home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Háború…
2022.03.08.
LXXVII. évf. 9. szám
Háború…

Háború… Kimondani, leírni is nehéz, hát még átélni… Ugyan sokat beszéltünk róla, de ki gondolta volna, hogy bekövetkezhet… Egyik pillanatról a másikra minden megváltozott, összedőlt a világ, amiben éltünk. Most az a legfontosabb, hogy túléljük ezt a szörnyűséget, minél hamarabb elhallgassanak a fegyverek, melyek ártatlan emberéleteket oltanak ki. Elmúljék a pánik, a rettegés. Hatékony eszközeink nincsenek erre, ezért a legtöbb, amit tehetünk, hogy összekulcsolt kézzel imádkozunk a békéért!

A kárpátaljai magyar ember számára ismerős érzés megtámadottnak lenni, ezért különösen szolidárisak vagyunk a totális háború elől menekülő embertársainkkal. Annak ellenére, hogy az elmúlt időszakban feszültségekkel terhelt volt az ukrán—magyar viszony, Magyarország és a magyar emberek hatalmas segítséget nyújtanak az orosz támadás miatt nagy bajba jutott ukrán menekülteknek és az itteni önkénteseknek, rászorulóknak. Magyarország azonnal, a háború kirobbanásának első pillanatától fogadja a menekülteket. Valamennyi határállomáson segítségnyújtási pontokat hoztak létre, kormányzati segélyprogram indult Kárpátaljáért, Budapest az elsők között küldött humanitárius segélyszállítmányt.

Jelzésértékű, hogy a magyar külügy elsőként fejezte ki együttérzését, és nyújtott gyorssegélyt az első kárpátaljai áldozat, az ungvári származású Kis Sándor családjának. Ennek ellenére a nagypolitika színpadán történtek miatt mégis érik verbális támadások az itt élőket, a legnehezebb időkben is maradókat. Nekünk, kárpátaljaiaknak, nemzetiségtől függetlenül most azt kell keresni, ami összeköt, nem pedig ami elválaszt, közös „házunkon” belül megengedhetetlen, hogy újabb frontvonalak képződjenek. Nekünk a mostani borzalmak elmúlása után is egymás mellett kell élnünk. A közösségünket ért döbbenetes ütés következményei ma még beláthatatlanok. Ám most a legfontosabb a háború, a pusztítás túlélése, a kárfelméréssel nincs itt az ideje foglalkozni…

A kárpátaljaiak egészen emberfeletti támogatást nyújtanak az ideérkező menekülteknek. Aminek ezekben a szörnyű napokban a tanúi vagyunk, az az emberség és felebaráti szeretet mindent átható — a várakozásokat sokszorosan felülmúló — példás megnyilvánulása. Van még emberség a világon!

DUNDA György lapigazgató, Kárpáti Igaz Szó, Ungvár

*

Kollégánk gondolataihoz annyit fűznénk hozzá, hogy Vajdaságban is folyamatban van az adományok gyűjtése az orosz—ukrán háborúban érintett civilek megsegítésére.

A VMSZ, együttműködve a Caritas szabadkai szervezetével, március 7-e és 13-a között Vajdaság-szerte gyűjtést szervez a háború elől menekülő kárpátaljai lakosok megsegítésére. A pontos helyszínekről a közösségi médiában és a www.vmsz.org.rs honlapon tájékozódhatnak az érdeklődők.

Időközben egy magánszemélyek által kezdeményezett akció eredményeként az első szállítmány, három személygépkocsi rakománya Zentáról, Óbecséről és Szabadkáról, hétfőn megérkezett a magyarországi Szamosszegre, ahol a befogadóközpontban főleg nők és gyermekek tartózkodnak. A csapat a helyszínről a közösségi oldalon több fotót és egy rövid szöveget osztott meg: „Egy dolog, amit olvasunk és látunk a Tv-ben, egy másik dolog ezt élőben átélni. Megérkeztünk… átadtuk, amit küldtetek! Köszönjük mindenki nevében!”

A gyűjtőhelyek a Hét Nap weboldalán is megtalálhatóak: ITT

Kapcsolódó cikkek
Felhívás
Gyűjtési helyszínek
2022.03.06.
LXXVII. évf. 9. szám
VAJDASÁGI ÖSSZEFOGÁS Kárpátaljáért
Bővebben
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..