home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Hagyományaink őrei
(T. T.)
2012.01.25.
LXVII. évf. 4. szám
Hagyományaink őrei

Az idén is nagy az érdeklődés a tábor irántA szenttamási Hagyományápoló Klub immár 15. alkalommal szervezett téli, kézművestábort az általános iskolás diákok részére. A rendezvény nagy népszerűségnek örvend, ott jártunkkor is nyolcvan gyermek ügyeskedett az asztaloknál. Volt, aki kosarat fon...

Az idén is nagy az érdeklődés a tábor iránt

A szenttamási Hagyományápoló Klub immár 15. alkalommal szervezett téli, kézművestábort az általános iskolás diákok részére. A rendezvény nagy népszerűségnek örvend, ott jártunkkor is nyolcvan gyermek ügyeskedett az asztaloknál. Volt, aki kosarat font, nemezelt, gyöngyöt fűzött, batikolt, kenyeret dagasztott, de sokan kipróbálták az újdonságokat, a korongozást és a csuhézást is. Az egyik leginkább látogatott foglalkozás a korongozás volt, az ügyes kezek alól tucat számra kerültek ki a szebbnél szebb vázák, hamutálcák, gyertyatartók.

A lányok kenyeret dagasztottak

- Az agyag minőségén kívül ügyelni kell arra is, hogy a forgó agyag a középpontban legyen, kívülről és belülről is egyaránt elérje a kellő síkosságot, s ezáltal könnyen formálhatóvá váljék. A gyerekek nagyon ügyesek, pillanatok alatt elsajátítják az alapvető mozdulatokat - mondta Kancsár Márton, aki az agyagozást tanította.
Szécsényi István már a legelső táboron is jelen volt, s azóta rendületlenül oktatja a gyermekeket a kosár- és gyékényfonásra.
- Óriási az érdeklődés, két széken dolgozunk, de így is alig győzzük a munkát. Nyolcan oktatjuk a gyerekeket a különféle kézműves-foglalkozásokra, s nagyon elégedettek vagyunk velük. Nagyon ügyesek, s látszik rajtuk, hogy tiszta szívből dolgoznak - mondta István.
Az idősebbeknek is tetszik a tábor hangulata. Szögi Margit az unokáját vitte el a táborba, végül azonban ő is ottmaradt, és megpróbálkozott a csuhézással.
- Otthon rendszeresen kézimunkázok, horgolok, kötök, a csuhézásban azonban még kezdő vagyok. Kiválogattam a megfelelő csuhékat, leáztattam, s jelenleg egy virágcserép elkészítésén dolgozom - mondta.
Az idei programot Csizmár Anikó állította össze, s hogy mindezt jól tette, arról egy-egy sikeres munka után a csillogó gyermekszemek tanúskodtak leginkább.
- A táborban a gyerekek több kézműves-foglalkozással ismerkedhetnek meg, egyúttal szórakoznak, barátkoznak, s ügyességüket is fejlesztik. Papírmunkával kezdtük a hetet, különféle képeslapokat, maszkokat készítettünk, majd műanyag flakonokból virágokat varázsoltunk. A műanyag dobozokat is újra hasznosítottuk tésztával, magvakkal, fűszerekkel díszítettük, befújtuk aranyszínnel, s így akár gomb- vagy ékszerdobozként is használható. Fonalból sapkára való bojtokat készítettünk, gipszformából öntött kis figurákat is festettünk, de csuhéból kezünk alatt virágok is születtek - mondják az oktatók.
A tábor el sem képelhető a Hagyományápoló Klub szorgalmas asszonyai nélkül, akik Pápista Irén vezetésével naponta finomabbnál finomabb ételeket készítettek a tábor részvevőinek. Az egyhetes foglalkozás kiállítással zárult.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..