home 2024. május 17., Paszkál napja
Online előfizetés
Hagyományőrzés és idegenforgalmi látványosság
(Tha)
2005.06.29.
LX. évf. 26. szám

Ősz Szabó Imre főszervező a napos időjárásban reménykedikZentán a szokásos heti polgármesteri sajtótájékoztató egyik fő témája a felsőhegyi aratóünnepség volt, amelyet IV. Kárpát-medencei Aratóünnep néven, a Bort, búzát, békességet mottóval július 9-én és 10-én tartanak meg. Ősz Szabó Imre...

Ősz Szabó Imre főszervező a napos időjárásban reménykedik

Zentán a szokásos heti polgármesteri sajtótájékoztató egyik fő témája a felsőhegyi aratóünnepség volt, amelyet IV. Kárpát-medencei Aratóünnep néven, a Bort, búzát, békességet mottóval július 9-én és 10-én tartanak meg.
Ősz Szabó Imre főszervező beszámolt arról, hogy a község 1960-ban rendezte meg az első aratóünnepséget Bogarason. Az esemény azóta hatalmas átalakuláson ment át, de egy-két kisebb megszakítástól eltekintve továbbra is létezik. Az idén a helybeli Petőfi Sándor Művelődési Egyesület mintegy kétezer versenyzőt, fellépőt, meghívott vendéget és sok érdeklődőt vár, több mint hatvan aratócsoportra és legalább ennyi fogathajtóra számítanak, a főzőversenyen pedig 150--200 bográcsban rotyognak majd a finom étkek. A hagyományőrzés mellett az aratóünnepet idegenforgalmi látványosságnak szánják, amelyhez ezúttal emberbaráti segélyezés is kapcsolódik.
Július 4-én két tábor kezdődik, az egyik a szalmaképkészítők részére, amelynek témája az Aratás a múltban és a jelenben, a fafaragók pedig a két évvel ezelőtt megkezdett munkát fejezik be, a szabadtéri színpadhoz készülő oszlopokat. A kibővített színpad kialakítását, amelyet július 9-én adnak át rendeltetésének, a zentai DTD vállalat segítette elő. Már ezen a napon is egész napos program szórakoztatja a faluba látogatókat. A kispályás labdarúgótornán hat öregfiúcsapat méri össze tudását, részvételét jelezte a Magyar Médiaválogatott is, ismert újságírókkal, színészekkel. Kiállítások nyílnak (vetőmag-, kézimunka-, kézműves- és virágkiállítás), az aratási hagyományhoz tartozó versenyek lesznek, mint például a kisgazdakorona, illetve az aratókoszorú kötése, ostorpattogtatás. Az est hálaadó szentmisével kezdődik, majd koncerttel folytatódik -- elsősorban a fiatalok számára.
A fő napon, július 10-én, vasárnap reggel hét órakor Felsőhegy központjában fogadják a résztvevőket, felsorakoznak a fogatos járművek, amelyeken az aratóverseny résztvevői vonulnak a helyszínre, a Vujiæ-partra, a zentai Mezőgazdasági Vállalat parcellájára. Az aratótáblánál felsorakoznak a Kárpát-medencei kisbírók, s bemutatják a csoportokat. A parasztkenyereket és az ,,aratófrustokok'-at a kiállítóteremben kell elhelyezni, mert az aratóételek is gasztronómiai megmérettetésre kerülnek. Fél kilencre tervezik az ünnepi köszöntőt és a békegalambok röptetését, majd csapatonként 10x10 méteres parcellán megkezdődik a IV. Kárpát-medencei Hagyományos Kézi Aratóverseny. Ezt követi Ha legény vagy, gyere velem kaszálni! elnevezéssel a 45. Gyorsasági Aratóverseny vajdasági döntője 10x20 méteres parcellán, a négytagú csapat összeállítása: két férfi és két nő. A csapatok főleg a Vajdaságból érkeznek (a magyarok mellett bunyevácok, szerbek, románok, szlovákok stb.), de a Felvidékről és Erdélyből is vannak visszajelzések. A szervezők a szlovéniai és a horvátországi magyarokkal is felvették a kapcsolatot, egyelőre eredmény nélkül. A helyszínen bemutatókat (pl. ugarolás lovakkal) és különböző népi versenyeket (mezítlábas tarlófutás, parasztkocsitolás) is tartanak, alkalmas időjárás esetén a sárkányrepülők is felszállnak.
A falu központjában reggeltől éjszakáig zajlanak a különböző programok. A főzőversenyre három kategóriában: arató- és vadételek, valamint halászlé, nevezhetnek be a fiatalok, az élelmiszeripari középiskolák meg a felnőttek. Nyárson ökör, bárány és malac sül, borutca, kirakodóvásár és sátrak várják étellel és itallal a vendégeket. A vonatállomás a településen kívül van, de ebből az alkalomból a tatai siklóvonat is Felsőhegyre érkezik, ami főleg a gyerekeknek szerezhet nagy örömet. Akik az ebéd után még úgy érzik, hogy nem pilledtek el túlságosan, azok népi sportvetélkedőkre jelentkezhetnek, mint a parasztbirkózás, karnyomás, kötélhúzás. Az eredményhirdetés 16 óra 30 perckor kezdődik.
Este két helyszínen lesz szórakoztató műsor: a szabadtéri színpadnál, ahol Vikidál Gyula és vendégei is fellépnek, valamint a tűzoltólaktanyánál aratóbál.
Ősz Szabó Imre főszervező elmondta azt is, hogy a rendezvénnyel segíteni szeretnének azokon a bánsági embereken, akik az árvíz miatt az idén nem arathatnak. Erről a vidékről mintegy 150 gyereket és termelőt látnak vendégül, akiknek a szállítását is biztosítják. A hozzávetőlegesen két hektáros parcellán learatott termést, ha kell, liszt formájában és az egyéb adományokat Módos, Párdány és Káptalanfalva lakosainak juttatják el.
Az aratócsapatok, a fogathajtók és a főzőverseny résztvevői a 024/843-092-es telefonszámon és az oszimi@gportal.hu e-mail címen jelentkezhetnek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..