home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
„Erős nemzet vagyunk”
Lejegyezte: TOMEK Viktor
2014.04.02.
LXIX. évf. 14. szám
„Erős nemzet vagyunk”

Beszélgetés Orbán Viktorral, Magyarország miniszterelnökével — Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének meghívására március 28-án Szabadkára látogatott Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke. A látogatás során a kormányfő leleplezte Kosztolányi Dezső egész alakos szobrát, meglátogatta a zsinagógát, és részt vett a Vajdasági Magyar Képtár megnyitásán.

Orbán Viktor a Pannon RTV-nek adott interjújában elmondta, hogy Szabadka egy olyan város, ahová jó érzés magyar politikai vezetőként érkezni, hiszen itt erős közösség van, komoly emberekkel lehet találkozni. Mint fogalmazott: nagyon sok dolgot hozott tető alá a vajdasági magyar vezetőkkel közösen.

Választás lesz Magyarországon. Nem véletlen egybeesés az ön mostani látogatása.

— Hiába is mondanám, hogy véletlen egybeesés, azt senki sem hinné el. Magyarországon kampány van, a közélet az előttünk álló választásról szól, minden percünket, óránkat ennek szellemében osztjuk be. Mindenképpen szerettem volna még a választás előtt eljutni egy jelentős súlyú határon túli magyar városba. A Kárpát-medencében szokatlan jelenség az, hogy a magyarok is szavazhatnak a határon túlról. A szerbeknek ez nem újszerű, hiszen ők ezt a jogot már korábban megszerezték. A horvátok, a románok is ismerik ezt az érzést. De az, hogy a magyarok is megmozdultak, és nálunk is létrejött a kettős állampolgárság intézménye, ez az ő számukra is egy új élmény. Nem akartuk a kampánnyal a kedélyeket feleslegesen borzolni, így egy olyan helyre jöttem el, ahol a kettős állampolgárságnak hagyománya van, és ahol erős magyar közösség él.

Szerbia ilyen szempontból jó ország?

— Szerbiával most könnyű szót érteni, sokkal könnyebb mint korábban. Ennek szerintem több oka is van. Az egyik, hogy a szerbek érzékelik: mi nem ellenük akarunk magyarok lenni, hanem a saját magunk érdekében, kedvére. Másfelől a szerbeknek szükségük van a magyarok támogatására. Amikor a horvátokat „csuklóztatták” az Európai Unió bejáratánál, akkor Magyarország mindent megtett annak érdekében — a közép-európai szolidaritás jegyében —, hogy támaszt nyújtson nekik. Ez nincs másképp a szerbek esetében sem. Mi hiszünk benne, hogy az itt élő szerbeknek és magyaroknak, illetve a magyarországi magyaroknak is az a jó, ha Szerbia csatlakozik az EU-hoz. Együttműködünk, támogatjuk egymást — ez most leginkább abban fejeződik ki, hogy mi segíteni próbálunk Szerbiának. Hiszünk abban, hogy jótett helyébe jót várhat az ember.

Szerbia európai uniós útján nagyon fontos erőt képviselhet a vajdasági magyar közösség és politika.

— 2010 előtt voltak nehéz pillanataink. Megosztottság, mindenfajta zavaros ügyek nehezítették az életünket. Nem lehetett látni, hogy az itt élő magyarság végül is képes-e önmagát jól megszervezni. Persze voltak olyan magyarok is, akik elcsábultak, akik egész egyszerűen a magukat európainak és demokratikusnak mondó szerb erőkre adták le szavazatukat. Magyarországi szemmel nézve furcsa dolgok történtek itt, és nem volt világos, hogy vajon létrejön-e egy olyan erős közösség, amely meggyőzi a magyarokat, hogy magyarként érdemes várni a jövőt, magyarként érdemes készülni a jövőre. Persze ezt nem olyan könnyű elhitetni, elfogadtatni az emberekkel, hiszen oly sokszor tapasztaltuk már ennek az ellenkezőjét. Most azonban a helyzet úgy fest, hogy Vajdaságban van egy egységes vezetés, van egy világos irányvonal. A jóisten is a kezünkre játszott, hiszen létrejött ez a bizonyos kulturális autonómia és azon belül a Magyar Nemzeti Tanács. Most nagyobb bizakodást, összetartást és egységet látok itt, mint korábban. Ez az én dolgomat is megkönnyíti. Nagy erőt, szép jövőt látok itt.

