home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Elvtársak és pajtáskodók
Dr. Csermák Zoltán
2022.02.24.
LXXVII. évf. 8. szám
Elvtársak és pajtáskodók

Fábián Tibor könyvét olvasva

Az elmúlt év végén jelent meg Fábián Tibor Ceaușescu elvtárs, pajtás című kötete, s nagy örömmel vettem kézbe, hiszen a korábbi, Ilyenek voltunk, s mivé lettünk? című írása is egy kor hű lenyomata volt.

Szabó Lőrinc otthonában, a nagy költő fia, Lóci mutatta meg nekem Illyés Gyula Egy mondat a zsarnokságról című versének még javítgatott kéziratát. E forrásértékű relikvia jutott eszembe, mikor Fábián Tibor könyvének végére értem. Illyés veretes szavakkal leplezte le a diktatúrát, Fábián könnyedén, a gúny eszközével operált, a hatás viszont ugyanaz.

A fiktív elnöki budoár rejtett ajtói nyílnak meg fokozatosan az olvasó előtt. Középpontban természetesen a Kárpátok géniusza áll, de elég nagy a szalon, hogy mások is elférjenek benne. Dumitrașco, a szolgalelkű titkár, mintha Mozart Don Giovanni című operájából Leporellóként lépett volna ki. Függ az urától, de igyekszik apróbb ravaszsággal mindent túlélni. A Führer felesége, a „világhírű tudós” inkább nápolyi mosónői-vérszomjas arcát mutatja, amitől még férje is tart.

Fábián helyszínválasztásai látszólag átlagosak, de a meseszövés igazolja létüket. A mindennapi dialógusokban felvillannak a diktatúra képei, hogy egységes filmmé álljon össze az olvasó fejében. A focimeccs mesterséges piknikhangulatába belopóznak az ünneprontó szavak. Kifeszített drótkötélen masíroznak a szereplők, könnyen leeshetnek az Elnök egy pikírt megjegyzésére, de végig is mehetnek, ha a Nagy Testvér éppen kegyes. Természetesen a kötél másnap is kifeszítve áll, így a tortúra folyamatos. Előkerül a későbbi elnök, Iliescu is, aki keleti mosolyával hódít, jóllehet ő már tudja a „hepiendet”. Természetesen megjelennek magyar helyszínek és szereplők is. A csíkszeredai Taps tér, a Patyomkin-faluként szolgáló traktorgyár, a magyar talpnyalók, akiknek szégyenletes antológiája Tisztelgő szó címmel jelent meg egykor a Vezér hetvenedik születésnapjára. Ugyanakkor felbukkan Zakariás, a góbé erdész is, aki ugyan megadja a medvevadász főnöknek járó a tiszteletet, de nem alázkodik meg.

Még sokáig olvasgatnám a sorokat, de már a végkifejlet következik, a házaspár egy olyan ösvényre tér, amiről nincs visszaút, s a történet végét már ismerjük.

Az egykori izraeli miniszterelnök, Golda Meir Életem című memoárjában, kevesekről írt jót, de Ceaușescu ezen kiváltságosak közé tartozott. Minden bizonnyal a politikusnő a felszínt, az országa érdekeit látta, jót tett volna az államalapítónak, ha egy „idővihar” sodrásában akkoriban hozzá is eljutott volna e kis kötet.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..