home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Hány magyar elsős várja az iskolacsengőt?
Összeállította: TÓTH Lívia
2015.08.30.
LXX. évf. 34. szám
Hány magyar elsős várja az iskolacsengőt?

Úgy tűnik, Vajdaságban a hamarosan induló tanévben is a tavalyihoz hasonlóan alakul azoknak az elsős kisdiákoknak a száma, akik magyar nyelven kezdik meg általános iskolai tanulmányaikat. A múlt esztendőben ugyanis 1587-en voltak, az idén június 1-jéig 1532-en iratkoztak be, de a tapasztalatok alapján az iskolacsengő megszólalásáig ez a létszám még változik.

A szakemberek ezt a feltevést arra is alapozzák, hogy 1529 gyermek járt magyar, 164 pedig szerb—magyar iskolai előkészítő csoportba.
Ez azonban csak a felszín, az iskolákban ugyanis, annak ellenére, hogy az elsősök száma megegyezik a tavalyival, csökken a diákok létszáma. A külföldön boldogulást kereső családok magukkal viszik a gyermekeket is. Zenta község általános iskoláiban például 83 tanulóval lesz kevesebb, mint tavaly.

A Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárság adatai szerint tavaly 106 önálló elsős magyar tagozat volt Vajdaságban. A felmérések alapján ezúttal is ennyi lesz, esetleg egy-két osztállyal több, de ez is csak szeptember 1-je után derül ki pontosan. Jó hír, hogy bizonyos oktatási intézményekben, ahol az előző tanévben nem volt magyar elsős, ezúttal lesz.

A kis létszámú (15-nél kevesebb diák) tagozatok megnyitását a titkárság hagyja jóvá, és az már bizonyos, hogy hasonló számú kérvény érkezett be, mint az előző évben. A Nyugat-bácskai körzetben sajnos folyamatosan csökken a magyar tanulók száma, Közép- és Dél-Bánátban pedig a helyzet a korábbi időszakhoz hasonló. Néhány példa: Doroszlón 1, Szilágyin 2, Zomborban és Bácsgyulafalván 5-5, Gomboson 6 elsős lesz. Székelykevén tavaly 21 nebuló ült be először az iskolapadba, az idén csak 12 magyar elsős kezdi meg a tanévet.

Ezek sajnálatos tények, és akkor sem hunyhatunk szemet az adatok felett, ha tudjuk, hogy azokon a területeken is szükség van a kis létszámú tagozatok engedélyeztetésére, ahol a magyarság tömbben él. Például Szabadka, Topolya és Zenta községekben.

Zentán több tagozat, kevesebb diák

A zentai Stevan Sremac Általános Iskolában a beiratkozás augusztus 31-éig tart az elsős tanulók számára, vagyis a beszélgetésünk pillanatában meglévő lista még változhat — mondta Sárosi Gabriella igazgató. Az előző tanévet 203 nyolcadikos fejezte be, a jelenlegi adatok alapján 190 elsős lesz a községben.

Az oktatási intézménynek két épület esetében kellett engedélyt kérnie a Magyar Nemzeti Tanácstól és a tartományi oktatási titkárságtól, hogy megnyithassa a kisebb létszámú elsős osztályokat. Az egyik Tornyoson található, ahol 12 kisdiák kezdi meg tanulmányait, a másik Felsőhegyen, ahol 14 gyermek indul első osztályba.

— Keviben 8, Bogarason pedig 2 elsősünk lesz. A Thurzó Lajos Általános Iskolában 62 gyermeket írattak be a rendes tanmenetű oktatásra, a November 11-e Általános Iskolában 31 magyar és 35 szerb, az Emlékiskolában pedig 29 magyar, illetve 10 szerb elsős várja szeptember 1-jén az iskolacsengő megszólalását. Ahhoz viszonyítva, hogy hány negyedik osztályunk volt, a November 11-e iskolában ezúttal egy-egy szerb és magyar tagozattal többet tudunk indítani. Ha így nézzük, akkor van egy bizonyos létszámnövekedés, de ha globálisan szemléljük, akkor azt látjuk, hogy az elmúlt tanévben 83 tanuló hagyta el az iskolát. Feltételezzük, hogy a legtöbben külföldön folytatják tanulmányaikat, mivel a családok elköltöztek — vázolta a helyzetet az igazgatónő.       

