home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Horgosi táncosok sikere Szegeden
K. F.
2013.07.31.
LXVIII. évf. 31. szám
Horgosi táncosok sikere Szegeden

A Szegedi Szabadtéri Játékok előadásaival párhuzamosan számos egyéb kulturális rendezvény zajlik a Tisza-parti városban. Ezek közé tartozik a napokban megtartott VIII. Martin György Néptáncfesztivál is, melyen a budapesti, debreceni, nyíregyházi, százhalombattai, domoszlói és a szegedi táncegyüttesekkel együtt a horgosi Gubanc Táncegyüttes és a szabadkai Juhász zenekar is részt vett.

A csoportok a belvárosi Széchenyi téren gyülekeztek és a Kárász utcán érkeztek a felújított Dugonics térre, és ott a Szegedi Tudományegyetem előtt felállított kisszínpadon adhattak ízelítőt tánctudásukból.
A megnyitóünnepségen Roboz István főszervező külön hangsúlyozta a határon túli együttes jelenlétét mint a magyar folklór hagyományainak egyik fontos letéteményesét. Pál Lajos kárpátaljai népzenész azt mondta: a néptánc és a népzene felvidítja a lelket, gyönyörködteti a szemet, s örül annak, hogy ezeknek a csodálatos népviseletbe öltözött fiataloknak a jelenléte ennyi mosolygós arcot gyűjtött egybe a város főterén. Simoncsics János fesztiváligazgató lapunknak kijelentette: Szeged büszke arra, hogy a gazdasági nehézségek ellenére is sikeresen megszervezhette e színes tánckavalkádot, emlékeztetve az embereket a magyarság páratlan népi értékeire, egyúttal pedig annak megőrzésére is. Örömmel konstatálta, hogy a horgosiak is elfogadták a szervezők meghívását, de azt is, hogy a közönség ilyen nagy szeretettel és megkülönböztetett ovációval köszöntötte őket.
Valóban a Gubanc Táncegyüttes volt az egyik legnépszerűbb a Kárász utcai menettánc közben. Százak tolongtak körülöttük, hogy láthassák temperamentumos előadásukat, majd pedig a Dugonics téri fellépésen is rengetegen tapsoltak nekik. A táncegyüttesek két napon át esténként a zsúfolásig megtelt szegedi Kisszínházban léptek fel a közönség előtt, az előadások után pedig a fiatalok táncházi produkcióiban gyönyörködhetett a közönség a Károlyi Kollégiumban.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..