home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Emlékezzünk Sára Sándor képíróra, rendezőre
Szerda Zsófi
2019.09.28.
LXXIV. évf. 39. szám
Emlékezzünk Sára Sándor képíróra, rendezőre

Meghalt Sára Sándor filmrendező, operatőr. Az a Sára Sándor, akinek például a Szindbád című film csodálatos képsorait köszönhetjük. Aki írt és történetet mesélt a kamerájával.

Latinovits Zoltán ebédjét és Vendelinnel, a pincérrel való beszélgetését úgy örökítette meg, hogy mindenki szájában összeszalad a nyál, ha nézi. Sára Sándort, a Duna Televízió első elnökét saját halottjának tekinti a közmédia.


Sára Sándor (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Sára Sándor 1953-tól a Színház- és Filmművészeti Főiskola operatőr szakán végezte tanulmányait Illés György és Keleti Márton tanítványaként. 1956-ban a főiskola forradalmi bizottságának tagja volt, ezért kis híján eltávolították az intézményből. Diplomamunkája 1957-ben a Gaál István által rendezett Pályamunkások című etűd volt. Végzése után a Mafilm munkatársa lett, 1962-ben kezdett filmeket forgatni. Színes felvételeivel, karakteres totáljaival, az emberi arc költészetét és tragikumát felfedező képeivel olyan alkotások sikeréhez járult hozzá, mint a Sodrásban, az Orfeusz és Eurydiké (Gaál Istvánnal), a Tízezer nap és A mérkőzés (Kósa Ferenccel), az Apa (Szabó Istvánnal), a Szindbád (Huszárik Zoltánnal), valamint az Árvácska (Ranódy Lászlóval). Néhány rövid dokumentumfilm után (Cigányok, Egyedül, Vízkereszt) az önéletrajzi ihletésű Feldobott kő című munkájával debütált játékfilmrendezőként 1968-ban. Következő rendezése, az 1974-ben készült Holnap lesz fácán erősen szatirikus képet festett az akkori közéleti anomáliákról, emiatt majdnem betiltották. 1977-ben készítette el a 80 huszárt az 1848-as forradalom hírére minden tiltás ellenére hazatérő magyar katonákról, a hősiesség és a helytállás filmes emlékművét. 1987-beli rendezése, a Tüske a köröm alatt a vidéki kiskirályok visszaéléseivel foglalkozik. Utoljára 1996-ban rendezett játékfilmet A vád címmel, ennek forgatókönyvét a József Attila-díjas vajdasági magyar íróval, Gion Nándorral közösen írta. A szakma elsősorban dokumentumfilmesként tartja számon. A magyar történelem krónikájában a közelmúlt fájdalmas eseményeit tények, tanúk, vallomások segítségével idézi fel. Legismertebb munkái: Néptanítók (1981), a Krónika című tévésorozat, illetve ennek filmváltozata Pergőtűz címmel (1982), „Sír az út előttem...” (1986—1987), Magyar nők a Gulágon (1992), Tájak, borok, városok (1999), a 2001-ben készített portréfilm az indiai és magyar származású Amrita Sher-Gil festőnőről, a 2004-beli Nehézsorsúak című sorozat vagy a Memento (2006). Dokumentumfilmjeivel 1986-ban és 1987-ben is elnyerte a Magyar Filmszemle nagydíját.

A Magyar Filmklubok Szövetségének elnöke, majd 1993 júliusától az akkor indult Duna Televízió elnök-főigazgatója, 1996-tól 2000-ig pedig első elnöke volt. 1992-től a Magyar Művészeti Akadémia tagja, 1995-től elnökségi tagja, 2007 és 2010 között ügyvezető elnöke volt.

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-nagydíjas, Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar operatőr, filmrendező életének nyolcvanhatodik évében, méltósággal viselt, hosszan tartó betegség után hunyt el szeptember 22-én.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..