home 2024. május 07., Gizella napja
Online előfizetés
Figyelnek és felügyelnek
2005.03.16.
LX. évf. 11. szám
Figyelnek és felügyelnek

Kampel Lajos, a községi felügyelőség főosztályvezetőjeA községi felügyelőségi osztály a kommunális tevékenységekről szóló törvény és a közigazgatásról szóló törvény alapján tevékenykedik. Hatásköre igen szerteágazó, mintegy 18 községi határozat betartását ellenőrzi, illetve rámutat azok meg...

Kampel Lajos, a községi felügyelőség főosztályvezetője

A községi felügyelőségi osztály a kommunális tevékenységekről szóló törvény és a közigazgatásról szóló törvény alapján tevékenykedik. Hatásköre igen szerteágazó, mintegy 18 községi határozat betartását ellenőrzi, illetve rámutat azok megszegésére. Ilyen községi határozat többek között a zöldövezetekről, a kommunális rendről, a közterületek tisztaságáról, a piaci rendről, a vendéglátó-ipari létesítmények munkaidejének betartásáról, a zajszintről, a hőenergia-ellátásról stb. szóló határozatok.
A községi felügyelőség építésügyi és környezetvédelmi, valamint az utakat, illetve a közlekedést ellenőrző felügyelőségből áll.
A polgárok szolgálatában
- Három évvel ezelőtt vezettük be a 24 órás ügyeletet, amely azt jelenti, hogy a nap bármely szakában, ha szükség mutatkozik a felügyelőség közbenjárására, a polgárok bejelentést tehetnek - tudtuk meg Kampel Lajostól, a községi felügyelőség főosztályvezetőjétől. - Felügyelőségünk az elmúlt év folyamán több, mint 1000 tárgyat dolgozott fel, 23 százalékkal többet, mint a 2003-ban. 1350 helyszíni bírságot róttunk ki, amelyek száma 49 százalékkal, a szabálysértési feljelentéseké pedig 14 százalékkal növekedett. Ez utóbbi jelentőségét növeli, ha tudjuk, hogy a 2003-as esztendőben a szabálysértési feljelentések számát mintegy 211 százalékkal növeltük.
Mindenütt jelen vannak...
- A községi felügyelőség hatáskörébe a legkülönbözőbb feladatok tartoznak. Ilyen például a téli időszakban a hó eltakarítása az épületek elől, illetve a közutakról. A kedvezőbb idő beköszöntével ellenőrizzük a vendéglátó-ipari létesítmények előtti kerthelyiségekre vonatkozó szabályzatnak, illetve ezen létesítmények munkaidejének a betartását is. A múlt évben 151 feljelentést írtunk meg azok ügyében, akik nem tartották magukat a községi határozatban előírt szabályokhoz, amelyek értelmében a vendéglők és kávézók hétköznap legfeljebb 24 óráig, hétvégén, vagyis pénteken, szombaton és állami ünnepnapokon két órával tovább tarthatnak nyitva, a nyári időszakban - június 16-ától szeptember 1-jéig - pedig egy órával meghosszabbíthatják a munkaidőt, kizárólag hétvégén. A szabályzat megszegéséért a jogi személyre akár 50 ezer dináros, a magánvállalkozókra 10-től 25 ezer dinárig terjedő bírság róható ki.
Végre rend a piacok körül!
- A felügyelőség ellenőrzéseket végez a piacokon is. Igyekszünk kiküszöbölni a piacok környékén történő árusítást. Ennek érdekében két évvel ezelőtt a Szabadkai Piacok és a Parking közvállalatokkal, valamint a rendőrséggel karöltve sikerült áthelyeznünk a nagybani piacot - amely addig főleg a Tejpiac környékén működött - a Mirko Bogoviæ utcába, és ily módon most jelentősen könnyebb ellenőrzés alatt tartani a piaci rendet, a polgárok nagy megelégedésére.
A zavartalan közlekedés érdekében
- Naponta két felügyelő kíséri figyelemmel a szabálytalanul parkoló gépjárműveket, és amennyiben indokolt, elszállíttatja őket a ,,pók'-kal. A tavalyi év során 10 százalékkal nőtt a szabálytalanul parkoló gépjárművek elszállítási arányszáma, és ez jelentős mértékben hozzájárul a zavartalan közlekedés biztosításához. Hatáskörünkbe tartozik továbbá a - főként a város központjában található - vendéglátó-ipari létesítmények zajszintje betartásának ellenőrzése is. Egy-egy lakossági bejelentés alapján a környezetvédelmi felügyelő kimegy a helyszínre és leméri a zajszintet. Amennyiben az meghaladja a megengedett szintet, azonnal elrendeli a hangforrás megszüntetését, és szabálysértési feljelentést tesz a határozat megszegői ellen. Itt a pénzbírságok jogi személyek esetében akár a 100 ezer, magánszemély esetében az 5 ezer dinárt is elérhetik.
Együttes erővel a tisztább környezetért
