home 2024. május 17., Paszkál napja
Online előfizetés
Ember, segíts magadon!
KOVÁCS Nándor
2005.04.13.
LX. évf. 15. szám
Ember, segíts magadon!

A hivalkodó vörös csillag a pacséri középület homlokzatánMiközben a tartomány gazdaságának fellendítéséről nagy horderejű szakvélemények hangzanak el, a munkanélküliség egyre jobban érezteti hatását nemcsak városon, hanem falun is. Korábban, ha valaki munka nélkül maradt, legalább falun meg...

A hivalkodó vörös csillag a pacséri középület homlokzatán

Miközben a tartomány gazdaságának fellendítéséről nagy horderejű szakvélemények hangzanak el, a munkanélküliség egyre jobban érezteti hatását nemcsak városon, hanem falun is. Korábban, ha valaki munka nélkül maradt, legalább falun megélhetést tudott találni családjának. Mára nemcsak a városi rangjától fosztották meg sok településünket, hanem a falu rangjának viselésétől is, helyi közösségek és nagyközségek szintjére süllyesztve őket, ahol a szocialista erkölcs teremtette, munkalehetőség nélküli gazdaság virágzik. A létbizonytalanságba taszított emberek nagy hányada a megélhetési bűnözésben, a csempészésben talál kiutat, mások pedig segélyszervezetekre támaszkodva próbálják összekötni az egyik napot a másikkal. Pacséron a helyzet tarthatatlanságát felismerő munkanélküliek szervezkedni kezdtek, és csaknem százan aláírásukkal is kifejezték szándékukat, hogy a munkalehetőségek felkutatásáért szervezetten kell tenni valamit.
- Amikor az öntevékenységre ösztönző ADF, az amerikai fejlesztési alap 2003-ban falugyűlésen kifejtette tevékenységének célját, éppen az önkezdeményezések fontosságának hangsúlyozása késztetett arra, hogy szervezni kezdjem a munka nélkül maradtakat. Ezután indítottuk el az Action Work civil szervezet megalapításának és bejegyeztetésének folyamatát - mondta a titkár, CSÁNYI Katalin, munkanélküli jogász, aki évek óta a Szivárvány ökumenikus segélyszervezetben tevékenykedik, emellett pedig a helyi Vöröskereszt ingyenkonyháján dolgozik egyelőre legalábbis, mert mint mondta, jó, ha még egy hónapra elég a raktárkészletük.
- A civil szervezet létrehozásával kapcsolatban kezdetben csak ígéreteket kaptunk, később azonban Topolya község emberi jogi védője, CSERNIK Dénes ombudsman felkarolta kezdeményezésünket, így tevékenységünkhöz ma már minden hivatalos papírt megkaptunk, a helyi közösség pedig használatra a Piac téren irodát engedett át számunkra - tájékoztat CSÁNYI Ferenc, a munkanélküliek érdekvédelmi szervezetének elnöke, aki egyébként a mezőgazdasági technikum állattenyésztési szakán végzett, mellesleg pedig kézilabdaedző. Csupán kitérőként említi, hogy a református egyház felkérésére asztalitenisz-csoportot vezetett sikerrel, ám a termet adó iskolában nem talált megértésre, így végül is megszakadt a gyerekek sportfoglalkoztatása.
A civil szervezet életre keltőinek célja tulajdonképpen egy állásbörze, adatbank létrehozása, ahol a munkát keresők azonnal értesülhetnek nemcsak a pályázatokról, hanem az idénymunka és a kisegítő munka lehetőségéről is. Ahhoz azonban, hogy naprakész adatokkal rendelkezhessenek, telefonra és számítógépre lenne szükségük, hiszen csak így tudnának azonnal reagálni a hazai és nem utolsósorban külföldi munkaadók keresletére. Mint mondták, a munkát keresők között legtöbb az általános iskolai végzettségű, de szép számban vannak közöttük középfokú képzettségűek és mérnökök is.
- Olyan fiataljaink is vannak, akik kénytelenek voltak otthagyni a középiskolát, mert szüleik nem bírták tovább vállalni iskoláztatásukat. Ők koruknál fogva is könnyebben vállalkoznak akár különböző átképzésekre, akár pedig a munkaközvetítő intézmények nyújtotta kedvezményes támogatásokra is, amelyből kisvállalkozásokat indíthatnak be. Eddig ezekről a lehetőségekről csak véletlenszerűen és rendszerint már késve értesülhettek az emberek - mondják a civil szervezet megálmodói, akik szerint kezdeményezésüket már nem fogadják akkora kétkedéssel, mint korábban. Ennek köszönhető, hogy alaptevékenységük beindításához máris kaptak anyagi támogatást a községi költségvetésből. A gördülékeny munkához azonban akár anyagi, akár pedig szellemi segítséget továbbra is szívesen vesznek, mert egy szervezet csak akkor lehet sikeres, ha közösen munkálkodnak helyzetük jobbításán.
A pacséri kezdeményezéssel kapcsolatban szabad átköltésben idézhetnénk akár az iskolai tablókról annyiszor visszaköszönő Vácivers-idézetet, miszerint nem elég a jóra várni, tenni is kell érte. Tenni, mielőtt az igénytelenség, az életet tagadó lelki-szellemi restség nem veszi át életünk irányítását, bármennyire szeretnék is ezt ránk tukmálni a közelmúlt kommunista diktatúrájának úton-útfélen megmaradt vörös csillagos jelképei.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..