home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Fotó egy születőben lévő bolygóról
sg.hu
2014.12.03.
LXIX. évf. 49. szám
Fotó egy születőben lévő bolygóról

Először kapták lencsevégre egy fiatal csillag körüli gyűrűben keletkező bolygók csoportját. A rendkívül érdekes és izgalmas fejleményről a chilei Atacama Large Millimeter Array (ALMA) antennarendszerre támaszkodó csillagászok számoltak be, akiknek sikerült nagy felbontású képet alkotniuk egy fiatal csillagról, valamint az azt körülvevő por- és gázfelhőről, melyben több születőben lévő bolygó is megtalálható.

Most először sikerült lefényképezni a folyamat egy állomását, ez pedig alapjaiban változtathatja meg a bolygók születésével kapcsolatos eddigi feltevéseinket. A folyamatot eddig kizárólag számítógépes szimulációval vagy művészi alkotásokkal ábrázolták, valóságos rendszerekről készült felvételek nem álltak rendelkezésünkre. Az 5000 méter tengerszint feletti magasságon kiépített ALMA egyik legnagyobb előnye éppen az, hogy a látható fénynél sokkal hosszabb hullámhosszú sugárzás észlelésére képes, a megfigyelést nevének megfelelően a milliméteres és szubmilliméteres tartományban végzi, ez pedig lehetővé teszi, hogy a rendkívül hideg képződményeket, így például a sűrű, kozmikus por- és gázfelhőket vagy a korai univerzum nagyon távoli objektumait tanulmányozzuk.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..