home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Hol vagyunk, hova megyünk?
(Tha)
2008.02.20.
LXIII. évf. 8. szám
Hol vagyunk, hova megyünk?

Hajnal Jenő, Juhász Attila, Varga László, Potápi Árpád és Nagy Gábor TamásNemzetstratégiával foglalkozó kerekasztal-beszélgetést szervezett a VMSZ zentai községi szervezete. Az összejövetel vendége volt Varga László köztársasági parlamenti képviselő, valamint a FIDESZ -- Magyar Polgári Szöv...

Hajnal Jenő, Juhász Attila, Varga László, Potápi Árpád és Nagy Gábor Tamás

Nemzetstratégiával foglalkozó kerekasztal-beszélgetést szervezett a VMSZ zentai községi szervezete. Az összejövetel vendége volt Varga László köztársasági parlamenti képviselő, valamint a FIDESZ -- Magyar Polgári Szövetség nemzetstratégiai bizottságának képviseletében Potápi Árpád elnök és Nagy Gábor Tamás, a testület tagja.
Juhász Attila polgármester a köszöntőjében Schengen utáninak és Kosovo előttinek nevezte az időszakot, és szükségesnek tartotta az eddigi elképzelések közös elemzését.
Varga László szerint mostanra rá kellett döbbennünk, hogy azok a politikai erők, amelyekkel 2000-ben együtt hajtottuk végre a rendszerváltást, mégsem úgy gondolkoznak, ahogyan mi. Az ő stratégiai céljuk nem az, hogy a kisebbségi közösségek megmaradjanak és erősödjenek. Folytatni kell annak a tervnek a megvalósítását, hogy Zenta a Tisza mente szellemi fővárosa legyen, de foglalkozni kell azokkal a kérdésekkel is, amelyek az emberek mindennapi életét érintik.
Potápi Árpád arról beszélt, munkacsoportjuknak nem az a feladata, hogy elmenjenek a határon túlra és elmondják, mit kell ott csinálni, hanem a tapasztalatokat, óhajokat, célokat továbbítják és jelenítik meg a magyar parlamentben. Nem hallgatta el azt sem, hogy a jelenlegi helyzet megoldását a délvidéki magyarság számára a kettős állampolgárságban látja.
Nagy Gábor Tamás sajnálatát fejezte ki, hogy a határokon átívelő nemzetegyesítés programja már nem működik, sőt, december 5-ével el is árulták a külhoni magyarságot.
A nemzeti összetartozás szimbolikus szálai lazulnak, az eszméket állandóan kerülik vagy kifigurázzák, egyre elkeseredettebbé, pesszimistábbá válnak a magyarok -- fejtegette, hozzátéve: ,,Mi vagyunk ma az Európai Unió legborúlátóbb nemzete”.
Zenta nemzetstratégiai helyzetét és szerepét felkért hozzászólók igyekeztek összefoglalni. A kulturális feladatokról Hajnal Jenő, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet elnöke számolt be, Nagy József főesperes úr az egyház szerepéről, Kókai Péter, a Magyar Szó főszerkesztője a tájékoztatásról, Kovács Nándor, a községi képviselő-testület alelnöke az oktatásról, Táborosi László a sportéletről, Horváth László a civil szervezetekről, azon belül is elsősorban a nagycsaládosok tevékenységéről szólt, dr. Tari Jenő témája az egészségügy volt, Kajári Ferencnek pedig a gazdaság jutott. A megbeszélés a jelenlevők hozzászólásaival fejeződött be.
A hogyan élünk, mit csinálunk kérdésekre választ adott ez az összejövetel, de az értekezések többnyire a múlt ismertetésében, elemzésében, a mostani helyzet vázolásában merültek ki. Kevés ötlet, javaslat hangzott el, a továbblépés, a fejlődés lehetőségei pedig alig körvonalazódtak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..