— Az iskolában sikerült úgy szétosztani a tantárgyakat, hogy az állandó munkaviszonyban lévő dolgozók mindegyikének meglegyen az előírt normája, de továbbra is hiány van matematika, fizika, képzőművészet és zene szakos tanárban, illetve gyógypedagógusban. Tanerőfeleslegünk nincs, de abból még lehet gondunk, ha azok a bizonyos listák elkészülnek a környező helységekben, hiszen mi már beindítottuk az első osztályokat meghatározott időre felvett kollégákkal. Kellemetlen helyzetbe kerülhetünk, ha felsőbb utasításra változtatnunk kell majd. 

A zentai Stevan Sremac Általános Iskola vezetőjétől azt is megtudtuk, hogy szinte mindegyik épületükön volt vagy a közeljövőben lesz valamilyen beruházás. A November 11-e iskolában felújítják a toaletteket, az Emlékiskolában tizenkét ablak cseréjét tervezik, a Thurzó Lajos Általános Iskolában a Nagyberuházási Alap támogatásával a régi épületen szeretnének jelentősebb munkálatokat végezni. Felsőhegyen új iskolai könyvtárat alakítottak ki, Tornyoson a tornaterem melletti öltözőket újítják fel, a tartományi oktatási és az ifjúsági titkárságtól nyert eszközökből pedig projektorokat, laptopokat vásároltak.

Erzsébetlakon az idén lesznek elsősök

Nagybecskereken, a Sonja Marinković Általános Iskolában az idén 21 kisdiák indul első osztályba, tízzel több, mint tavaly. A kihelyezett tagozatokat illetően Magyarszentmihályon a 2015/2016-os tanévben 6, Lukácsfalván pedig 2 elsős lesz. Tavaly egyébként 5, illetve 4 tanuló kezdte meg tanulmányait e két faluban.

Erzsébetlakon tavaly nem volt magyar elsős, az idén 5-en iratkoztak be a Testvériség-Egység Általános Iskolába. A diákok kombinált tagozatokon tanulnak, ám félő, hogy jövőre mind a négy osztályt összevonják, hiszen az eddigi adatok alapján nem lesz magyar elsős.

Tordán tavalyelőtt két párhuzamos tagozatot nyitottak, mert 31 tanulót írattak be az Ady Endre Általános Iskolába, tavaly már csak 11 elsős volt, az idén pedig a leendő elsősök száma mindössze 7.

Muzslyán az idén csak két párhuzamos osztály nyílik magyar nyelven, egy-egy a két iskolaépületben. Az új tanévben ugyanis összesen 28 elsős indul iskolába, a tavalyi tanévhez viszonyítva tíz diákkal lesz kevesebb.

Szabadkai helyzetkép

Szabadkán 2015 szeptemberében 342 magyar ajkú elsős kisdiák kezdi meg általános iskolai tanulmányait. A magyar tagozatok száma nagymértékben csökkent a városi iskolákban. A Kizúr István Általános Iskolába 24, a Đuro Salajba 6, a Jovan Mikićbe 15, a Jovan Jovanović Zmajba 15, az Ivan Goran Kovačićba 7, az Október 10-e Általános Iskolába 28, a Majsai Útiba pedig 36 magyar elsős iratkozott.

A legtöbben a csantavéri Hunyadi János (53-an) és a palicsi Miroslav Antić Általános Iskolában (43-an) kezdik meg az első osztályt magyar nyelven.

A bajmoki Vuk Karadžić Általános Iskolában 9, a hajdújárási Petőfi Sándor Általános Iskolában (a királyhalmi és a noszai kihelyezett tagozatokkal együtt) 33 magyar elsős kisdiák ül be a padokba szeptember 1-jén.

(Az adatok összegyűjtésében KÓNYA-KOVÁCS Otília és RENCSÉNYI Elvira működött közre)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..