home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Esélyegyenlőséget nyújtó intézmény
m. k. o.
2013.06.12.
LXVIII. évf. 24. szám
Esélyegyenlőséget nyújtó intézmény

A falu- és tanyagondnokság Magyarországon 1990 óta létezik. Nálunk, a Vajdaságban Horgoson, Kispiacon és Kishegyesen próbálkoztak meg a civilszervezetek ennek a szolgáltatásnak a megszervezésével. Hogyan működik? Mi a célja? Többek között erről tárgyaltak május végén egy határon átívelő projektum nyitóértekezletén Kishegyesen.

A Kishegyesi Nők Fóruma, a Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesülete és az Észak-bácskai Homokhát Kistérség közös európai uniós pályázatot nyert a falugondnoki szolgálat népszerűsítésére Vajdaságban. Csörszné Zelenák Katalin, az Egyesület elnöke mutatta be az IPA-projektumot.

* Hogyan jött létre Magyarországon a falugondnokság?
— Kemény Bertalan volt az ötletgazdája ennek az országossá nőtt, modellértékű kezdeményezésnek. Ő a Falufejlesztési Társaság keretében kezdte megszervezni a falugondnokságot 1989-ben. Magyarországon jelenleg 1370, Erdélyben 40 településen működik már sikeresen. A falu- és tanyagondnokság egy szelíd vidékfejlesztési módszer, amelyet a településhátrányok enyhítéséért dolgoztak ki, az EU pedig 2005-ben a legjobb gyakorlatai közé választotta. 2009-ben Magyar Örökség díjat kapott a falugondnoksági hálózat és kitalálója, Kemény Bertalan. Egyesületünk odahaza 5 megye településeit fogja át: Bács-Kiskun, Csongrád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyét. Mintegy 247 falu-, illetve tanyagondnokságot működtetünk ezen a területen.

* Mi jellemzi a falu- és tanyagondnoki szolgálatot?
— A falugondnoki szolgálat tulajdonképpen egy egyszemélyes intézmény: egy ember és egy gépjármű kell hozzá. Hatékonysága mégis abban rejlik, hogy különféle tevékenységi formákat ölel fel, egyesít magába. A falugondnoki szolgálat feladata lényegében kettős: a település külső kapcsolatainak a javítása, helyreállítása, valamint a község belső életének a magasabb színvonalra való emelése. A szolgáltatás nem csupán a szociális feladatokra összpontosít, tevékenysége a személyes segítségnyújtástól a  vidékfejlesztésig a legkülönbözőbb egyéb szolgáltatásokig kiterjedhet. Esélyegyenlőséget teremt ez a szolgálat. Csökkenti bizonyos emberek elszigeteltségét, vagyis közösségfejlesztő ereje van. 

* Mik a falugondnokság alapértékei?
— Mindenképpen a demokrácia iskolájának tartjuk, mert minden település úgy dolgozza ki a falugondnoki szolgálat feladatait, hogy a helyben felmerülő szükségletek kielégítésére nyújtson valamilyen megoldást. Mindig valamilyen helyi sajátosságra épül. Ez a szolgálat egy közös felelősség: jóllehet a település dönt arról, hogy be szeretné-e vezetni ezt a szolgálatot, és mit szeretne vele elérni, de nagyon fontos, hogy az, aki a segítséget nyújtja, vagyis aki elvállalja a falugondnoki tevékenységet, megbízható ember legyen, hogy helyben éljen, helyi tapasztalatokkal rendelkezzen. 

* Mi az IPA-projektum célja?
— Szeretnénk, ha a Vajdaságban minél több helyen minél jobban megismernék a falugondnokságot, és éppen ezért helyi szervezeteknek, civilszervezeteknek szeretnénk bemutatni ezt a szolgálatot különféle módokon — mivelhogy úgy gondolom, a Vajdaságban is hasonló gondokkal küzdenek a kis települések, mint Magyarországon. Azonkívül fontosnak tartjuk, hogy a program a szervezetek kapcsolatrendszerének az építését is segítse. Az előkészítés, a projektmenedzsment megalakítása, a csapat felállítása már megtörtént (a projektum május 15-étől kezdődik). A nyitókonferencia után különféle rendezvényeket, szakmai konferenciákat, szakmai napokat, a falugondnokok közös képzését tervezzük. Ellátogatunk majd Óbecsére, Bácskertesre, Muzslyára és Satrincára. Az érdekelteknek lehetővé tesszük, hogy egy-egy falu- vagy tanyagondnok mellett egy teljes napot eltölthessenek. Kísérjék el a gondnokot, és ismerjék meg a tevékenységét. Ne feledjük el, ha egy-egy településen beindul a falugondnoki tevékenység, az végső soron munkahelyet is teremt.

A falu- és tanyagondnokságról, továbbá az említett projektről bővebben a www.falugondnoksag.hu vagy a www.tanyagondnoksag.hu honlapon olvashatnak az érdeklődők.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..