home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Fél évszázad munkája
Kókai Zsolt
2011.12.07.
LXVI. évf. 49. szám
Fél évszázad munkája

Vida János átveszi az emlékérmet Balla Lajos-Lacitól - Horváth Zsolt fotójaA zentai Városi Múzeum képtárában a Dudás Gyula Múzeum- és Levéltárbarátok Körének 50., a névadó születésének 150. és halálának 100. évfordulójáról emlékeztek meg az egyesület tagjai és az ünnepség részvevői. A rende...

Vida János átveszi az emlékérmet Balla Lajos-Lacitól - Horváth Zsolt fotója

A zentai Városi Múzeum képtárában a Dudás Gyula Múzeum- és Levéltárbarátok Körének 50., a névadó születésének 150. és halálának 100. évfordulójáról emlékeztek meg az egyesület tagjai és az ünnepség részvevői. A rendezvény kapcsán megnyitották a Dudás család, valamint az egyesület történetét bemutató alkalmi kiállítást. A Kör gondozásában megjelent Helyismereti Almanach VI. kötetével is most találkozhattak először az egybegyűltek, és kihirdették a helyismereti pályázat eredményét is. A vendégeket Vida János elnök köszöntötte, majd a jelenlevők egyperces csenddel emlékezetek Dudás Gyulára, az elhunyt egyesületi tagokra, barátokra.
Širková Anikó polgármester beszédében hangsúlyozta, hogy a Dudás Gyula Múzeum- és Levéltárbarátok Köre milyen jelentős szerepet játszott Zenta életében, hiszen segített megismertetni a városi intézmények történetét, tevékenységét.
Fodor István, a Zentai Történelmi Levéltár Széchényi-díjas igazgatója az 1961. november 19-én alakult egyesület tevékenységét méltatta, kiemelve, hogy tudomása szerint a környékünkön példa nélküli, hogy egyesület 50 éve működjön. Kiemelte, nemcsak Zenta, hanem az egyetemes magyar kultúra szempontjából is jelentős tagjai voltak, gondozásában pedig száznál is több kiadvány, számtalan képeslap és várostérkép jelent meg. Az egyesületet azért alapította a város, hogy monográfiát készítsen Zenta első írásos említésének 750. évfordulójára. Összefoglalójában kitért arra is, miért nem készülhetett el teljes egészében Zenta Monográfiája -- csak az első kötet jutott el az olvasókhoz. Szerinte az akkori hatalom megriadt attól, hogy olyasmi is belekerül, ami ''nem oda való”. Erdélyi István, a monográfiát készítő bizottság vezetője felismerte, hogy a kiadvány ilyen formában soha nem jöhet létre, s ezt követően jelentek meg a Zentai Monográfia Füzetek és a Zentai Füzetek példányai.
Az igazgató három korszakot különböztet meg a Kör életében: az első dolgos húsz év az Erdélyi István által vezetett korszak volt, a második időszak hozzá fűződik, mivel akkor került a Levéltárba, s többedmagával nekilátott az újjáépítésnek. A harmadik korszak pedig akkor kezdődött, amikor a vele együtt dolgozó fiatalok vették át a munkát, s új lendületet kapott a Kör.
Szügyi Ferenc titkár, a mindennapi teendők motorja, ismertette az eddigi elért eredményeket: pályázati pénzből sikerült munkatársaikat Budapestre kiküldeni kutatni, elkészült a honlap is, amelyet a www.dudasgyula.org címen találnak meg az érdeklődők, s erre a napra emlékképeslapot és emlékbélyeget adtak ki. A további tervekben szerepel az eddigi munkásságot összefoglaló könyv kiadása, amelyet erre a jeles évfordulóra szerettek volna megjelentetni, de nem sikerült, és a Dudás-esték a Múzeumban elnevezésű rendezvények színesebbé és vonzóbbá tétele a közönség számára.
Pejin Attila, a Zentai Városi Múzeum vezetője Dudás Gyula munkásságáról szólva tisztelgett a Dudás család emléke előtt, majd bemutatta a Helyismereti Almanach idei számát és készítőit.
Az esemény folytatásában kiosztották a helyismereti pályázat díjait is. Az idei kiírásra hat munka érkezett, s a bírálóbizottság úgy döntött, mindegyik szerzőjét jutalomban részesíti.
Az összejövetel ünnepélyes pillanata volt az is, amikor Balla Lajos-Laci, a Vajdasági Magyar Helytörténeti Társaság elnöke emlékérmet adott át az ötven éve működő Dudás Gyula Múzeum- és Levéltárbarátok Körének. (Vida János elnök vette át.)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..