home 2024. május 27., Hella napja
Online előfizetés
Horgostól a csillagokig – avagy évtizedek az égbolt vonzásában
2024.04.04.
LXXIX.. évf. 14. szám
Horgostól a csillagokig – avagy évtizedek az égbolt vonzásában

Vendégünk Dr. Kiss László Széchényi – és Prima Primissima díjas akadémikus csillagász

Dr. Kiss László a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, kutatóprofesszor, az MTA csillagászati és földtudományi kutatóközpontjának főigazgatója. 2002 óta egy aszteroida a nevét viseli. Hét éven át Ausztráliában végzett kutatómunkát, majd az exobolygók kutatási tervével hazatért. Számos kisbolygót fedezett fel, ezek közül az elsőt szűkebb szülőföldjéről, Horgosnak nevezte el.

Dr. Kiss László Széchenyi- és Prima Primissima-díjas csillagász 1972-ben született az akkori Jugoszláviában, Horgoson. A József Attila Tudományegyetemen fizikusként végzett, majd érdeklődése a csillagászat felé fordult. Kezdetben a változócsillagokat, a kisbolygókat és a csillaghalmazokat, majd az extraszoláris bolygórendszereket kutatta. A Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatójaként létrehozta a Svábhegyi Csillagvizsgálót, a kutatóközpont interaktív élményközpontját. Jelenleg a Kepler, TESS és Cheops űrtávcsövek adatain alapuló vizsgálatokkal, illetve a Piszkéstetői Obszervatórium műszerfejlesztési munkálataival foglalkozik. Kedvelt témája az élet lehetőségei az univerzumban.

Vendégünket a 2023-ban a Magyar tudomány kategóriában neki itélt Prima Primissima díj kapcsán kérdezi majd Szeberényi Klára a kezdetekről, a csillagászatról, a csillagászat felé terelő behatásokról és a nemzetközi tudományos karriert megalapozó háttérről.

Szó lesz majd dr. Kiss László életének főbb állomásairól: Horgosról, Szabadkáról, Szegedről, Sydney-ről és Budapestről, de arról is, hogyan képviselte Magyarországot és teszi ezt a mai napig nemzetközi szervezetekben, illetve sikeres tudósként hogyan állja meg a helyét a médiában, hiszen 2006 óta, a csillagaszat.hu hírportál főszerkesztőjeként az általa irányított csapat tevékenységének eredményeit olvasók százezreihez juttatja el.

Az est folyamán természetesen az is szóba kerül, merre járnak éppen az égen az általa felfedezett kisbolyók – Horgos, Kisslászló, Szeged és Oláheszter –, valamint arról is beszélgetünk majd, hogy hogyan épül meg egy exobolygós űrtávcső magyar alkatrészekkel?

A zenét Bozsóki Boglárkának, a kisteleki Pro-Art Akadémia művészének köszönhetjük.

Az estet hagyományosan egy délvidéki bor kóstolójával, kötetlen beszélgetéssel zárjuk.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..