home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Filmekből ismertté vált autók (2.)
Lábadi Loránd
2020.04.08.
LXXV. évf. 14. szám
Filmekből ismertté vált autók (2.)

Egy autó, egy ismert színész, és máris megvan egy film, mely bejárja a világ minden moziját. De ha még a televízió is műsorára tűzi, és sorozatként vetíti, akkor mindenki ismerni, kedvelni fogja a kiválasztott modellt.

Így van ez a Kicsi kocsi sorozattal, a Magnummal, a Columbóval, a 007-es-filmekkel vagy a Taxival, és sorolhatnánk tovább. Van, ahol a főszereplő áll a középpontban, de van olyan is, amikor egy autóról szól a film, a szereplők csak másodlagosak. Lehet ez reklám is, mellyel igyekeznek felkelteni a nézők érdeklődését egy bizonyos autómárka iránt, és szinte mindent bemutatnak, hogy mire is képes valójában, miközben ezt szépen összedolgozzák egy érdekes történettel is.

A Taxi-filmekben egy Peugeot 406-os szerepel, mely -- főleg a reklám végett -- szinte állandóan látható. A speciális jelenetek persze nem mindig tükrözik a valóságot, de vígjáték és akciófilm egyvelegéről lévén szó ezért elnézőek vagyunk, és nagyokat nevetünk. A 2000-ben készült filmben, mely a második rész, a többszörös Dakar-rali-győztes Schlesser is szerepel, de itt természetesen vesztesként fejezi be az utcai versenyt. A Peugeot-ban egy 3 literes V6-os motor dolgozik, egy ötfokozatú kézi váltóval kiegészítve, a maximális motorteljesítménye 210 LE. Egy hibája azonban van, mégpedig az, hogy forgalomba nem helyezhető, nincs ugyanis azonosítószáma, de mint trófea egy garázsban tökéletes. A gyári modell hossza 4555 mm, szélessége 1764 mm, magassága 1396 mm, a saját tömege 1275 kg, a maximális terhelhetősége 600 kg. A 430 literes csomagtartó tökéletesen megfelelő egy ilyen kaliberű limuzinhoz. Az üzemanyag-fogyasztása viszont nem mondható előnyösnek, mivel még az országúti érték is 6,7, a városi viszont 12,2 liter. A filmben látható darab a különleges kidolgozásnak köszönhetően száguld az úton, és ha nem is borítja fel a radart, de sebessége az valóban van.

A Louis de Funés-filmvígjátékokban több autó is szerepel, de talán a csendőrös sorozatokban látható modellek a legismertebbek. 1964-ben a saint-tropez-i csendőr egy Citroën 2CV, azaz kacsában száguld a nővérrel, ami, valljuk be, igencsak rémisztő. A vászontető le van nyitva, tehát egy kabriót láthatunk, mely a rugalmas felfüggesztésnek köszönhetően finoman hintázik a kanyarokban. A gyári modell az egyik legsikeresebb, mivel a gyártás alatt, mely 1948-tól 1990-ig tartott, nagy számban sikerült értékesíteni az igen szép autót. A műszakilag kifogástalan megoldások, melyek abban az időben újdonságnak számítottak, csak növelték a népszerűségét. Hossza 3780 mm, szélessége 1480 mm, magassága 1600 mm, öntömege 475 kg. A motor 375 cm3, 425 cm3, illetve 435 cm3, a motorteljesítmény pedig 9, 12 és 18 LE, de a 602 cm3-es, léghűtéses modell már 29 LE-t ad le, ami az öntömegét figyelembe véve nagyon jó gyorsulást eredményezett. Az átlagfogyasztása 4,5 liter. Egy másik filmben már a Citroën DS látható, mely már egy felsőbb kategóriába sorolandó. A következő modell az 1968-beli Citroën Méhari, melynek a hengerűrtartalma 598 cm3, 26 LE-s, míg a 602 cm3-es 29 LE-s, kéthengeres, léghűtéses boxermotoros. A maximális sebessége 50 km/h, ami itt már nagyon jónak számít. A hossza 3520 mm, szélessége 1530 mm, magassága 1640 mm, az öntömege 570 kg. Elöl-hátul független felfüggesztés spirálrugókkal, a fékrendszere dobos. A karosszéria acélvázra épített műagyag, és nyitott, vászontetővel is fel van szerelve. Gyártottak belőle 4 x 4-es változatot is, mely a nehéz terepeken nagy segítség volt. Ez a típus is rendkívül sikeres volt, nemcsak a Funés-filmek hatására, amit a nagy eladási szám is mutat.

A Hazárd megye lordjai egy Dodge Chargerrel száguldanak, mely 1969-es kiadású. A hossza 5285 mm, szélessége 1900 mm, magassága 1300 mm, öntömege 1550 kg. A végsebessége egy pontos és megbízható mérés szerint 299,33, azaz majdnem 300 km/h. A motortípusok a 3,7 literestől, mely 145 LE-t ad le, az 5,2 literes 230 LE-vel, a 6,3 literes 290 LE-vel, míg a legerősebb a 7 literes 425 LE-s motorteljesítménnyel. Az autót a filmben szereplő két testvér szinte állandóan maximális sebességgel vezeti, ami a filmben követelmény volt. A száguldáshoz nem kellett különösebb átalakítást végezni a Dodge-on, mivel a gyári darabok is mind így voltak elkészítve. Az értékesítési szám 1969-ben 85 680, ami mutatja, mennyire keresett volt a nagy erejű autó a fiatalok körében. A filmben szereplő verda a Lee nevet kapta, ami tisztelgés volt a nagy konföderációs hadsereget irányító Robert E. Lee tábornok előtt. A kocsi tetején található zászló nagy visszhangot keltett, a konföderációs zászló ugyanis nem használható, így ezt be is tiltották, tehát csak a filmben látható. Az autó azonban az eredeti, és éppen ezért nagyon értékes a gyűjtők számára.

(Folytatjuk)


Még több kép!▼

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..