Híd Irodalmi Díj Jung Károlynak
(—)
2013.09.02.
LXVIII. évf. 35. szám

A Híd Irodalmi Díj bírálóbizottsága a Híd Irodalmi Díjat Jung Károlynak ítélte oda Ikerkönyvek 1. és Ikerkönyvek 2. címen a Forum Kiadó gondozásában megjelent tanulmányköteteiért.

A Híd Irodalmi Díj bírálóbizottsága Bányai János (elnök), Bencsik Orsolya, Bordás Győző, Patócs László és Toldi Éva összetételben 2013. augusztus 13-án és 2013. augusztus 27-én megtarott ülésein áttekintette a 2011-ben és 2012-ben a Vajdaságban megjelent irodalomtudományi kiadványokat és egyhangú döntést hozott, hogy a Híd Irodalmi Díjat Jung Károlynak ítéli oda Ikerkönyvek 1. és Ikerkönyvek 2. címen a Forum Kiadó gondozásában megjelent tanulmányköteteiért. (Bencsik Orsolya nem vett részt a bizottság munkájában.)

Az Ikerkönyvek 1. magyar folklórtémák feldolgozása délszláv kitekintéssel, az Ikerkönyvek 2. pedig délszkáv folklórtémák feldolgozása magyar kitekintéssel. Párhuzamos mű a két kötet, melynek szerzője kapcsolattörténeti hangsúlyokkal tekinti át térségünk népi kultúrájának ismeretlen vagy csak részben ismert dokumentumait, és eközben mindig kitüntetett figyelmet fordít a felmerülő tudományos kérdések irodalmi vonatkozásaira. A folklórtémák népi kultúrák közötti vándorlása a tartalma tehát a két kötetnek, és Jung Károly az irodalomtudomány ezen területén  sok felfedezést tett, az eddigi ismereteket helyreállította és árnyalta, tanulmánya stílusában pedig egyformán igazodott a szakmaiság követelményeihez és a közérthetőség mércéihez.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Pályázatok, Értesítésítések rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..