home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Gyümölcsládákban az egészség
Bíró Tímea
2018.05.14.
LXXIII. évf. 19. szám
Gyümölcsládákban az egészség

A Berényi családi gazdaság hűséges a minőséghez

Aki egyszer megkóstolja a királyhalmi Berényi család természetes gyümölcsleveit és lekvárjait, az képtelen lesz ezután boltban kapható italokat fogyasztani. A család tömény finomságokat varázsol a fáról szüretelt mannából.

Nagyon kell szeretni a földet és a természetet ahhoz, hogy valaki alázattal és türelmesen gondozza. Ha azonban így tesz, viszonzásul minőségi és finom termést kap. A családi vállalkozás 1991-ben indult, amikor is Berényi László átvette a szüleitől a zöldség- és gyümölcstermesztést. A háborús időkben ez nem volt egy ígéretesnek tűnő ágazat, ám a házaspár kitartásának köszönhetően nem szűnt meg a vállalkozás. A zöldségtermesztés lassan háttérbe szorul, mivel ketten nem győzik a munkát.


A szerző felvételei

— Elsősorban almatermesztéssel foglalkozunk, a meglevő ültetvényeink gyümölcsét eladásra szánjuk. Az almán kívül körtét, kajszibarackot, szőlőt, valamint bodzát is termesztünk, és van olyan fajta, amely sohasem volt vegyszerekkel kezelve, ez mindig a gyümölcs érzékenységétől függ. Mivel nem sok támogatást lehet igényelni, az eladásra szánt almát bizonyos szerekkel kell kezelni, hogy nagybani eladásra tudjuk szánni — valójában ebből élünk. Golden delicious, idared, jonagold almafajtákról van szó leginkább, és épp kísérletezünk két típussal, meglátjuk, hogy mi lesz belőle.

A házaspár az almán kívül biokajsziból, szőlőből, körtéből és bodzából elsősorban gyümölcslevet készít, és arra is akad példa, hogy a szőlőt összekeverik a bodzával.

— Cukor- és tartósítószer-mentes termékeink vannak. Ha édesítünk, akkor azt csakis szőlőlével tesszük. Így jóval kevesebb mennyiség lesz belőle, mint ha vegyszerrel dúsítanánk a gyümölcsöt, és drágább is, mint a bolti, de a minőségnek sajnos ára van. A termés feldolgozásához megfelelő gépek kellenek, melyeket a Prosperitati segítségével nyertünk meg. Miután leszüreteltük, kézzel átválogattuk és megmostuk a gyümölcsöt, beletesszük a gyümölcsprésbe. Csak a kajszihoz és a szőlőhöz adunk vizet, mert víz nélkül a szőlő túl édes, a kajszi pedig túl sűrű lenne. Cukrot, savakat, enzimeket, tartósítószert viszont egyáltalán nem használunk. A bodza- és a kajszilekvár készítéséhez egy duplikátot alkalmazunk. Kétféle kajszilekvárunk van, az egyik 70, a másik pedig 100 fokon főzött. Mindent hőkezeléssel tartósítunk.

Nagy bátorság és elszántság kell ahhoz, hogy valaki el merjen indulni a biotermelés útján, hiszen a vállalkozó ki van szolgáltatva az időjárás viszontagságainak, és hosszú kísérletezések vezetnek el a megfelelő előállítási módig.

— Ma már egyre népszerűbbek a biotermékek, az interneten pedig néhány előállítási ötletet is találni, persze nem mindent. Nekünk saját magunknak kellett ezt az iskolát kijárnunk, és talán az is pozitívum, hogy nincsenek olyan berögződéseink, mint annak, aki ezt tanulta az egyetemen. Sokáig és sokat kell ezt tanulni. Szinte mindent mi csinálunk. A családtagok bármiben segítenek, amiben tudnak. A gyümölcsszüreteléshez idénymunkásokat alkalmazunk, viszont egyébként igyekszünk mindent ketten elvégezni.

A termékeiket a háznál és az interneten lehet megvásárolni, illetve a nagyobb biovásárokon is megjelennek Szabadkán vagy a környéken. Berényi Aranka elmondása szerint fontos, hogy személyesen legyenek ott a vásáron a férjével, mert a vevők csak így bizonyosodhatnak meg róla, hogy valóban Berényi-termékek vannak az asztalon.

— Így ismernek meg bennünket, és beszélni kell ezekről az árucikkekről, hogy pontosan mit is tartalmaznak, miért jobbak, mint a boltiak. Emellett kóstoltatni kell az érdeklődőket, hogy a portékánk elnyerje a tetszésüket. Előfordult, hogy miután valaki ivott az almalevünkből, azt mondta, neki ezt hígítania kell, mert annyira erőteljes az íze. Hozzászokott a boltihoz, melynek jóval enyhébb az intenzitása. Az üzletekben vásárolt termékek szárazanyag-tartalma 10% kellene hogy legyen, ám sokszor még ennyi sincs. A kézműves-gyümölcsleveké azonban 13-15%.

László hozzátette, ez az ágazat még nem hódította meg annyira a környékünket, hogy a kisebb vállalkozóknak érdemes legyen kimozdulniuk a portékájukkal.

— A biotermékek piaca Belgrádban és Újvidéken található, nekünk pedig nincs annyi előállított termékünk, hogy oda járjunk árulni, ezért itthonról adjuk el a gyümölcslevet és a lekvárt. Az a tapasztalatunk, hogy az emberek főleg akkor kezdenek el bioterméket vásárolni, ha megbetegszenek, és szeretnék megerősíteni az immunrendszerüket, vagy amikor kisgyerekkel bővül a család. Most már minden terméknek utána lehet nézni az interneten, megtudhatjuk, milyen anyagokat tartalmaz, és eldönthetjük, hogy azt fogyasztanánk-e, vagy sem.

A terveket illetően a családfő elmondta, szeretnék folytatni a vállalkozást, illetve szélesíteni a kínálatot, hiszen azt tapasztalják, hogy vannak olyan tudatos életmódot követő személyek, akiknek nem mindegy, milyen terméket fogyasztanak, mi kerül a szervezetükbe.

— Figyelembe kell venni a természet ritmusát. Szeretnénk még több dolgot kipróbálni, vannak ötleteink, és mindenképp ragaszkodunk a minőséghez.

A házaspár végezetül körbevezet az udvarban, és szomorúan állapítjuk meg, hogy barack nem fog teremni az idén. Az utolsó helyiség hűvösében gyümölcsládákban alma-, körte-, kajszi-, bodza- és natúr bodzalevek fekszenek egymás mellett, mint a felsorakoztatott egészség hirdetői. Rostban és vitaminban gazdag életigenlés ez — vajdasági módra.

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..