home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Ez csak az első lépcsőfok
Gyurkovics Virág
2016.05.29.
LXXI. évf. 21. szám

Még tavaly decemberben tett feljelentést az Újvidéki Egyetem Jogtudományi Kara ellen a Vajdasági Magyar Diákszövetség (Vamadisz) az újvidéki Felső Bíróságon. Az ügyben május 11-én született határozat.

Sóti Attila, a Vamadisz elnöke lapunknak korábban nyilatkozva elmondta, ez a nyelvi alapú diszkriminatív hozzáállás a jogi kar részéről sérti a tartományi parlamentnek azt a rendelkezését, amely kötelezi a Vajdaság területén lévő egyetemeket arra, hogy a hivatalos nyelveken is megszervezzék a felvételi vizsgákat. Az újvidéki jogi kar 2012 óta akadályozza a magyar nyelvű felvételit. A tartományi székváros Felső Bíróságán született döntés kimondja, hogy a jogi kar is a Vajdaságban hivatalos nyelveken köteles meghirdetni a felvételi vizsgát, így a Vamadisz közbenjárásának köszönhetően négy év után ismét lesz lehetőség magyarul felvételizni. A kar azonban a jogerős ítélet megszületésére vár. Arról, hogy változtathat-e a helyzeten a végleges döntés, Sóti Attilát kérdeztük:

— El kell mondanom, hogy a Jogtudományi Kar illetékese minden lehetséges „kiskaput” megpróbált kihasználni, hogy ez az eljárás érvényét veszítse, és ne jussunk el a bírósági döntésig: megkérdőjelezte az ügyben eljáró bíróság illetékességét, de azt is, hogy a Vamadisz képviselheti-e az ügyben sértett csoportot. A most meghozott ideiglenes intézkedésre vonatkozó döntés érvényben marad a jogerős ítélet megszületéséig, melyre várhatóan csak az idei felvételi vizsgaidőszak után kerül sor. Ha mégis a felvételi előtt jutnánk el a végső ítéletig, engem és nyilván a széles közvéleményt is meglepné egy, a mostanival ellentétes döntés — fejtette ki Sóti.

Az idei júniusi felvételi helyzete ezzel az eredménnyel valószínűleg megoldódik. Fontos lenne azonban, hogy ez az állapot tartós maradjon, és a következő években már ne kelljen visszatérni erre a kérdésre.

— Ehhez első lépésként az kell, hogy a kar az idén, a bírósági döntés alapján, a megfelelő módon — nem a Google Translate alkalmazással — megszervezze a többnyelvű felvételi vizsgát, amiben segítséget kaphat a tartományi oktatási titkárságtól. Ezt követheti az egyszeri eset szokássá való integrálása. A tartós és problémamentes megoldást azonban egyértelműen a gondolkodásmód és a hozzáállás gyökeres megváltoztatása szavatolhatná: már nem a kilencvenes években élünk! — fogalmazott a diákszervezet elnöke.

Azzal kapcsolatban, hogy a jogi kar 2012 és 2015 között miért nem tette lehetővé a felvételi vizsgát a tartományban hivatalos nyelveken is, illetve mivel sérti a tartományi parlament 2015. április 8-ai határozatának betartása a kar autonómiáját — mint ahogyan azt állítják —, eljuttattuk kérdéseinket a kar dékánjának, prof. dr. Ljubomir Stajićnak is. A kérdéseink között volt továbbá, hogy az újvidéki Felső Bíróság ez év május 11-ei döntése értelmében változtatnak-e a korábbi gyakorlaton, és többnyelvűsítik-e a felvételi vizsgát, ám kérdéseinkre lapzártánkig nem érkezett válasz.

A Vamadisz ezzel az eredménnyel precedenst teremtett a vajdasági magyar ifjúsági szervezetek körében, és jelentős tervei vannak a jövőre nézve.

— Ez egy olyan súlyú történet, amellyel kapcsolatban arra számítanánk, hogy kizárólag politikai erők volnának képesek előremozdulást elérni. A Vamadisz kézbe vett és — egyelőre ideiglenesen — megoldott egy olyan gondot, amelyet az elmúlt négy év során senki nem mert, nem tudott. Egyértelművé vált a létjogosultságunk, valamint azok az elképzeléseink, hogy a vajdasági magyar diák- és egyetemistaközösséget képviselve, fennállásunk huszadik évfordulójának küszöbén, javaslattévő és véleményező szerepet kapjunk a közösséget érintő legfontosabb kérdésekben, mint amilyen az MNT ösztöndíjprogramja, a felsőoktatási kérdések megoldása, a szerb nyelv oktatásának reformja, állandó magyar képviselet az egyetemistaparlamentekben. Készen állunk rá, hogy egy olyan diákszervezeti kultúrát honosítsunk meg, amilyenre Magyarországon több évtizedes példa van. Bízom benne, hogy ez csak az első lépcsőfok. Hiszem, hogy elindult egy folyamat, mely a társadalom egészének átalakítását irányozza elő. Nem engedhetjük meg, hogy egyesek megfosszanak a lehetőségektől, ahogyan azt a szüleink generációival tették — foglalta össze Sóti Attila.

A Vamadisz az eljárásban szakmai partnerséget és támogatást kapott a Magyar Nemzeti Tanácstól és a tartományi oktatási titkárságtól. A diákszervezet a nemes ügy érdekében az eljárás anyagi oldalának tekintetében is óriási kockázatot vállalt az eszközei átcsoportosításával, melyet a partnereivel és támogatóival való folyamatos konzultáció mellett tett. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..