home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Fából készült tárgyak birodalmában
Tóth Tibor
2023.04.22.
LXXVIII. évf. 16. szám
Fából készült tárgyak birodalmában

A műanyag térhódítása miatt fából készült termékekkel egyre ritkábban találkozunk, pedig a természetes alapanyagnak párja nincs. Az adai Uller Sándor famíves különféle használati és dísztárgyakat készít műhelyében, melyeket főként kirakodóvásárokon mutat be a nagyközönségnek.


Uller Sándor az alkotások között (ULLER SANDOR)

A fa megmunkálását még gyermekkorában hobbiként kezdte, majd ajándékba készített egy-egy fatárgyat, ma pedig szinte nincs olyasmi, amit ne tudna megcsinálni. Emlékezete szerint elsőként egy kissámli került ki keze alól.

— Főleg tányérokat és azokhoz kapcsolódó tárgyakat készítek egyszemélyes műhelyemben, de a fogpiszkálótól a lépcsőházig bármit gyárthatok, amire igény mutatkozik. Eddigi legkülönlegesebb munkám talán egy 2 méter átmérőjű, kerek asztal volt, melyet körülbelül negyven darabból kellett összeállítani. Nagyon kellett ügyelni a fokokra, hiszen már egy pici hiba is elronthatta volna az addig befektetett munkát. Elektrotechnikus a végzettségem, a fával való munkát teljesen önszorgalomból, autodidakta módon sajátítottam el. A főiskoláról való visszatérésem után egy asztaloshoz kerültem, két évig dolgoztam ott. Jelentkezésemkor a mester azonnal megkérdezte, tanultam-e az asztalosszakmát. Miután közöltem vele, hogy nem, azt válaszolta, talált egy asztalosvégzettségű személyt, aki már nála dolgozik. Javasoltam neki, adjon egy lehetőséget, hadd mutassam meg, mit tudok! Beleegyezett, és egy hónap múlva a már ott lévő fiatalember helyett engem alkalmazott. Könnyedén felvettem a munkatempót, hiszen a műhelyben lévő gépeket már tudtam kezelni, és két évig dolgoztunk mi hárman, a mester, a fia és jómagam. Idővel beszereztem a szükséges munkagépeket, és itthon is elkezdtem a használati tárgyak készítését — mondta Uller Sándor, és máris mutatta a szebbnél szebb remekműveket: a fakanalakat, gyümölcstálakat, poharakat, tányérokat, csészéket, vázákat, kulcstartókat, konyhai eszközöket, fűszer- és tojástartókat, tálalókészleteket, kínálótálcákat, egy hatalmas pizzatálalót, mely forgatható, hiszen a legkívánatosabb szelet mindig a másik oldalon található, és még számos, fából készült csodálatos alkotást. A tárgyakon a mester bélyegzője (US) szerepel, minden egyedi ugyanis, sorozatgyártás nincs, hiszen két teljesen egyforma tárgy nem létezik.


Tányérok, kelyhek, tálcák és a pohárkészlet az alátéttel

Munkáihoz többfajta fát, például gyümölcsfákat, körtét, meggyet, diót, barackot, valamint tölgyet, bükköt, kőrist használ fel. Fontos, hogy a fa alkalmas legyen a megmunkálásra, az esztergálásra, faragásra, csiszolásra, de Uller Sándor állítása szerint minden fajta fából készíthető valamilyen használati vagy dísztárgy.


A bögréken, ahogy a többi alkotáson is, a mester bélyegzője (US) szerepel (

— Több munkám eredeti vajdasági helyi termék minősítést kapott. Az egyik ilyen ez a hét különböző fából, jávorból, körtéből, tölgyből, barackból, gyertyánból és dióból készült kis pohárkészlet, melyhez az alátétet bükkfa adja — teszi elém a mutatós poharakat. — A fából készült termékeket nem nagyon használják az emberek, mert félnek tőlük. A fatányérokat mosószeres ruhával kell megmosni, szárazra törölni, étkezéshez használt lenolajjal időnként bekenni. Száradás után a felesleget letörölve a fa megújul. Kirakodóvásárokra tavaly óta járok, ahogy fokozódott a termelés, és újabb ötletek születtek, korábban csak háztól árultam. A fatárgyak iránt változó a kereslet. Jártam már olyan vásárban, ahol mindössze három fakanalat adtam el, és még az útiköltség sem térült meg, viszont olyan kirakodóvásárban is árultam, ahol háromszor annyit kerestem, mint amennyibe az oda- és a hazajutás került. A természetes anyagból készült tárgyak népszerűek ugyan, de a vásárlók anyagi lehetőségei korlátozottak. Az átlagember csak egyes alkalmakkor engedheti meg magának, hogy ilyen tárgyakat vegyen — mondta Uller mester, elővéve egy prímtamburát, mely a tokkal együtt szintén a keze munkáját dicséri. — A fiam zenész, a hangszert neki készítettem. A hozzáértők szerint a külleme mellett a hangja is megfelelő. Értéke mintegy 400 euró, nekem azonban többe került, hiszen az alapanyagokat is be kellett szerezni, és a tokot is saját kezűleg készítettem.


A prímtambura is Uller mester keze munkáját dicséri

Korábban repülőmodellező oktatóként tevékenykedett, és tapasztalatai szerint vannak gyerekek, akik fogékonyak a hasonló, kézügyességet, képzelőerőt és türelmet igénylő tevékenységek iránt. A kirakodóvásárokon is egyre többen érdeklődnek egy-egy tárgy előállításának módjáról, melyet Sándor szívesen megoszt.


A finom falatokkal teli tálaló

További tervei felől érdeklődve elmondta, a vállalkozást nem bővítené, egyszemélyes műhelyként igyekszik az igényeknek megfelelni. Továbbra is a kézművességre helyezné a hangsúlyt, és már akkor elégedett lesz, ha annyi rendelést kap, amennyi tárgyat a munkahelye mellett el tud készíteni.

További fotók a web- és a Facebook-oldalunkon tekinthetőek meg.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..