home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Elindult a trojka
(o. i.)
2007.08.15.
LXII. évf. 33. szám

A HÁRMAK BELGRÁDBAN. Lejárt a kosovói különmegbízottnak, Martti Ahtisaarinak a hat hónapra szóló megbízatása. Kosovo végleges státusának rendezését az ENSZ Biztonsági Tanácsa most nem egy emberre, hanem három közvetítőre bízta. Ebben az összekötő csoportban Frank Wisner az Amerikai Egyesült Államoka...

A HÁRMAK BELGRÁDBAN. Lejárt a kosovói különmegbízottnak, Martti Ahtisaarinak a hat hónapra szóló megbízatása. Kosovo végleges státusának rendezését az ENSZ Biztonsági Tanácsa most nem egy emberre, hanem három közvetítőre bízta. Ebben az összekötő csoportban Frank Wisner az Amerikai Egyesült Államokat, Wolfgang Ischinger az EU-t, Alekszandr Bocan-Harcsenko pedig Oroszországot képviseli. Belgrádot már a kinevezés híre is örömmel és nagy reményekkel töltötte el, amiért a trojkában Szerbia testvére, Oroszország képviselője is helyet kapott. Még nagyobb örömmel vette a hármaknak azt az üzenetét, hogy az összekötő csoport nem kész tervekkel érkezik majd Belgrádba, hanem azzal a szándékkal, hogy a két érintett fél - Belgrád és Priština - tárgyalóasztalhoz üljön, s megállapodásra jusson a probléma megoldásában. A múlt pénteki belgrádi első találkozó a tervezett félórás megbeszélés helyett majd másfél óráig tartott. Az összekötő csoporttal tárgyalt Szerbia elnöke, Boris Tadić, a kormányfő Vojislav Koštunica, jelen volt a Kosovóért felelős miniszter, Slobodan Samardžić és a külügyminiszter, Vuk Jeremić is. ,,Ez csak a felújított tárgyalások felé vezető első lépés, de reméljük, hogy a decemberig tartó folyamat konstruktív és zökkenőmentes lesz - nyilatkozta Belgrádban Wolfgang Ischinger, aki szerint a következő találkozóra már a hónap végén sor kerülhet. Az Ahtisaari-javaslatról ezt mondta: eddig ez az egyetlen javasolt opció, de ők, a hármak, minden más olyan javaslatot is támogatni fognak, amely a két szemben álló fél egyetértésével születik. Az amerikai közvetítő, Frank Wisner kijelentette: ,,Mi itt az ENSZ-főtitkár megbízottjaiként vagyunk jelen, és minden követ megmozgatunk, hogy mindkét fél számára elfogadható, tartós békét szavatoló megoldást találjunk.
A trojka szombaton Prištinába utazott, ahol hűvös, elutasító fogadtatás várta. A kosovói albának választott képviselői mereven elutasították a tárgyalások ,,szemtől szemben való folytatását. Szerintük Ahtisaari javaslata jó megoldás, és elvárják a nemzetközi közösségtől, hogy telesítsék azt, ami ebben a javaslatban szerepel: Kosovo kapjon függetlenséget. A kosovói kormányfő szerint a tárgyalások folytatására nincsen ok, hiszen ,,a függetlenség lezárt ügy, erről nem lehet tárgyalni, az újabb tárgyalásokra előirányzott 120 nap a függetlenség kikiáltásának utolsó elhalasztását jelenti.
Vasárnap a tárgyalócsoport a kosovói szerbek képviselőivel találkozott. A szerbek örültek az összekötő csoport hozzáállásának, annak, hogy nem akar ,,igazságosztó lenni, s jó érzéssel vették tudomásul: végre az ő véleményükre is odafigyelnek.
