home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Hajdújárás, az élhető falu
Tóth Tibor
2021.01.02.
LXXV. évf. 53. szám
Hajdújárás, az élhető falu

Hajdújárást gyakran Észak-Bácska gyöngyszemeként emlegetik Vajdaság-szerte. A nyugodt, hangulatos településen minden megvan a zavartalan, minőségi élethez, Szabadka, Palics és az országhatár közelsége pedig munkalehetőséget nyújt mindazoknak, akik nem a gyümölcstermesztésben látják a jövőt. A faluban egyre több fiatal pár vásárol házat, a gyermekek száma is nő, hiszen a Petőfi Sándor nevét viselő általános iskolában az idén tizenhárom elsős kezdte meg tanulmányait, a jelen állás szerint pedig jövőre tizenöten lesznek a legkisebbek.

A településen évről évre több közkedvelt eseményt rendeznek, melyek nagy része a koronavírus-járvány miatt az idén elmaradt, a februári, hagyományos asztalitenisz-tornát azonban még, a három nap helyett kétórásra rövidített Szüreti Napokat pedig már megtarthatták a helyiek. Márciusban, a mindannyiunk életét gyökeresen megváltoztató járvány kitörésekor a hajdújárásiak is bekapcsolódtak a VMSZ Vigyázzunk egymásra! elnevezésű akciójába, így segítve azokon az idős falubelieken, akik a kijárási tilalom miatt nem hagyhatták el otthonukat. A polgárok között fertőtlenítőszert osztottak szét, az egyik magyarországi testvértelepülésnek, Jánoshidának köszönhetően pedig 500 maszk érkezett, mely szintén a helyi emberekhez került. Több jótékonysági rendezvényen vett részt a helyi közösség, a legutóbbin december 24-én, amikor a lakosok jutányos áron filézett halászlét vásárolhattak, a bevételt pedig Pál Gajódi Olivér gyógyíttatására ajánlották fel, de nem maradtak el a tavaszi munkaakciók sem, melyek során a település tágabb központját, valamint a helyi közösség épületét szépítették.

A beruházások közül a legjelentősebb a Boris Kidrič utca 700 méteres szakaszának aszfaltozása volt, mely Szabadka Városának költségvetési eszközeiből valósult meg valamivel több mint 10 millió dinár értékben.


A Boris Kidrič utcára többéves küzdelem után került aszfalt

— Az utca aszfaltozásával többéves folyamat zárult le. A tervdokumentáció már néhány éve elkészült, a megvalósításra azonban eddig kellett várni. Településünk egyik legszebb utcájáról beszélünk, mely a Ludasi-tó partja mellett vezet, gyönyörű, idilli környezetben fekszik. Az elkövetkező időszakban a környéken több fontos beruházás várható, mely Hajdújárás számára is jelentős. Gondolok itt a palicsi wellnessközpont kiépítésére, a Szabadka—Szeged vasútvonal létrejöttére, melynek egyik állomása Hajdújárás lesz, de megemlíthetem a kerékpárutak fejlesztését, melynek keretében Hajdújárás Királyhalom felőli kijáratától a Buki hídig épül meg a gyalogosok és a kerékpárosok számára az út. E beruházások összessége mind azt mutatja, hogy a falusi turizmusban óriási lehetőségek rejlenek, melyeket az itt élő embereknek kellene kihasználniuk. A vasúton túl lévő Vanger sort felmart aszfalttal szórtuk le, a Hajdújárás területén lévő felüljáró pedig megvilágítást kapott. Hosszú ideig megoldatlan kérdésnek számított az esővíz elvezetése a felüljárón, és a lezúduló csapadék megnehezítette az arra közlekedők életét. Bizonyos, úgynevezett félmegoldás már született, de a történetnek még nincs vége, ezt a problémát is szeretnénk véglegesen lezárni. Noszán a telekunyhó közösségi teremmé alakítása számít az elmúlt év legjelentősebb beruházásának — mondta Sövény Rudolf, a városi képviselő-testület Hajdújárást képviselő tanácsnoka, a falu korábbi tanácselnöke, hozzátéve, hogy a választások után Hajdújárás új tanácselnökévé Kiss Jánost nevezték ki.


