home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Helyi értékeink bemutatása
Tóth Tibor
2023.12.13.
LXXVIII. évf. 50. szám
Helyi értékeink bemutatása

A hétvégén Zentán hetedik alkalommal tartották meg a Gazdanapokat, mely magában foglalta a 23. Nemzetközi Pálinkafesztivált, a 20. Hagyományos Karácsonyi Kiállítást és Helyi Termékek Bemutatóját, a XI. Vajdasági Kulináris és Élelmiszeripari Kiállítást, valamint a mesterségek bemutatóját és a gépkiállítást is.

A sportcsarnokban 140 termelő és kézműves állította ki termékeit, a mézet, a húsból készült különféle ételeket, sajtot, paprikát, fűszereket, süteményeket, karácsonyi díszeket, a közelgő ünnepekhez kapcsolódó ajándéktárgyakat. A muzslyai Horváth Katica horgolt babákat, mesefigurákat, karácsonyi díszeket, Télapókat, hóembereket kínált a látogatóknak. A horgolást tízéves korában a nagynénjétől tanulta, először csipkéket és alátéteket készített, néhány éve azonban unokája kedvéért mesefigurákat is horgol.

— A termékek iránti kereslettől nem vagyok elragadtatva, az emberek a kézzel készített tárgyakat nem igazán tudják értékelni. Lehet, hogy meg is kérjük az árát, de bele kell számolnunk az időt, az anyagot, a munkát — mondta Katica, aki főleg nagybecskereki eseményeken állítja ki a sok horgolt remekművet.


A sportcsarnokban 140 termelő és kézműves állította ki termékeit

A péterrévei Kulcsár Rózsa édes fűszerpaprikát, édes füstölt fűszerpaprikát, erős paprikát, erős, zúzott paprikát, sárkányleheletet, azaz Erős Pistát, valamint erős és édes paprikalekvárt kínált.

— Paprikatermesztéssel és -feldolgozással a férjem szülei ötven évvel ezelőtt kezdtek el foglalkozni, mi tőlük vettük át, és harminc éve ezt csináljuk. Házi termékről beszélhetünk, hiszen mi termesztjük, szárítjuk, daráljuk és értékesítjük a paprikát. A házi termékek sokkal jobb minőségűek, mivel kézzel válogatjuk a termést, ügyelve arra, hogy ne kerüljön bele semmi más, csak a tiszta paprika — mondta Rózsa.

A termelők között sétálva feltűnt, hogy egyetlen liter pálinkát sem állítottak ki az asztalokra. Ennek okáról Nagy Miklós, a Szent Miklós Pálinkalovagrend nagymestere elmondta, hogy a szerbiai törvénnyel összhangban csak a zárjegyes pálinkákat lehetett volna kiállítani, a versenyre érkezett pálinkák viszont főleg zárjegy nélküliek, az elmúlt években ugyanis főként a magánfőzők állították ki párlataikat.

— Az idén öt országból, Magyarországról, Szlovákiából, Romániából, Szlovéniából és Szerbiából összesen 594 pálinkaminta érkezett a versenyre. A hagyományos pálinkák vannak túlsúlyban, mint amilyen a szilva, alma, körte, de találkoztunk néhány különlegességgel, például déligyümölcsből, kökényből és erdei növényekből készített pálinkával is. A versenyen megjelenő pálinkák minősége évről évre egyre jobb, a szakzsűri minden évben több érmet oszt ki. Az idén a versenyre nevezett minták mindössze 20%-a nem érte el a megfelelő szintet. A túl magas hőmérséklet kihatott az idei gyümölcstermés mennyiségére és minőségére is, a szőlő kivételével nem termett igazán ízes gyümölcs. Pálinkafőzőink azonban már odáig fejlődtek, hogy a kevésbé minőségi gyümölcsből is nagyon jó pálinkát képesek készíteni — értékelt Nagy Miklós.