MEGDRÁGULT A HÚS. Hogy a nagy kánikulának és a szárazságnak következményei lesznek, azt előre tudtuk: drágább lett a piacon a paradicsom, paprika, uborka, a gyümölcs, fölfelé kerekítik a kenyér árát, megdrágult a hús, nemcsak a disznó-, hanem a csirkehús is... Azt mondják: a takarmány, a kukorica ,,aranyat ér. Az élelmiszerárak alakulásába - hangoztatják az illetékes minisztériumból - az állam nem szólhat bele, mert ez ellentétes lenne azzal az elvvel, hogy az árak szabadon alakulnak a piacon. Beavatkozott viszont a kenyérgabona értékesítésébe - három hónapra megtiltotta a kivitelt -, ugyanakkor az állam lisztet és búzát kölcsönöz a malmoknak és a pékségeknek, hogy így csökkentse az ,,amúgy szükséges árkorrekciót. A gabonakivitelt megtiltó rendelet hallatán a mezőgazdasági termelők szervezetei tiltakoznak. Azt mondják: nem hitték volna, hogy visszatérnek még azok az állam által dirigált idők! S lám, visszatértek. Amelyek nemcsak azért kellemetlenek, mert régi rossz emlékeket ébresztenek fel a parasztokban. Hanem azért, mert megint a paraszt, egyedül a termelő ,,viszi el a balhét. A kiviteli tilalommal a felvásárlók egyrészt csökkentik majd a felvásárlási árakat (ezen már keresnek!), a három hónap elteltével, a kiviteli tilalom feloldása után pedig jó áron értékesítik majd azt, amit a paraszttól ,,bagóért vettek. Megint csak ki jár jól? A felvásárlók és a viszonteladók.
A Szerbiai Nemzeti Bank kormányzója, Radovan Jelašić attól tart, hogy nem sikerül majd tartani a 6,5%-osra tervezett inflációt. ,,Az infláció veszélyes kábítószer, már akár 1%-nyi eltérés is azt jelenti, hogy a polgároknak 1%-kal csökken a reális havi bére, és ez mindenkit érint. Szerbiában meg kell állítani a drágulási hullámot, mondja, miközben a hús 10-15%-os drágulása után sorra jelentik be a liszt, az étolaj és más fontos élelmiszeripari termékek drágítását is. És olyan áruk drágítását, melyeknek semmi közük az aszályhoz - a tanszerekét például. Mi köze a filctollnak meg a ceruzának ahhoz, hogy a kánikulában a farmokon elhullottak a kiscsibék? Mi köze a tolltartónak meg a susogó iskolatáskának ahhoz, hogy emelkedett a sertés felvásárlási ára, és a kukoricaföldeken nagy lesz a terméskiesés? Nem tudjuk. De azt igen, hogy ezek beszerzésének most, a tanévkezdés előtt van a szezonja.
MEGDRÁGULT AZ ÁRAM IS. Nemrég megdrágult az áram is (5%), ami szintén minden polgárt érint. Mégsem ez a hír ,,rázott meg annyira bennünket, inkább egy hatalmas áramsikkasztás összege, amely - hogy, hogy nem - nyilvánosságra kerülésekor a töredékére zsugorodott!? A hír úgy szól, hogy a rendőrség bűnvádi feljelentést tett a Szerbiai Villanygazdaság négy egykori magas rangú tisztségviselője ellen, akik 2001 és 2004 között visszaélést követtek el és 978 millió dinár jogtalan haszonra tettek szert. A nyilvánosság tájékoztatására kiadott rendőrségi közleményben azonban nem 978 millió dinár szerepel, hanem ,,csak 143 millió dinár. Az ügy érdekessége még, hogy a feljelentés után a nyomozást lefolytató rendőröket vagy lefokozták, vagy nyugdíjazták...
ÚJ ÚTLEVELEK. A Jugoszlávia (SRJ) jelzésű útlevélnek, ennek a kék színűnek is búcsút mondhatunk: még egy évig, 2008 végéig lesz érvényes. A szerbiai kormány a múlt héten a Képviselőház elé terjesztette az új úti okmányokról szóló törvény javaslatát. A törvény elfogadása a feltétele annak, hogy Szerbia rákerüljön a schengeni fehér listára. Az új útlevél 5 évig lesz érvényes, a 14 évnél fiatalabbak pedig 2 évre kaphatják meg.
ERRE TE IS KÉPES VAGY! - olvasható így, magyar nyelven azon a plakáton, amelyet a Szerb Köztársaság Belügyminisztériuma tett közzé. A belügyminisztérium az összes vajdasági kisebbség nyelvén nyomatott plakátot és prospektust, így kívánja népszerűsíteni a rendőri hivatást. Ennek apropója az, hogy a kamenicai rendőriskolában egy 42 héten át tartó tanfolyam keretében 120 fiatal - 90 fiú és 30 lány - tanulhatja ki a szakmát, hogy később közlekedési vagy rohamrendőrként, határőrként vagy a különleges alakulatoknál dolgozzon. A 15 napig érvényes pályázatra még a héten lehet jelentkezni, érdeklődni pedig a 021/462-033 és a 021/461-816-os telefonszámokon vagy a vajdasági települések rendőrállomásainak bármelyikében.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..