home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Hova iratkozik?
(re)
2010.06.09.
LXV. évf. 23. szám

Elérkezett az iskolaév vége, ezzel együtt a végzős diákok számára a pályaválasztása ideje is. Az általános iskolát fejezőknek el kell dönteniük, tovább tanulnak-e, ha igen, hol, mely szakon. A középiskolát fejezőknek a főiskola és az egyetem felé nyílik meg az út, de a tudásra, melyre eddigi iskoláz...

Elérkezett az iskolaév vége, ezzel együtt a végzős diákok számára a pályaválasztása ideje is. Az általános iskolát fejezőknek el kell dönteniük, tovább tanulnak-e, ha igen, hol, mely szakon. A középiskolát fejezőknek a főiskola és az egyetem felé nyílik meg az út, de a tudásra, melyre eddigi iskoláztatásuk során szert tettek, most módfelett szükségük lesz. Érettségi és felvételi vizsga. Itt és most kell bizonyítani és hinni, hogy az az út, amelyre lépni kívánnak - amennyiben szorgalommal és kitartással felvértezettek - járható lesz a számukra.
Vége a tanítási évnek, és ez nem pusztán a nyári szünidő kezdetét jelenti. Sorsdöntő lépést tesz most megannyi végzős diák, idegeskedik és aggódik megannyi szülő. Nem könnyű, de nagyon szép feladat gyermekünket a pályaválasztás útján elkísérni és látni, hogyan válik belőle céltudatos, felelősségteljes felnőtt, amilyennek mindig is formálni szerettük volna.
Éppen ezért nem mindegy, hogy hova, mely iskolába, milyen szakra iratkozik gyermekünk.
Hova iratkozik? - kérdeztük végzős diákjainktól.
Lipták Róbert szabadkai végzős általános iskolás:
- Mindenek előtt a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumba szeretnék bejutni, de ha véletlenül nem sikerülne, akkor a Közgazdasági Középiskola idegenforgalmi szakára. Vágyam, hogy a gimnázium elvégzése után Újvidéken, a Bölcsészettudományi Karon folytassam a tanulmányaimat, és hogy tanári, esetleg fordítói oklevelet szerezzek. Az iskolában egy ún. kívánságlistát kellett írnunk, hogy hova, melyik középiskolába szeretnénk beíratkozni. Én a harmadik helyen a Svetozar Marković Gimnázium társadalomtudományi szakát jelöltem meg. Elképzeléseim, sőt terveim vannak, és azokat igyekezni fogok végre is hajtani. Június 21-én és 22-én várhatóak a értettségi vizsgák, ahol 55-60 pontot tudok majd összegyűjteni, ezáltal eldől, hogy mely középiskolába adhatom be a felvételi kérelmemet. Amint kiderül, melyik iskola fogad, ott még majd a felvételi vizsga vár rám. A Kosztolányi gimiben minden évben megszervezik a felkészítő órákat, és ezeken az idén, sőt tavaly is részt vettem. Jó, hogy ily módon legalább betekintést nyerhetünk mindabba, ami a felvételi alklamával vár ránk. Nem lesz könnyű, de szerintem nem is lesz olyan borzalmasan nehéz, mint amilyenre számítottam. Az osztálytársaim közül a legtöbben a Politechnikai Szakközépsikolába szeretnének beíratkozni, de lesznek, akik a Műszaki Középiskolába, illetve az Egészségügyi Középiskolába felvételiznek majd.