Sövény Rudolf

A tervekről érdeklődve elhangzott, hogy a Ludasi-tó, a játszótér és a falu kemencéje övezte területen szabadidőközpontot hoznának létre. A hosszú távú folyamat első lépéseként a játszóteret megvilágítanák, és kamerarendszert helyeznének el, majd a tavon mólót építenének, csónakázási lehetőséget kínálva a szabadidőközpontba látogatóknak. A játszótér mellett található a Vinogradar futballpályája, mely egy határon átnyúló együttműködésnek köszönhetően hamarosan villanyvilágítást kap. Tervben van egy műfüves kispályás labdarúgópálya létesítése is, melyet a TSC Labdarúgó Akadémia épít ki, a Rózsa Sándor Civil Szervezet telkén pedig teniszpálya kapna helyet. A központi autóbusz-megálló mellett lévő trafik meglehetősen rossz állapotban van. A helyi közösség a Rózsa Sándor Civil Szervezettel együtt az objektumot kibérelné, felújítaná, és egy idegenforgalmi információs központot hozna létre benne, ahol megtalálhatóak lennének a környéken élő, turizmussal foglalkozó emberek elérhetőségei, emellett kézműves- és helyi termékeket is árulnának. 2021-ben szeretnék elvégezni az iskola és a Dózsa György utca fennmaradt részének aszfaltozását, valamint a noszai és a hajdújárási művelődési otthon teljes befejezése is esedékes.

A környéken folyó próbafúrásokkal kapcsolatban Sövény leszögezte, hogy a Szerbiai Kőolajipari Vállalat (NIS) a tartományi illetékes szervektől még 2011-ben megkapta a próbafúrásokról szóló engedélyt. Hajdújáráson jelenleg több mint húsz kút üzemel.

— A nehéz gépjárművek az Ifjúsági brigádok utcán közlekednek, ahol ez számukra nem lenne lehetséges. Feljelentést nyújtottunk be a közlekedési rendőrség és a közlekedési felügyelőség felé, de mindkét helyről azt a választ kaptuk, hogy az érintetteknek külön engedélyük van, tehát munkájuk elvégzésére használhatják az utcát. Következő lépésként másik útvonalat ajánlunk fel számukra. 2021 végéig még hét kút létesül környékünkön, három-három Ludason meg Palicson és egy Hajdújárás északi részén. A próbakitermelés megkezdése után a vállalat a jövő év végéig dönti el, melyik kutakat üzemelteti tovább. Követelni fogjuk, hogy a kitermelt nyers kőolajat ne tehergépjárművekkel, hanem föld alatti vezetékeken szállítsák el, valamint a zajszintre is figyeljenek.


A Lifka Sándor ME legkisebb néptáncosai a karácsonyi csomagokkal

A Lifka Sándor Művelődési Egyesület keretében három néptánccsoport, népdalkör, citera- és népiének-szakkör, valamint mesemondó csoport működik, a tagok összlétszáma megközelíti a százat. Az idei évi tervek közül mindössze a januári, előszállási fellépés valósulhatott meg, minden más (a csíksomlyói és a parajdi vendégszereplés, a vajdasági szemléken való fellépés, a II. Kórustalálkozó, adventi ünnepség) a járvány miatt áttevődik a következő évre.


Szalai Eszter

— A Csoóri Sándor Alapnál nyert eszközökből tagjaink fellépőruhát varrattak maguknak, csizmát, cipőt vásároltak. A nyáron kiírt Csoóri-pályázaton is nyertünk, abból a pénzből fizetjük oktatóinkat, és citerákat vásárolunk. Hálás vagyok oktatóinknak: Szakács Tamásnak, aki segítőjével, Szalai Klaudiával a néptáncosokat tanítja, Torok Orsolyának, a citerások és népi énekesek vezetőjének, valamint Brezovszki Eszternek, aki a népdalkör munkáját irányítja. Jómagam a mesemondókat vezetem — mondta Szalai Eszter, a Lifka Sándor ME elnöke, és hozzátette, hogy a tizennégy tagú Boglya néptánccsoportban középiskolások táncolnak, ami szinte kuriózum, hiszen a legtöbb egyesületben a középiskolások már nem járnak vissza néptáncra, Hajdújárás azonban a ritka kivételek közé tartozik.

Az egyesületben remélik, hogy a székelyföldi fellépések 2021-ben megvalósulhatnak, ahogy az idei évben elmaradt számtalan rendezvény is.

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..