home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Elkésett békevágy?
Tóth Péter
2023.09.04.
LXXVIII. évf. 35. szám
Elkésett békevágy?

Különféle katasztrófák, események akár egy pillanat alatt véget vethetnek a földi létnek. Ez ugyan félelmetesen hangzik, de veszélyek mindig is voltak. Újabb keletű közöttük, hogy az emberiség már saját maga is képes az önpusztításra. Akár tömegpusztító fegyverekkel és gyorsan, akár a környezet teljes lerombolásával, melyet lassan hajtunk végre. Mégis abban bízunk, hogy végül győzedelmeskedik a józan ész.

Vulkánkitörés vethet majd véget civilizációnk fejlődésének, de az is lehet, hogy az emberiség pusztítja el önmagát a felelőtlen magatartásával. A kozmosz is változik, végül maga az éltető Nap fogja majd bolygónkat beszippantani, legalábbis erre a következtésre jutottak a kutatók. Addig azonban van még néhány millió évünk.

Sokan még mindig eltúlzottnak és megalapozatlannak vélik a vészharangok kongatását. A vidéken élők talán nem is érzékelik olyan mértékben a környezetpusztítást. A városi ember pedig azt tapasztalhatja, hogy elég csak elhagyni az urbánus területeket, és máris többé-kevésbé háborítatlannak tűnő természeti környezetben találja magát. Ilyenkor úgy tűnik, hogy rengeteg hely van még öreg bolygónkon, és megmosolyogják azokat, akik arra figyelmeztetnek, hogy az emberiség már a XX. században kinőtte. Tudni kell azonban, hogy ez esetben a kinőttük szó nem fizikai, sem pedig földrajzi értelemben értendő. A kinőttük ebben az esetben egyfajta összemérhetőséget jelent. Ha pedig így szemléljük a dolgokat, elgondolkodtató megállapításokra juthatunk. A még létező természetes ökoszisztémát kellene valamilyen módon összemérni az emberi társadalommal, ezek egymásra gyakorolt kölcsönhatásait kellene vizsgálni.

Murphy szállóigévé vált törvénye szerint „ami elromolhat, az el is romlik”. De gyakran halljuk, hogy Murphy más törvényeire is hivatkoznak az emberek. De ki is volt ő valójában? Az „ami elromolhat, az el is romlik” megfigyelést bizonyos források szerint először 1952-ben Anne Roe említi, aki akkor egy általa meg nem nevezett fizikust idézett. Később kiderítették, hogy a szálak nagy valószínűséggel Edward Murphy amerikai mérnökhöz vezetnek, aki 1948-ban az Egyesült Államokban egy légi támaszponton végzett kísérletsorozat során mondta ki ezeket a szavakat. A gyorsulásnak az emberi szervezetre kifejtett hatását vizsgálta éppen, amikor a rosszul felszerelt mérőműszerek miatt a kísérletet meg kellett ismételni. De szintén Murphynek tulajdonítják a mondást, mely szerint „az emberek és az államok csak akkor cselekszenek észszerűen, ha már minden egyéb más lehetőséget kimerítettek”. Albert Einstein viszont azt mondta, „két dolog van, ami végtelennek látszik: az első a világegyetem, a másik pedig az emberi butaság”. Állítólag azt is hozzátette, hogy az előbbiben, tehát a világegyetem végtelen mivoltában nem teljesen biztos. Ha megnézzük, mi történik bolygónkon, Murphy és Einstein megállapításai is beigazolódni látszanak. Lassan minden kezd elromlani, úgy tűnik, az emberek és az államok sem cselekszenek észszerűen. Az emberi butaság, ostobaság és kapzsiság valóban határtalannak tűnik. Gátlástalanul szennyezzük a vizet, a földet, a levegőt. Naponta elpusztítunk több ezer hektárnyi őserdőt, kiirtunk néhány fajt, mintha nem tudnánk, hogy eltűnésükkel magunk is egyre védtelenebbé válunk.

A túlélés, a most és itt filozófiája bizonyos szempontból érthető. De nem lenne szabad elfelejteni, hogy gyermekeink és unokáink is még itt szeretnének élni. A háború még tart, és az elemzők szerint ez egészen addig lesz így, amíg a profitra éhes fegyvergyártók és kereskedők meg nem kötik a tíz–tizenöt évre vonatkozó szerződéseiket, bebiztosítva a jövőjüket. Nem tudják talán, hogy nem bebiztosítják, hanem éppen bizonytalanná teszik.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..