home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Hírek a nyugdíjasok otthonából
BRENNER János
2013.03.06.
LXVIII. évf. 10. szám

Megszerettek bennünket a bankok? — Bajnát megmutatja magát — Röviden

Megszerettek bennünket a bankok?

Bizonyára már sokaknak feltűnt, hogy a reklámokban egyre több olyan bank jelenik meg, amely hitelek felvételére biztatja a nyugdíjasokat. Attól tartok, nem azért teszik ezt, mert segíteni szeretnének rajtunk, hanem a rossz gazdasági helyzet készteti őket ilyen kockázatos lépésre: arra, hogy az idős embereknek is adjanak kölcsönt kápéban és törlesztésre is. Eddig elutasították annak a kérelmét, aki bevallotta, hogy betöltötte 65. életévét, vagy olyan feltételeket szabtak ki számára, amelyeket igen nehéz volt teljesítenie.
Most a bankok megoldják az idős emberek ilyenfajta gondját — habár nem túl nagylelkűen. Leghosszabb időre, 48 havi részletre, legfeljebb félmillió dinárt vehetnek fel, az évi kamat viszont 21 és 30 százalék között mozog. Egy másik lehetőség: 150 000 dinár készpénzt kölcsönözhetnek évi 26,4 százalékos kamattal. Ebben ez esetben 48 hónapon keresztül 4746 dinárt kell visszafizetniük a banknak.
A fentieken kívül még többféle hitelváltozat létezik, ezekről érdeklődjenek azok  az idős társaink, akik kénytelenek belemenni az ilyen üzletekbe.

Bajnát megmutatja magát

Nemrég arról írtunk, hogy gond van Bajnát helyi közösség nyugdíjasainak szervezetével: hónapokig nem folytatott semmilyen tevékenységet. Aztán közölhettük, hogy az egyesület újjáalakult, megválasztotta a vezetőségét, elkészítette munkatervét, és néhányszor eredményesen segített a tagságának. Most arról tudósíthatunk, hogy Bajnát nyugdíjasainak női alosztálya megszervezi március 8-a, a nők nemzetközi napjának ünnepségét: vendégszereplésre kéri a közeli iskolásokat és óvodásokat, és maga is készít műsort, utána pedig társas estre hívja meg a vendégeket.
A rendezvény napon 16 órakor kezdődik, az egykor igen aktív helyi közösség korszerű termében. A műsort egy kis eszem-iszom, ismerkedés, barátkozás követi, sőt, ha minden jól megy, tánc is lesz — élő zenére.

Röviden

TEREPI MUNKATÁRSAT, illetve munkatársakat nevez ki a nyugdíjasok közgyűlése, miután elkészül a kellő szabályzat e munkahely megnyitásához. Az igazgatóbizottság ugyanis úgy véli, hogy több taggal szerteágazóbb tevékenységet tudna kifejteni az egyesület, s egy-egy ügyes ember, kellő tiszteletdíj ellenében, értékes szervezőmunkát végezhetne e téren.
SZABADKA VÁROS NYUGDÍJAS-EGYESÜLETE ÉVI KÖZGYŰLÉST TART MÁRCIUS 27-ÉN, SZERDÁN, 9 ÓRAI KEZDETTEL, AZ OTTHON NAGYTERMÉBEN. Nehéz volt az ülés dátumát meghatározni, mert a hónap végén és április elején több ünnepnapot is figyelembe kell vennie az egyesületnek: a nyugati és az ortodox keresztények húsvétját, valamint az ezekkel szoros kapcsolatban álló egyházi és civil rendezvényeket.
MEGÜRESEDIK AZ EGYESÜLET TITKÁRI SZÉKE, mivel Losonc Ella szervezőtitkár egészségügyi és családi okokra hivatkozva benyújtotta lemondását. Az új titkárt az évi közgyűlésen választják meg, addig ezeket a teendőket Milica Tomić, a szakszolgálat munkatársa látja el.
AZ ELIZIUM, a nyugdíjasok temetkezési egyesülete március 13-án évi közgyűlést tart az otthon (Sava Šumanović u. 2.) kistermében, 9 órai kezdettel. Az ilyekor kötelező témák megtárgyalása előtt más feladatuk is lesz a tagoknak: az elhunyt Rózsa Béla helyett valószínűleg Kucsmik Bélát választják meg az egyesület elnökévé. Rózsa Béla sokáig volt elnöke, majd elnökségi tagja a nyugdíjasok szabadkai szervezetének.
120 000 DINÁRBA KERÜLT az a terasz és nyitott társalgó, amelyet  az idősek nemzetközi napján vehetett át a tagság. A gyorsan megkedvelt építményt az egyesület és több donátor támogatásával sikerült felépíteni.
100 000 DINÁR ÉVI BÉRLETET fizet ezután az egyesület az udvarban álló épületért, amelyben különféle kozmetikai és egészségügyi szolgáltatások kaptak helyet. Az összeg jóváhagyása a közgyűlés hatáskörébe tartozik, kevesen tudják ugyanis, hogy évek óta húzódik az otthon udvari részének átírása az egyesület tulajdonába.
MEGVÁLASZTOTTÁK A SAKK-KLUB VEZETŐSÉGÉT. Mint már bejelentettük, Penzioneri—Nyugdíjasok néven megalakult az egyesület sakk-klubja, és megválasztották a tanácsát is. A minap a szűkebb vezetőség tagjait is kijelölték. Elnök: Dragica Lučev, tagok: Berkes Béla, Grgo Bačlija, Ratko Pižurica és Milorad Maravić. A csapat a városi ligában kezdi meg a versenyzést. Az elért eredményüktől függ, hogy feljut-e a felsőbb osztályokba.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..