- A tavalyi év folyamán 42 illegális szeméttelep felszámolását irányoztuk elő, ebből 16-ot még a tavaszi nagytakarítás akció során sikerült felszámolnunk, az őszi nagytakarítás során pedig újabb 20-at. Ez azt jelenti, hogy az önkormányzat csaknem 4 millió dinárt fektetett be az illegális szeméttelepek felszámolásába, és nem kis erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy ezek a szemétlerakó területek végleg megszűnjenek. Ennek érdekében hatékonyan együttműködik a községi önkormányzat és a felügyelőség. Folyamatosan ellenőrizzük azokat a helyeket, ahová a polgárok úgymond megszokásból kihordják a hulladékot, mivel azonban nem tudunk állandó ügyeletet biztosítani a szóban forgó területeken, szükségünk van a lakosság segítségére is. Ezért felkérjük a polgárokat, hogy amennyiben azt észlelik, hogy valaki vagy valakik erdőszélen, árkokba vagy bármely közterületre szemetet szállítanak, azonnal jelentsék a felügyelőségnek, vagy írják fel az autó rendszámát, mert ennek alapján mi az illegális szeméttelepet létesítő személyt felelősségre tudjuk vonni, szabálysértési feljelentést kell tenni ellene, magánszemély esetében ez akár 3 ezer dináros pénzbüntetéssel, jogi személy esetében pedig akár 30 ezer dináros bírsággal is járhat.
Eredményes akció
- Az idén harmadik alkalommal szervezzük meg azt az akciót, amely a közterületekről, utcákról és terekről való hulladék, szemét és építőtanyag eltakarítására vonatkozik. Terveink szerint az idén is két-három felügyelőből álló csoportok járják majd a helyi közösségek területét, hogy ellenőrizzék, mely lakóház, épület előtt vagy az utcán található szilárd hulladék vagy építőanyag. Az idén első ízben a civil szolgálatot teljesítők is segítik a felügyelő csoportok munkáját. Amennyiben valahol ilyen szabálysértést észlelnek, a felügyelőség elvégzi a helyszínelést, és jegyzőkönyvbe foglalja a látottakat. Attól függően, hogy milyen mennyiségű a közterületen tárolt hulladék, illetve építőanyag, 3-tól 5 napig terjedő határidőt szabunk meg eltávolítására. Amennyiben az illetékes személy a megadott határidőn belül nem tesz eleget a kötelezettségének, szabálysértési feljelentést teszünk ellene a községi bíróságon. Tavaly 460 jegyzőkönyvet állítottunk ki, és 41 feljelentést tettünk. Megelégedéssel tapasztaljuk, hogy amióta a polgároknak tudomásuk van erről az áprilistól novemberig tartó ellenőrzési akcióról, csökkent a szabálysértések száma. A büntetések jogi személy esetében 5-től 50 ezer dinárig, felelős, illetve magánszemély esetében 5 ezer dinárig terjednek. Meglehetősen sok bejelentés érkezik a községi felügyelőséghez a homok kiaknázására vonatkozóan is. Azt azonban tudni kell, hogy mivel mezőgazdasági vagy magánterületről van szó, a köztársasági mezőgazdasági felügyelőség illetékes eljárni ez ügyben. Ugyanis a homokot kiaknázó személynek minisztériumi engedéllyel kell rendelkeznie, és amennyiben ezzel nem tud szolgálni, a mezőgazdasági felügyelőség bűnvádi feljelentést is tehet ellene. Hozzánk a tavalyi év során négy ilyen bejelentés érkezett, mind a négy esetben továbbítottuk azokat az illetékes felügyelőséghez, de visszajelzés azóta sem kaptunk két esetet kivéve, amikor a nagyradanovaci helyi közösség területén, illetve a Petar Popoviæ-Aga utcában folyó homokszállítás során megrongálódott az aszfaltburkolat és a zöldövezet. Ez az az eset, amikor a községi kommunális felügyelőség lépéseket tesz, méghozzá úgy, hogy kötelezi a szállítást végzőt, hogy a megrongált utat, gyalogjárdát vagy zöldövezetet állítsa vissza az eredeti állapotába. Ez mindkét esetben meg is történt, a szabálysértők ellen pedig felügyelőségünk megtette a szükséges intézkedéseket.
A gyalogos övezetbe csakis gyalogosan!
- A községi képviselő-testület határozata alapján 2004. március 14-én lépett életbe az utakon való biztonságos közlekedésről szóló határozat. Itt mindenekelőtt a gyalogosövezetről van szó, amely a város legszűkebb központját öleli fel. A határozat életbe lépése előtt a gyalogosövezetbe a nap bármely szakában be lehetett hajtani gépjárművel, most azonban csak meghatározott időközönként: délelőtt 6 és 9 óra, délután pedig 16 és 17 óra között, azt is csak az építésügyi felügyelőség által kiadott engedéllyel. Az összesen öt gépkocsi-bejáratnál táblák jelzik, hogy gyalogosövezetbe érkeztünk, továbbá az engedéllyel rendelkező gépjárművekkel történő behajtás időpontját is. Ilyen engedéllyel a különféle szállítást végző járművek, továbbá azok a polgárok rendelkezhetnek, akiknek garázsuk van az övezetben. A gyalogosövezetben engedély nélkül csakis a mentőszolgálat, a rendőrség és a tűzoltóság járművei közlekedhetnek. A parkolás pedig ebben az övezetben mindenki számára szigorúan tilos. Tavaly mintegy 50 feljelentést tettünk a szabálysértők ellen, az idén két hónap alatt már 30 feljelentés született. Ezeket a községi bíróság bírálja el meglehetősen rövid idő alatt. (re)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..