home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Hírek a nyugdíjasok otthonából
BRENNER János
2013.02.27.
LXVIII. évf. 9. szám

A gyógyüdülőbe készülők figyelmébe — Közgyűlés mint baráti találkozó — Röviden

A gyógyüdülőbe készülők figyelmébe

A Szerbiai Nyugdíjalap igazgatósága közölte, hogy azok az idős emberek, akik az idén formálnak jogot az ingyenes gyógyüdülésre, kezdjék meg a szükséges adatok, okmányok begyűjtését. Jobb idejében felkészülni, mint a feltételek közzététele után kapkodni. Erre ugyanis március 1-je után mindennap lehet számítani. Az is előfordulhat, hogy valamely benyújtott okmányban hibát talál a bizottság, s emiatt a kérvényező kihagyja az idei lehetőséget.
Egyébként a feltételek minden bizonnyal megfelelnek majd az eddigieknek. Ezek a következők: 1. Aki az elmúlt öt évben volt már ingyenes üdülésen, az ne pályázzon, mert nem veszik számításba. 2. Szükséges a kezelt betegségről szóló orvosi látlelet. 3. A legutóbbi nyugdíjcsekk. 4. A személyazonossági igazolvány másolata.
A kérvényeket azután kezdi fogadni az alap, hogy kifizetik a február 25-én esedékes ellátmányokat, mert ezek alapján számítja ki a nyugdíjak átlagát és határozza meg azt az összeget, amely a beutaló felső határát képezi.

Közgyűlés mint baráti találkozó

Hajdújárás és Ludas helyi közösség nyugdíjas-egyesületeinél bevett szokás, hogy miután az ülés hivatalos részét lebonyolították, az emberek együtt maradnak egy kis eszem-iszomra — igazából az éppen időszerű problémák megbeszélésére, azoknak a tennivalóknak a megtárgyalására, amelyek az első munkára alkalmas napon mindegyikükre várnak. Ez a két helyi közösség arról is nevezetes, hogy okos összefogással több közös beruházást valósítottak meg. A hajdújárásiak például hűtőházat építettek a gyümölcs, mindenekelőtt az alma tárolására, a ludasiak pedig az országban elsőként hozták vissza a tenyészésbe az egykor elfelejtett, egyébként kitűnő mangalicát.
Nos, Ludas idős társadalma február 28-án, csütörtökön, 10 órai kezdettel tartja meg évi közgyűlését a helyi közösség nagytermében, Hajdújárásé pedig március 7-én, 15 órai kezdettel, ugyancsak az igen szép otthonában.
Mindkét helyi közösség vezetősége szívesen látja (látná) a közönség soraiban falujuk fiatalabb polgárait.

RÖVIDEN

VÉRCUKOR- ÉS VÉRNYOMÁSVIZSGÁLATOT legközelebb március 6-án, 8 és 10 óra között rendeznek a nyugdíjasok otthonában (Sava Šumanović u. 2.) az erre szakosodott egészségügyi dolgozók. Ez alkalomból a szolgálat igénylőinek fel kell mutatniuk tagkönyvüket és lehetőleg orvosi látleletüket is. Aki vizsgálatot kíván, ne reggelizzen, és ne igyon édes italt. Ezzel egyidejűleg ingyen oszt ki gyógyszert a rászorulóknak az otthon orvosa. Az egyesület kéri a város és környéke minden polgárát, hogy feleslegessé vált gyógyszereit adja át munkanapokon a fenti címen, délelőtt 8-tól 11 óráig.
A HAVI INGYENES SZEMVIZSGÁLATOT 27-én, 9 és 11 óra között tartja meg az egyesület barátja, Mića optikus. A vizsgálat pontosságát kitűnő komputerével garantálja. A szolgáltatás igénylői vigyék magukkal tagkönyvüket, személyazonossági igazolványukat pedig abban az esetben, ha élni kívánnak a lehetőséggel, hogy szemüveget és más látszert két- vagy háromhavi hitelre vásároljanak az optikustól.
ÚJRAKEZDTÉK MUNKÁJUKAT, némi szünet után, a nyugdíjas-egyesület képzőművészettel foglalkozó amatőr tagjai. Ők már rendeztek néhány sikeres kiállítást, de nem volt igazi, szorosan együtt dolgozó csapatuk. Nem titok, hogy a többi kézművességgel és képkészítéssel foglalkozó együttesben időnként felmerült a vezető tiszteletdíjának kérdése. Az igazgatóbizottság úgy döntött, hogy a csoportok vezetőinek kifizet szerény honoráriumot, de kéri az alosztályokat, hogy ajándékozzák meg évente egy-egy alkotással az egyesületet. MEGVÁLASZTOTTÁK A SAKK-KLUB VEZETŐSÉGÉT. Mint legutóbbi számunkban bejelentettük, Penzioneri—Nyugdíjasok néven megalakult az egyesület sakk-klubja és megválasztották a tanácsát. A minap a szűkebb vezetőséget is megválasztották. Elnök: Dragica Lučev, tagok: Berkes Béla, Grgo Bačlija, Ratko Pižurica és Milorad Maravić. A csapat a városi ligában kezdi meg versenyzésétét, s felsőbb osztályokba jutása az elért eredménytől függ.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..