A pálinkaverseny díjazottjai

A megnyitóünnepségen elsőként Kobrehel Ervin, a Zentai Gazdakör elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd felidézte a kezdeteket, amikor a városközpontban mindössze két asztalon állították ki termékeiket az emberek, ma pedig már a sportcsarnokban csaknem 150 kézműves és termelő termékei közül válogathatunk.

— A Gazdakör célja vidékünk értékeinek bemutatása, melyeket kötelességünk továbbadni a jövő nemzedékének. Napjainkban a mezőgazdaság nem mindig kézenfekvő és általunk logikusnak vélt átalakuláson megy át. Megmaradásunk érdekében minél inkább alkalmazkodnunk kell a piaci és egyéb kihívásokhoz, ám a fejlődés és az innováció mellett hagyományainkat is meg kell tartanunk, mind a termelésben, mind életvitelünkben és kultúránkban. Térségünk továbbra is erős és összetartó közösség záloga kell hogy legyen, és ezt csakis együttes erővel tudjuk megtartani — mondta Kobrehel Ervin.

A megjelentekhez Magyar József, Magyarország belgrádi nagykövete is szólt, a rendezvényt pedig Czegledi Rudolf, Zenta polgármestere nyitotta meg. Juhász Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség Intézőbizottságának elnöke, a tartományi lista vezetője, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője elmondta, hogy helyi termékeinket, különlegességeinket mi ismerjük és értékeljük a legjobban, ezért kiemelten fontosak az ilyen rendezvények.

— A Prosperitati Alapítvány az elmúlt években mintegy száz Vajdasági Helyi Termék védjeggyel segítette a helyi termelők termékeinek megismerését és piacra jutását, emellett közel kétszáz pályázatot támogattunk mintegy másfél millió euró értékben, hogy helyi alapanyagokból helyi termékek, finomságok és kézműves-különlegességek készüljenek. A portfólióban olyan érdekességek is találhatók, mint a kézművescsoki, a kézművespapucs, a nádtető, emellett hústermékek, száraztészta, sütemények, különféle, zöldségből és gyümölcsből előállított termékek, kézművessör, bor és pálinka. Ha mi nem, akkor más sem fogja értékelni hagyományainkat. Ebben segít a Vajdasági Magyar Szövetség, és ezért kérek mindenkit, hogy december 17-én mindkét listán a 6-os számot karikázza be — mondta Juhász Bálint.


Juhász Bálint a helyi termékek fontosságáról is beszélt

Az ünnepi beszédek után átadták a helyi termék védjegyeket — az idén 16 termelő és kézműves kapta meg —, majd 23 újdonsült pálinkabíró vehette át oklevelét. A 27 tagot számláló Szent Miklós Pálinkalovagrend 2 új taggal, a zombori Budai Stevánnal és a csókai Piri Zoltánnal bővült, Sóti Mihályt és Farkas Árpádot pedig tagjelöltté léptették elő. A fesztivál legjobb pálinkájának a szabadkai Ivan Piuković vilmoskörtéből készített párlatát választották. A legjobb szerbiai pálinkát (vegyes pálinka) a zentai Bús Ákos, a legjobb magyarországi pálinkát (kajszi) a jászkiséri Szabó Sándor készítette. A legjobb romániai pálinkafőzőnek járó díjat a székelyhídi Érmelléki Pálinkakultúra Egyesület képviselője vehette át, míg a legjobb szlovákiai pálinkafőzőnek Halmo Eduard bizonyult. A Gazdanapok első napja a gyerekek tortadíszítő versenyével ért véget. Vasárnap tartották meg a házi torták, sütemények és hidegtálak bemutatóját, illetve versenyét, de betlehemi játékokat és a péterrévei Tisza tamburazenekar koncertjét is láthatta a közönség. A kulináris verseny eredményhirdetése után — adomány ellenében, melyet a Kéz a Kézben civil szervezetnek juttatnak el — a látogatók meg is kóstolhatták a helyi és a környékbeli finomságokat.

A 7. Gazdanapok fő szervezője a Zentai Gazdakör, társszervezői pedig a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége, a Szent Miklós Pálinkalovagrend és a VaTaBeT voltak.

Fényképezte: Tóth Tibor

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..