home 2024. május 07., Gizella napja
Online előfizetés
Fehérlófia
Vásárhelyi Teréz
2009.05.27.
LXIV. évf. 21. szám

Tudjátok-e, gyerekek, ki is az a Fehérlófia? å egy népmesehős, erős, bátor, segítőkész, igazi vitéz. Anyja kétszer hét évig szoptatja, s mikor meggyőződik róla, hogy fia feltalálja magát az életben, útjára bocsátja. Megy, mendegél Fehérlófia, de eléje áll, és kötekedik vele három erős legény: Fanyűv...

Tudjátok-e, gyerekek, ki is az a Fehérlófia? å egy népmesehős, erős, bátor, segítőkész, igazi vitéz. Anyja kétszer hét évig szoptatja, s mikor meggyőződik róla, hogy fia feltalálja magát az életben, útjára bocsátja. Megy, mendegél Fehérlófia, de eléje áll, és kötekedik vele három erős legény: Fanyűvő, Kőmorzsoló és Vasgyúró. Miután legyőzi őket, azok a szolgálatába szegődnek. Útjuk során a négy legénynek egy üst kása körüli vitája támad Hétszűnyű Kapanyányi Monyókkal, a kisördöggel, aki viszont elszökik előlük. A pokol bejáratához érve kiderül, hogy négyük közül egyedül Fehérlófia mer lemenni az alvilágba, a három dicsekvő fennmarad. Odalenn hősünk leszámol a kisördöggel, majd megküzd három sárkánnyal, és kimenti a túszul ejtett királylányokat. Szolgái kitolnak vele, csak a lányokat húzzák fel az alvilágból, Fehérlófiát a mélyben hagyják. Főszereplőnket egy griffmadár viszi fel a fenti világba, hálából, amiért betakargatja a fiókáit. Első dolga elmenni a királylányokért és hazavinni őket apjuknak. El is nyeri méltó jutalmát: a fél királyságot és a királylányt feleségnek.
Hogyan lehet ez a mese még érdekesebb? Úgy, ahogy azt Csernik Árpád rendezésében a ludasi Ludas Matyi Művelődési Egyesület gyermekszínjátszó csapata vitte színre.
Képzeljétek el, hogy Fehérló nem megdöglik, hanem angyalok jönnek érte, és mosolyogva, integetve hagyja itt ezt a világot. Vasgyúró neve valójában Vasipari Gézu. A sárkánynak nemcsak kardja és buzogánya van, hanem puskája is, és GAME OVER feliratú táblával vonul ki a színpadról. A griffmadár láthatatlan motoron, bukósisakban közlekedik. Az előadást virtuális játékok elemei, vicces rímek és sok-sok tréfa teszi színessé.
Tanulsága, mondanivalója? Hát persze hogy van! Győz a jóság, a tisztesség, a becsület, az igazmondás, a segítőkészség, a szerénység. A végén, a szegény népmesehős elnyeri jutalmát: a királyság felét és (kapaszkodjatok meg!) mind a három lányt. A színdarab végén viszont kiderül, hogy nőből kicsit sok a három.
Tizenhat szívből mókázó gyerek szórakoztatja a nézőket mintegy harminc percen át, és adja át nagy-nagy szeretettel tudása, tehetsége legjavával ezt a produkciót.
Hogyan reagáltak a nézőtéren ülő gyerekek? Úgy, hogy ők is kedvet kaptak a mesterséghez: színészek szeretnének lenni.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..