Mit tartalmaz az a stratégiai partnerség, amely Budapest és a Vajdasági Magyar Szövetség, illetve a Magyar Nemzeti Tanács között alakult ki?

— Magyarok vagyunk, de úgy történt, hogy idehúztak közénk egy határt, ezt most elmozdítani nem tudjuk, ellenben nem akarunk úgy tenni, mintha ez elválaszthatna bennünket. Úgy akarunk tenni, mintha nem volna ott az a határ. Ezt hívják határokon átívelő nemzetegyesítésnek. Ez a stratégiai partnerség annyit tesz, hogy azokat a csoportosulásokat, embereket, szervezeteket támogatjuk, amelyek meg akarják őrizni a magyarság kulturális, politikai identitását, történelmi emlékezetét, kultúráját. Mi ezt nemzeti elkötelezettségből fakadó kötelességnek, szolgálatnak tekintjük. Alig várjuk, hogy legyenek olyan szereplők, akikkel stratégiai megállapodásokat tudunk kötni.

Szerbia EU-s útján hogyan testesülhet meg a vajdasági magyar érdekérvényesítés?

— Abban bízok, hogy a jövőben az önök közösségének is lesz erőteljes hangja Brüsszelben. Dolgozunk rajta, egyezkedünk, tárgyalunk. Azt gondolom, hogy a vajdasági magyarságnak lassan be kell rendezkednie arra, hogy neki is lesz hangja, képviselete az EU-ban.

Sokan mondják, hogy a külhoni magyarok szavazata nem sokat ér. Ennek inkább szimbolikus jelentése van?

— Ez egy nagyon lelketlen matematikai számítás. Egy nemzetegyesítési politika egyik fontos, talán döntő pillanatáról van szó. Lehet, hogy sokan nem tudják felmérni a jelentőségét, de amit én érzek az az, hogy ennek igenis egyszer nagy súlya lesz. A kettős állampolgárság komoly dolog, nem játék. Nagyon sokan jelentkeztek, sokan magyar állampolgárok lettek, a mindenkori magyar államnak pedig kötelessége megvédenie állampolgárait. Ez egy új helyzet a Kárpát-medencében. A magyarok meghátrálásban és összehúzódzkodásban voltak hosszú évtizedekig, miközben mindenki más bátran kiállt a sajátjai mellett. Ezt mi megváltoztattuk, most ez egy erős ország, egy erős nemzet, és ennek tudatában is vagyunk. Nem akarunk a jövőben úgy tenni, mintha ez nem így volna. Nem színlelünk gyengeséget, hanem építjük az erős nemzeti közösségünket. Az erősségünk részben abból fakad, hogy önök meg még sokan a Kárpát-medencében a legnehezebb körülmények között is megmaradtak magyarnak. Ez a számarányt messze meghaladó lelki erő a magyar nemzet szempontjából. Most a választáson ezt a lelki erőt össze fogják adni a Magyarország határain belül élő magyarok erejével. Ez nem matematikai kérdés, ez egy annál mélyebb és fontosabb dolog. Aki ezt alábecsüli, az nem érti a jövőt.

Szombaton a Fidesz—KDNP választási nagygyűlést tartott. Joseph Daulon, az Európai Néppárt elnökén kívül felszólalt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke is. Miért ők a felszólalók?

— Daul úr megtisztelt bennünket, hogy eljött, és a jótékony európaiság köpenyét terítette a gyülekezetre, a választási küzdelmeinkre. Pásztor Istvánt pedig azért hívtuk meg, mert szerettünk volna egy sikeres magyar közösségből valakit vendégül látni. Önök éppen most értek el egy mindenki várakozását felülmúló szép eredményt a választáson. Amikor meghívtuk Pásztor elnök urat, akkor tulajdonképpen önöket, a vajdasági magyarságot, az életerősnek bizonyult délvidéki magyar közösséget hívtuk meg. De ez személyes ügy is, hiszen mi kedveljük az elnök urat, szívesen dolgozunk vele együtt.

A magyar politikában sokfajta karakter létezik: vannak szóemberek és vannak tettemberek. Pásztor elnök úr a tettemberek közé tartozik, sokat dolgozik, és ez a munka meghozza az eredményt. A Fidesz is a sok tettembernek köszönhetően hozta létre azt a szövetséget, amely képes volt 2010-ben kétharmados többséget szerezni a választáson. Ismét szép siker kapujában állunk, és ebből a szempontból a Fidesz és a VMSZ vezető politikusai rokon lelkek.

(A Pannon RTV felvétele alapján)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..