home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Hagyományőrző cserkészek
(T. T.)
2012.07.26.
LXVII. évf. 30. szám

A bécsi székhelyű Külföldi Magyar Cserkészszövetség már 15 éve szervez háromhetes túrát a külföldön született magyar fiataloknak, ezzel is hozzájárulva hagyományaik ápolásához. Az idei túra során a huszonhárom tagú kiscsapat egy héten keresztül Budapesttel ismerkedett, majd Esztergomtól a magyar főv...

A bécsi székhelyű Külföldi Magyar Cserkészszövetség már 15 éve szervez háromhetes túrát a külföldön született magyar fiataloknak, ezzel is hozzájárulva hagyományaik ápolásához. Az idei túra során a huszonhárom tagú kiscsapat egy héten keresztül Budapesttel ismerkedett, majd Esztergomtól a magyar fővárosig kenuval jött le a Dunán, az utolsó héten pedig kerékpártúrán vehettek részt, megtekintették Győr és környéke, valamint a Balaton és Eger nevezetességeit. A társaság az idén lépte át először az országhatárokat, s első határon túli útjuk Szabadkára és Palicsra vezetett.
- A Külföldi Magyar Cserkészszövetség 1945 óta működik. A túrán való részvétellel azokat a 14-17 éves fiatal cserkészeket, őrsvezetőket szerettük volna megjutalmazni, akik egész évi munkájukkal rászolgáltak, s egyúttal megismerhették szüleik hazáját is. A gyerekek mindannyian külföldön (az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában, Nyugat-Európában) születtek, s úgy gondoltuk, hogy elhozzuk őket egy magyarországi őrsvezetői körútra - mondta Szemerédi Tibor, a Külföldi Magyar Cserkészszövetség összekötő vezetőtisztje, akit 1957-ben avattak cserkésszé.
A müncheni Győri Katalin 21 éve cserkész. A szülei javasolták neki, hogy ismerkedjen meg a cserkészek munkájával, s hogy szerezzen magának magyar barátokat.
- Nagyon élveztem a háromhetes túrát, habár a Kalocsától Szabadkáig tartó, 80 km-es kerékpártúra elég nehéz volt. Szabadka nagyon tetszik. Amikor megláttam a Városházát, szinte elállt a lélegzetem. Münchenben aktív magyar misszió működik, minden vasárnap van magyar nyelvű mise, tanulni is lehet magyarul hétvégén, de működik néptánccsoport is, a cserkészet egy kis része ennek az egésznek. A magyarok kifogástalanul beilleszkedtek a német életvitelbe, víkendeken azonban összejönnek, és ápolják hagyományaikat, bővítik kapcsolataikat - mondta Katalin.
Szárics Ida Torontóban látta meg a napvilágot. Rajta kívül Kanadából még öten érkeztek.
- Ilyen jól még egyik táborban sem éreztem magam! - mondja. - A torontói magyar közösség nagyon szoros köteléket alkot, van magyar házunk is, ahol rendszeresen tartunk összejöveteleket, szombatonként pedig magyar hagyományápoláson is részt vehetünk. A magyar nyelvet sokat használom, nekem magyarok a szüleim, és otthon mindig magyarul beszélünk.
A Bostonban élő Romhányi Dániel kétévente látogat el Magyarországra, Szerbiában azonban most járt először.
- Tetszik Szabadka, a kilátóból az egész várost megcsodálhattuk. A cserkészet nagyon fontos szerepet tölt be az életemben, hiszen általa ápoljuk magyar kultúránkat, nyelvünket, hagyományainkat. Édesanyám nem magyar, de gyorsan megtanulta ezt a csodás nyelvet, és otthon sokat beszélünk magyarul. Az iskolában nincs lehetőségem magyarul beszélni, mivel ott én vagyok az egyetlen magyar - tudtam meg Dánieltől.
A kiscsapat útja Szabadkáról Palicsra vezetett, házigazdáik társaságában a település látványosságait tekintették meg, majd a háromhetes túra Szegeden ért véget.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..