home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Hírek a nyugdíjasok otthonából
BRENNER János
2013.04.30.
LXVIII. évf. 18. szám
Hírek a nyugdíjasok otthonából

Hosszú hétvége helyett hosszú hét — Hosszú hétvége helyett hosszú hét — Telnek a kupakos zsákok — Röviden

Hosszú hétvége helyett hosszú hét

A májusi-húsvéti ünnepek az idén olyan közel kerültek egymáshoz, hogy állam atya kénytelen volt valahogy áthidalni ezt a problémát. Egyrészt meg kívánja ülni a munkások, másrészt az ortodox keresztények ünnepét, s minthogy mindkettő államinak, tehát munkaszünetinek számít, a közbeeső napokon se kívánja a dolgozóktól a munkahelyükön való megjelenést. Így lett a kétnapos május 1-ből és a háromnapos húsvétból hétnapos pihenés. Rossznyelvek erre azt mondják, hogy gazdaságunknak jó a hosszú szünet, mert ez alatt az idő alatt nem „gyártanak” veszteséget.

Komolyra fordítva a szót: a Szabadkai Nyugdíjasok Városi Egyesülete is tartja magát az ordréhoz. Eszerint zárva tartja otthonát, és május 1-jétől 7-áig nem fogad feleket. Pontosabban: 7-én azok az alkalmazottai lesznek irodájukban, akiknek halaszthatatlan dolguk van, és nem kell kihagyniuk a próbanapjukat azoknak az alosztályoknak, amelyek kiállításra, bemutatóra, versenyre készülnek.

Szépen telik Sokobanja üdülője

Lapunk egy előző számában bejelentettük, hogy aki az idén az egyesület sokobanjai üdülőjében kíván 10 napot üdülni, jelentkezzen a turisztikával megbízott tisztviselőnél. Az első váltás május 11-én utazik el oda — s már betelt a létszám. Örvendetes tény, hogy szegényedésünk ellenére az idény végéig alig lesz olyan váltás, amelyben még van férőhely. A főidényben, júliusban és augusztusban betelt a létszám — ami azonban nem jelenti azt, hogy nem kell próbálkozni: mindig előfordul ugyanis, hogy valaki valamilyen okból lemondja részvételét. A többi váltásban általában még öt-hat szabad hely van. A nagy érdeklődés oka nem idős embereink javuló életszínvonala, sőt ellenkezőleg: akik régebben hegyi vagy tengerparti üdülőt választhattak, most kénytelenek megelégedni a nyugdíjasok nyaralójával.

Az egyesület tagjai öthavi részletben törleszthetik üdülésük árát, s korszerű társasgépkocsin utazhatnak oda-vissza.

Telnek a kupakos zsákok

Szerencsére egyre többen tudják, hogy a nyugdíjasok egyesülete kupakok gyűjtésével is foglalkozik, és eddig több tonnányi anyag eladásával támogatta az egészségügyi, jótékonysági civil szervezeteket és azokat az iskolákat, amelyek fogyatékos gyermekekkel foglalkoznak. A legszorgalmasabb szállítóik az iskolák, s jelenleg is néhány zsáknyi kupak vár eladásra.

Érdekes, hogy mostanában egyre több társadalmi és civil szervezet lepi meg a nyugdíjasokat néhány szatyornyi kupakkal. Legnagyobb meglepetést a minap a rendőrség okozott négy zsáknyi anyagával. A legutóbbi gyűjtemény árát a fogyatékos gyermekekkel foglalkozó szervezetek kapták. Jelenleg 480 kilónyi anyag fekszik raktáron, s ha meglesz az 500 kiló, eladásának árát a cukorbetegek egyesülete veheti át.

RÖVIDEN

MÁJUS 8-ÁN LESZ VÉRVIZSGÁLAT. A nyugdíjas-szervezettel együttműködő egészségügyiek minden hónap első szerdáján jelennek meg az otthonban, és végzik el a tagok vér-, vércukor- és vérnyomás-vizsgálatát. Mivel május első szerdája az ünnepre esik, a vizsgálatot 8-án végzik el 8-tól 10 óráig. Aki igénybe veszi a szolgálatot, ne reggelizzen és ne igyon édes folyadékot. Ez alkalomból ingyen osztanak gyógyszereket a rászorulóknak, s kérik a lakosságot, hogy a feleslegessé vált, de még le nem járt szavatosságú orvosságukat adják át a nyugdíjasoknak.

210 NYUGDÍJAS ÉS PÁRTOLÓTAG élt tavaly a lehetőséggel, hogy ingyenes komputeres szemvizsgálaton vegyen részt, közülük hatvanan vásároltak háromhavi törlesztésre új szemüvegeket Mića optikus mestertől. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..