home 2024. május 21., Konstantin napja
Online előfizetés
Gyógyuljunk együtt!
Rencsényi Elvira
2012.12.26.
LXVII. évf. 52. szám
Gyógyuljunk együtt!

Megalakult a daganatos betegek és családtagjaik klubja Martonoson

A betegség nem válogat. Kortól és nemtől függetlenül bárkire lesújthat váratlanul, hirtelen, még mielőtt fel tudnánk készülni rá... Fel lehet-e egyáltalán készülni a betegségre? Fel lehet-e vértezni magunkat ellene? Egészséges életmóddal minden bizonnyal sok betegség megelőzhető, de a legtöbbje sajnos még így is elkerülhetetlen...
A martonosi székhelyű Gyógyuljunk Együtt Klub abból a célból jött létre, hogy a beteg vagy súlyos betegségből felépült gyermekeket és családtagjaikat toborozza elsősorban tapasztalatcsere, egymás támogatása és a hasznos időtöltés végett.
A klubnak — Dávid Veronika ötlete alapján — saját weblapja is van az egyik legnépesebb közösségi internetes oldalon. Veronika és családja sajátos utat jár be daganatos betegségben szenvedő kislányuk gyógyulása érdekében. Az édesanya tulajdon tapasztalatait szeretné megosztani minden érdeklődővel, aki hasonló gondokkal küzd. Szeretné, ha a Gyógyuljunk Együtt oldal segítségével egyre többen megosztanák észrevételeiket és minél többen kérnének egymástól segítséget. Ezért keltette életre a Gyógyuljunk Együtt Klubot is, melynek működését kizárólag a jó szándékú emberek támogatásának köszönheti.
— Klubunk az idén januárban alakult meg civilszervezetként — tudtuk meg Dávid Veronikától. — Saját bevételünk nincs, még tagsági díjat sem fizettetünk senkivel sem. Olyan rendezvények szervezésére törekszünk, amelyeken a daganatos és a leukémiás betegségben szenvedők — illetve családtagjaik — találkozhatnak, barátkozhatnak és ismerkedhetnek egymással. Nagyon fontos ugyanis, hogy az ilyen súlyos betegek érezzék: törődnek velük, számíthatnak valakire, ha szükség mutatkozik rá. Klubunk egy olyan oázis, amelyben felüdülhetnek és kötelezettségek nélkül jól érezhetik magukat.
* Jelenleg hány tagja van a szervezetnek?
— Egyelőre húsz, de várjuk a jelentkezőket. Minél többen vagyunk, annál inkább segítségére lehetünk egymásnak.
* Melyek a célkitűzéseik? 
— Az egyik főcélunk az, hogy olyan helyiségről gondoskodjunk, amelyben a klubtagok és a szimpatizánsok, vagyis a rákbeteg emberek, a családtagjaik és a betegségből kigyógyultak egyaránt szívesen töltik az idejüket. A megvalósítandó feladataink között említem még a programszervezést, a daganatos betegségekről való tudnivalók ismertetését, valamint a gyógykezelés és gyógyulás során nyert tapasztalatok megosztását.
* Milyen megmozdulásokat, összejöveteleket szervez a klub?
— Kizárólag jótékonysági akciókat és olyan találkozókat szervezünk, amelyeknek a tapasztalatcsere a céljuk. Fontos, hogy jól érezzék magukat ezeken a találkozókon, és hogy úgy tudjanak beszélni a betegségükről, hogy az ne okozzon különösebb lelki fájdalmat nekik. A cél az, hogy minél többet megtudjanak tagjaink a kórról, amelyben szenvednek, annak lefolyásáról és a terápiákról. Természetesen ez így kimondva nagyon komolynak tűnik, de összejöveteleink mindig vidám hangulatban telnek, mert legfőbb szempontunk a gyógyulásba vetett hit, valamint a betegség és egymás elfogadása.
* A klub az önkéntesség elvén működik, vagy kapnak egyéb anyagi támogatást is?
— Sajnos csakis az önkéntes adományokból tudunk létezni, egyéb támogatásban nem részesülünk. Talán eljön majd az idő, amikor a különféle fórumok is felismerik tevékenységünk fontosságát.
* Sikerült-e már más szervezetekkel együttműködést kialakítaniuk? Ha igen, melyekkel?
— Természetesen együttműködünk más hasonló szervezetekkel is, például a zentai Relay Ifjúsági Szervezettel és a szintén zentai Nem Vagy Egyedül Tiszamenti Rákellenes Egyesülettel. Ezek az együttműködések nagyon hasznosak és gyümölcsözőek: ily módon ugyanis sok mindent megtudhatnak a betegeink és családtagjaik is e súlyos kórról.
* Kik és hogyan segíthetik az önök munkáját, és hol jelentkezhetnek az adományaikkal?
— Akik adományaikkal segíteni szeretnének, vagy csatlakozni akarnak a klubunkhoz, azok hívhatnak bennünket a 0691937626-os telefonszámon, de személyesen is szívesen látunk mindenkit a klubhelyiségünkben.
* Klubjukban a tapasztalatcsere mellett szolgálnak-e szakszerű tanácsokkal a daganatos betegek számára? Ha igen, kik az azok az orvosok, akik ily módon segítik a munkájukat?
— Szakmai tanácsokkal és orvoslással nem szolgálunk. Bizonyos esetekben a szakmai utasításokat Szabadkáról dr. Takács Kucsera Mária, Zentáról pedig dr. Kocsis István nyújt. Szakmailag ők így segítik a munkánkat.
* Hogyan készülnek az idei karácsonyra?
— December 7-én és 8-án a zentai Relay Ifjúsági Szervezettel közösen megszerveztük az idei ötödik programunkat, a Mikulás-napokat, mellyel kezdetét vette az óvodásokkal és a martonosi általános iskola alsósaival a közös karácsonyi készülődés. A szeretet ünnepén a klub gyermekkorú tagjai a jó szándékú emberek jóvoltából ajándékcsomagot kapnak, azonkívül a Magyarországról érkező, illetve a martonosi és a magyarkanizsai általános iskolák által összegyűjtött adományokat is szétosztjuk a rászorulók között. Támogatóinknak ezúton is köszönjük a segítséget!
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..