home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Emlékezni és emlékeztetni
(Tha)
2007.11.07.
LXII. évf. 45. szám
Emlékezni és emlékeztetni

- Barát István fotójaZentán a Felsővárosi köztemető kálváriadombján mindenszentek napján tartották meg az ünnepi szentmisét, amelyet Ft. Szeles Oszkár plébános úr celebrált. Alkalmi beszédet mondott Juhász Attila polgármester és Egeresi Sándor, a Tartományi Képviselőház alelnöke, aki emlékez...

- Barát István fotója

Zentán a Felsővárosi köztemető kálváriadombján mindenszentek napján tartották meg az ünnepi szentmisét, amelyet Ft. Szeles Oszkár plébános úr celebrált. Alkalmi beszédet mondott Juhász Attila polgármester és Egeresi Sándor, a Tartományi Képviselőház alelnöke, aki emlékeztetett arra, hogy hét éve Vajdaság tisztségviselői is fejet hajtanak az ártatlan áldozatok előtt, négy és fél évvel ezelőtt pedig a tartományi parlament elfogadta a kollektív bűnösség eltörlését.
- Ne bántsuk egymást, üzenjük a velünk gyászolókkal együtt. Legyünk türelemmel, megértéssel, de semmiképpen sem borítsunk fátylát a múltra. Az ősökre való emlékezés kötelez, a múltról tudni, tanítani kötelesség. Mutassunk tisztességes utat az utánunk jövőknek. Ezért emlékezni és emlékeztetni kell arra, mi az, ami többé nem történhet meg - hangsúlyozta Egeresi Sándor és kiemelte, joggal várjuk el az ország vezetőitől a történelmi igazságtételt.
A kegyeletadás mindazoknak a hősöknek és mártíroknak, akik életüket áldozták, vérüket hullatták a városért és a népért, az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc, valamint az 1944-es ártatlan áldozatok emléksírhelyénél folytatódott.
Juhász Attila polgármester azok alakját idézte fel, akiknek a háborúkban, az elmúlt százhatvan esztendő alatt, a magyarságuk miatt kellett meghalniuk. A legnagyobb veszteségnek viszont azt nevezte, hogy a kilencvenes években sok fiatal hagyta el vidékünket, városunkat.
- Ismét megújulás előtt állunk. A legutóbbi rombolás és esztelenség következményeit nekünk kell helyreállítanunk, hogy egy normális világ, normális Európájában és értékrendjében tudjunk élni, dolgozni, alkotni. Hogy méltó helyére kerüljön a nemzet és a haza fogalma - mondta a városelnök, nem hagyva ki a mostanában sokat emlegetett témát, a menekültek és a visszatoloncoltak kérdését sem.
Rácz Szabó László, a Magyar Polgári Szövetség elnöke a félelem nélküli emlékezésre biztatott és a mindennapok megvívásra váró harcáról beszélt, valamint az összefogásról, önmagunk, anyanyelvünk és intézményeink védelméről.
Az áldozatok emlékét Tari László helytörténet-kutató idézte meg, az alkalmi műsorban közreműködött a zentai Délibáb vegyes kar, verset mondott Verebes Krnács Erika előadóművész, majd a jelenlévők elhelyezték a kegyelet virágait.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..