Nagy Karolina topolyai végzős középiskolás diák:
- A Tanítóképzőbe szeretnék bejutni, és a tanulmányi eredményem szerint erre van is esélyem. Gimnáziumot fejeztem jeles eredménnyel, de ha a felvételim jól sikerül, beíratkozhatok az egyetemre. Nekem azért lenne nagyon jó, hogy Szabadkán járhassak az egyetemre, mert ott fejeztem a középiskolát is, imerem a várost, sok barátom él ott. Már egészen kislánykorom óta tanítónő szerettem volna lenni, és remélem, most végre valóra válhat az álmom. Tudom, hogy nem lesz könnyű, hogy sokat kell tanulni, de azt is tudom, hogy ha majd egy napon a kezembe veszem az oklevelemet, nem lesz boldogabb ember nálam az egész világon. Az például soha nem merült fel bennem, hogy nem tanulok tovább, hiszen tudatában vagyok annak, hogy főiskolai vagy egyetemi diploma nélkül ma már képteleség érvényesülni. Persze még az is kérdés, hogy mikor kapok állást tanítóként, de egyelőre a legfontosabb, hogy bejussak az egyetemre.
Pásztor Anett, palicsi végzős általános iskolás:
- A szabadkai Politechnikai Középiskolába szeretnék beiratkozni, tájépítészeti szakra. Ezt elsősorban abból a megfontolásból teszem, hogy később könnyebb legyen bejutnom az Újvidéki Színművészeti Akadémiára. Tájépítészetet ugyanis négy éven tanulhatok majd a középiskolában, és ez sokkal nagyobb előny a főiskolai iratkozásnál, mint egy három éves szakközépiskolai végzettség. Kitűnő tanuló vagyok, ezért bízom benne, hogy nem lesz gond a bejutással. Június 21-én és 22-én megírjuk az általános iskolában az érettségi vizsgát magyar nyelvből és matematikából, és az ott begyűjtött pontok alapján iratkozhatunk a középiskolába. A Politechnikai Középiskolában ugyanis nincs felvételi vizsga, úgyhogy csakis az érettségi miatt kell aggódnom egy kicsit.
Pásztor Adrienn, palicsi végzős középiskolás:
- A középfokú zenedét fejeztem be most és úgy dönöttem, hogy Újvidékre, a Bölcsészkarra iratkozom történelem szakra. A zene és a történelem talán első hallásra úgy tűnik, távol esnek egymástól, de nekem az az álmom, hogy történelmet tanuljak. Június végén várható a felvételi vizsga, azt követően pedig négy évig járok majd az egyetemre. Újvidéken albérletben lakom majd, és minden bizonnyal a tankönyvek is sokba kerülnek, de a családom mindenben támogat. Az osztálytársaim közül a legtöbben Szegeden tanulnak tovább zenepedagógiai szakon. Az én fejemben is megfordult, hogy Magyarországon tanulok tovább, de végül mégis úgy döntöttem, hogy itthon maradok. Remélem, jó döntést hoztam...
Matatić Attila, újvidéki végzős középiskolás:
- A Kögazdasági Egyetemen szeretném továbbfolytatni a tanulmányaimat, mert ez az a hivatás, amely igazán érdekel. Otthon vagyok a számok világában, és ha nem közgazdász, talán matematikatanár lenne belőlem. Nekem szerencsém van, hogy édesapám szerb nemzetiségű, így az állam nyelvét kifogástalanul beszélem annak ellenére, hogy az általános és középiskolát is magyar nyelven végeztem. Az egyetemen már szerb nyelven tanulok majd, de számomra ez tényleg nem jelent akadályt. Örülök annak, hogy egyáltalán megvan az esélyem arra, hogy továbbtanulhassak. Több osztálytársam nem iratkozhat sem főiskolára, sem egyetemre, mert a szülei nem tudják fedezni a tanulmányai költségeit. Ez engem nagyon elszomorít és nagyon örülök annak, hogy velem nem ez történik. A nővérem is közgazdász végzettségű, a szüleink tanáremberek, így a mi családunkban nem is volt kérdés soha, hogy továbbtanulunk-e vagy sem. Remélem, a felvételi vizsga is jól sikerül majd és felvesznek az állami kötlségvetés terhére. Ha nem, akkor magánúton próbálom meg befejezni az egyetemet.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..