home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Haldoklik az egyház, ha nem képes meglepetést szerezni
FODOR Gábor
2014.06.18.
LXIX. évf. 25. szám
Haldoklik az egyház, ha nem képes meglepetést szerezni

Ferenc pápa pünkösdvasárnap a római Szent Péter-bazilikában bemutatott szentmisén a Szentlélek szerepéről beszélt az egyház és az emberek életében, majd az esti békeimán „összehozta” az izraeli és a palesztin elnököt.

A Szent Péter téren délben megtartott Mennyek Királynője (Regina Coeli) imádságkor Ferenc pápa köszönetet mondott mindazoknak, akik vasárnap este az izraeli—palesztin békéért imádkoznak majd. Az egyházfő hangoztatta, hogy a békeima a Közel-Kelet és az egész világ békéjéért szól. Beszéde közben a Szent Péter téren palesztin zászlók lobogtak.

Ferenc pápa úgy fogalmazott, hogy ahogyan annak idején a Szentlélek meglepte a teremben lévőket, manapság az egyháznak — melynek újjászületésre van szüksége, mert beteg, gyenge és haldoklik — is ugyanúgy meg kell lepnie, mozdítania a világot. Az egyház folyamatosan keresi, kutatja a lehetséges perspektívákat, amelyekkel az embereket újra a jézusi útra lehet vezetni. A világnak új megtérésre van szüksége, mert Isten nélkül értelmetlenségbe és lelki békétlenségbe torkollik. Az egyházfő a pünkösdvasárnapi szentmisén elmondta továbbá, hogy a Szentlélek a keresztények tanítómestere, útmutatója, emlékezete. „A Szentlélek segít beszélni Istennel, és segít az emberekkel való testvéri párbeszédben, segít megérteni szenvedésüket, reményeiket” — fogalmazott a pápa. A szentmisén kilencven bíboros és püspök, valamint kétszáz pap koncelebrált az egyházfővel. A pápa felidézte, hogy pünkösd ünnepén a Szentlélek alászállt a tanítványokra, és azóta is az egyház, a hívők lelki vezetője, segít megismerni az életet, rámutat az ellentmondásokra és az igazságtalanságokra, az egyház életereje és élő emlékezete. „A Szentlélek nélküli keresztény vakon bolyong” — mondta. A Szent Péter-bazilikában egyebek között ukránul is imádkoztak a világ népeiért és vezetőiért, valamint kínaiul a misszionárius szerzetesekért.

Este hat órától várták a Vatikánban a pápai állam kertjeiben tartózkodó izraeli—palesztin békeima részvevőit. Ferenc pápa vatikáni lakóhelyén, a Szent Márta-házban fogadta az izraeli és a palesztin államfőt, majd együtt mentek a vatikáni kertekbe. Az imádságon részt vett I. Bartolomaiosz konstantinápolyi pátriárka is, aki a keleti egyházat képviselte jelenlétével. Ott voltak az izraeli és a palesztin elnököt kísérő zsidó—muzulmán delegációk tagjai, a szentföldi egyházak vezetői, az olasz és a római zsidó közösség elnökei, Abraham Skorka, a Buenos Aires-i Latin-amerikai Rabbiképző Szeminárium rektora, valamint Omar Abboud, Argentína muzulmán közösségének vezetője is, akik Ferenc pápát május végén a Szentföldre is elkísérték. Az imaszövegek a találkozón előbb héberül, majd angolul, végül arabul szóltak. Az imádság minden nyelven három részre oszlott. Előbb hálát adtak a teremtésért, majd bocsánatot kértek a tévedésekért és az elkövetett bűnökért, a legvégén pedig a békére szólítottak fel. A pápa a hagyományostól eltérő módon, minden diplomatikus retorikát mellőzve a legközvetlenebbül szólította fel a szemben álló feleket, hogy egyszer s mindenkorra hagyjanak már fel az egymás iránti ellenséges hozzáállással, és teremtsék meg a békét a Közel-Keleten. Ezután Ferenc pápa, Simón Peresz és Mahmúd Abbász egymás utáni imája következett. A közel-keleti békeima végén a katolikus egyházfő, majd az izraeli és a palesztin elnök is beszédet mondott. Az elsőként olaszul felszólaló Ferenc pápa úgy fogalmazott, hogy „a békéhez nagyobb bátorság kell, mint a háborúhoz”. Majd hozzátette: a Szentföldért mondott imádság előrelépés azon az úton, amely az egységet a megosztottság elé helyezi. Simón Peresz izraeli államfő héber és angol nyelvű beszédében kiemelte: a békét nem könnyű elérni, de az izraeli és a palesztin szülőknek is kötelességük békét teremteni gyermekeiknek, még ha ez áldozatokat és kompromisszumokat követel is. Az izraeli elnök hangsúlyozta, hogy Ferenc pápának a békeimára való felszólítása ösztönző erőként hatott, és „megérintette a szíveket”. „Soha többé háborút!” — mondta Peresz arra emlékezve, hogy kilencéves kora óta tudja, mi az a háború. Mahmúd Abbász palesztin elnök olyan békét kért, amely igazságot, méltó életkörülményeket, szabadságot és független Palesztin államot szavatol. Hangoztatta, hogy legyen vége a palesztin nép szenvedéseinek, és a Szentföld egy mindenki számára biztonságos hely legyen.

Befejezésként pedig közösen elültettek egy olajfát.          

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..