home 2024. május 20., Bernát napja
Online előfizetés
Hidegen és melegen sajtolt olajok
dr. Könyves Tibor
2023.07.13.
LXXVIII. évf. 27. szám
Hidegen és melegen sajtolt olajok

Az életmódunk és a táplálkozásunk nagymértékben befolyásolja az egészségünket. Sok betegséget megelőzhetünk azzal, hogy karbantartjuk a szervezetünket, egészséges, természetes anyagok bevitelével és pótlásával. Egyes növényekben a természet gyógyító ősereje rejlik, és ezeket a tapasztalatokat ma már az orvostudomány is elismeri, alkalmazza. A hidegen sajtolt növényi olajok erősítik az egészséges táplálkozást, mert gazdagok telítetlen zsírsavakban, ásványi anyagokban és vitaminokban.

Először azonban fontos tisztázni azt a tényt, hogy mik a növényi olajok, mit takar a hideg, illetve a meleg sajtolás.

A növényi olaj megnevezés azt jelenti, hogy növényi magvak sajtolásával nyertük ki. Az elnevezés azonban egyáltalán nem tükrözi azt, hogy az olajat milyen technológiával készítették, mennyire változtatták meg az összetételét, adtak-e hozzá adalékanyagot, illetve a sajtolás után végeztek-e rajta bármilyen módosítást. A növényi olajok ugyanis készülhetnek meleg és hideg sajtolással.

A melegen sajtolás abból áll, hogy a növényi magvakat megtisztítják, sózzák, és vízzel elegyítik, majd az így kapott masszát magas hőmérsékleten lepirítják. Ezután következik a sajtolás, vagy más néven olajütés, melynek segítségével egy ízletes és zamatos olajat kapunk. Az így készült olajnak azonban kicsi a jótékony hatása, tudniillik a készítés során alkalmazott magas hőmérséklet károsítja az értékes összetevőket, így élettani szempontból a melegen sajtolt változat kevésbé értékes, mint a hidegen sajtolt.

A hidegen sajtolás lényege, hogy a magvak a megtisztítás után kerülnek a sajtológépbe, és a művelet folyamán az olaj hőmérséklete nem emelkedik 40 °C fölé, és nem használnak semmilyen adalékanyagot. Így a sajtolás menetében megőrizzük az értékes zsírsavakat, ásványi anyagokat és vitaminokat.

A növényi olajoknak van egy harmadik elkészítési módjuk, így gyártják a háztartásban leginkább felhasznált étolajok többségét.

Finomított növényi olajok: A sajtolás után az olaj különböző vegyi folyamatokon megy keresztül, melyek során szagtalanítják és megnövelik az eltarthatóságát. Erre a célra különféle vegyi anyagokat használnak. Ezek az anyagok sajnos nincsenek feltüntetve, és azt sem jelzik a csomagoláson, hogy a termék milyen technológiával készült. Ezek az olajok okozhatnak egészségügyi kockázatot. Mindez annak céljából történik, hogy nagyobb legyen az olajkihozatal. Jelentős ugyanis a különbség a meleg és a hideg sajtolás között. Meleg sajtolás esetén jóval nagyobb mennyiségű olaj nyerhető, így a termelés gazdaságossága is nagyobb. Ez azonban mindenkor a minőség kárára történik. Szépen érzékelhető ez az eladási ár esetében. A hidegen sajtolt olajok mindig drágábbak, esetenként jóval drágábbak, mint a melegen sajtolt olajok, de ugyanakkor egészségesebbek is.

Mivel számtalan olajos növény és ezáltal nagyon sokféle növényi olaj létezik, nehéz általánosságban beszélni róluk. Van, amelyik ehető, van, amelyik nem, egyeseket sütésre, főzésre, pirításra használják, mások csak salátaöntet készítésére valóak.

Van olyan is, amelyet csak kozmetikai felhasználásra javallanak, de sokfunkciós olajok is akadnak. A gasztronómiai és a kozmetikai felhasználás mellett még kenésre és világításra is jó lehet. A továbbiakban megemlítjük a leginkább használatos fajtákat, tulajdonságaikat és ajánlott felhasználásukat.

Napraforgóolaj: A konyha szinte kötelező eleme, leginkább főzésre használják. A napraforgó magjából készül különféle eljárásokkal. A melegen sajtolt és finomított változata nem tartozik a legegészségesebb olajok közé, de a kedvező ára miatt a legnépszerűbb. A többszörösen telített zsírsavak miatt nem túl egészséges, de ásványianyag- és vitamintartalma megfelelő. A finomításának az a célja, hogy a végeredmény minél jobb minőségű, széles körben alkalmazható legyen, valamint hogy a kész termék minél tovább megőrizze szavatosságát.

Olívaolaj: Az olajfa bogyójából nyerik, leginkább hideg sajtolással vagy centrifugálással. A legegészségesebb étkezési olajok egyike. Felhasználható sütésre, főzésre, salátaöntetek készítésére. A koleszterincsökkentő étrend egyik alapja, pozitívan hat az emésztésre, enyhíti a gyomorrontás tüneteit, rengeteg E-vitamint tartalmaz.

Szójaolaj: Az egyik legtöbbet használt olaj, sok benne az E-vitamin és a telítetlen zsírsav. Segít a rákos eredetű megbetegedések megelőzésében. Túlzott használata viszont növeli a diabétesz és a neurológiai megbetegedések kockázatát. Fogyasztása csak mértékletesen ajánlott.

Tökmagolaj: Nagy mennyiségben tartalmaz értékes tápanyagokat, főleg a cinktartalma magas. Fogyasztásával megelőzhetőek a prosztatagondok, meggátolja az érelmeszesedést, erősíti az immunrendszert, enyhíti a menopauza tüneteit. A hidegen sajtolt tökmagolaj sütésre, főzésre nem alkalmas, mivel hőkezelés esetén éppen az értékes tápanyagok semmisülnek meg benne. Inkább salátaöntetekre ajánlott, de a napi 1-2 kávéskanál tökmagolaj éhgyomorra való bevétele a leginkább elterjedt. A gyógyszertárakban zselékapszula formájában is kapható.

Ligetszépeolaj: Szép aranysárga színű, értékes zsírsavakat tartalmaz. Kozmetikai és gyógyászati célokra használják. Segít a bőrproblémák, az ízületi gyulladások és a kóros étvágytalanság esetében.

Máriatövis-olaj: Elsősorban a gyógyászati felhasználása jelentős. A májtisztítás évszázados módszerének egyike, mivel segíti a máj sejtjeinek a megújulását. Hatása orvosilag is igazolt.

Szőlőmagolaj: Zöldessárga színű, jellegzetes ízű olaj. Magas E-vitamin-tartalmának köszönhetően kiváló bőr- és hajápoló, de a káros LDL-koleszterin-szintet is csökkenti.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..