home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Genetika és szexualitás
2004.10.13.
LIX. évf. 41. szám
Genetika és szexualitás

Dr. CEIZEL Endre előadása a Népkör MMK Kosztolányi Dezső Termében (Fotó: Szabó Attila)Dr. CEIZEL Endre ismert magyarországi orvos-genetikus tartott előadást csütörtökön, október 7-én a szabadkai Népkörben. A fiatalabb korosztály többek között szexuális felvilágosításban részesült, de hallha...

Dr. CEIZEL Endre előadása a Népkör MMK Kosztolányi Dezső Termében (Fotó: Szabó Attila)

Dr. CEIZEL Endre ismert magyarországi orvos-genetikus tartott előadást csütörtökön, október 7-én a szabadkai Népkörben. A fiatalabb korosztály többek között szexuális felvilágosításban részesült, de hallhatott az állatvilágban uralkodó ösztönökről, a fajfenntartásról, valamint az ember érzelemvilágáról és legfontosabb örömforrásáról: a szerelemről is.
Dr. CEIZEL Endre hosszasan ecsetelte a szerelem -- és az ebből adódó boldogság -- érzését, amely a párkapcsolatok kialakításában rendkívüli fontosságú. Elmondta, hogy az eddigi kutatások szerint a megkérdezett férfiak és nők 90 százaléka azt vallotta, hogy akkor volt életében a legboldogabb, amikor felhőtlen párkapcsolatban élt valakivel. Ebből eredően elmondható, hogy a szerelem érzése az ember életének meghatározó mozgatórugója, és több alapismérve van. Fontos, hogy ráismerjünk erre az érzésre. A szerelmes ember képes például az önzetlenségre, a partnerére való odafigyelésre, amikor már nem a saját érdekeit tartja szem előtt, hanem a partneréit.
A másik fontos ismérve a szerelemnek a testi és lelki beteljesülésre való vágyódás, a nemi ösztön, a szex.
-- A tizenéves fiataloknak ebben az életkorban sorsdöntő kérdésekben kell dönteniük -- hallottuk dr. CEIZEL Endrétől. -- Ilyen például a pályaválasztás, és a legtöbb fiatal ebben az életkorban szerzi meg első szexuális tapasztalatait is. Ezért tartom rendkívül fontosnak a megfelelő szexuális felvilágosítást, melynek során fény derül a nemi úton terjedő betegségek kialakulására, a nem kívánt terhességgel járó lelki megpróbáltatásokra és az esetleges terhesség-megszakítás veszélyeire. A mai társadalom sajnos nem teszi lehetővé azt, hogy a szexuális felvilágosítást és a családalapításról szóló tanácsadást tantárgyként oktatassák a tanintézményekben.
Dr. CEIZEL Endre második előadásán, amelyet a felnőtt közönség kísérhetett figyelemmel, a genetika legújabb vívmányairól szólt.
A neves orvosprofesszor nem először járt Szabadkán. A KODDE szervezésében évente tart előadásokat a Népkörben, legutóbbi előadásai iránt is óriási érdeklődés nyilvánult meg. (re)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..