home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Együtt a tehetség szolgálatában
Rencsényi Elvira
2013.04.24.
LXVIII. évf. 17. szám
Együtt a tehetség szolgálatában

Brezovszki Tamara és Brezovszki Roland szabadkai néptáncoktatók kapták meg az idén az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület Pedagógiai Díját Budapesten. Az egyesület szakmai delegáltjai az elmúlt időszakban felmutatott tevékenység alapján osztják ki minden év elején az elismeréseket.

A díjátadásra a Gyermek és Ifjúsági Antológián került sor. Az Antológia az előző évben, valamely országos fesztiválon bemutatott legjobb műsorszámokból tevődik össze.

A kezdetek

Brezovszki Tamara Topolyán kezdett el táncolni a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központban. Ez a hobbi csakhamar igazi szerelemmé vált, és jóval több lett, mint egyszerű szórakozás.
— Képzéseken vehettünk részt, neves, a szakmát jól ismerő tanároktól tanulhattunk — mondja Tamara. — Hamarosan az oktatás is elkezdett érdekelni, és mivel egyébként is pedagógusnak készültem, az akkori együttesvezető, Brezovszki Eszter rám bízott egy csoportot. Ezek alatt az évek alatt ismertem meg a férjemet is, Rolandot. Ő lett életem szerelme, három gyermekem édesapja, s a hivatásunk is azonos. Táncolt, oktatott, és csak ennek élt. A néptánc szeretete és a hagyomány ápolása, továbbörökítése foglalkoztatta és foglalkoztatja ma is. Térségünkben a színházba ágyazott néphagyományt, színházba ágyazott népi táncművészetet mi ketten honosítottuk meg.
— 1997-ben kezdtük meg a munkát a szabadkai Magyar Művelődési Központban, és az elmúlt 15 évben jelentős sikereket értünk el — kapcsolódik a beszélgetésbe Roland. — Most nem kizárólag a díjakra gondolok, amelyeket fesztiválokon, versenyeken kaptunk, hanem elsősorban az eszmei sikerekre. Például az újszerű próbafolyamatok és módszertanok eredményes alkalmazására, a gyermekek sugárzó arcára, amikor rájönnek a mozdulat lényegére. Ez az érzés mindent felülmúl.
A Brezovszki házaspár iskolás korú gyermekeknek oktatja a néptáncot. Korcsoportokra osztva dolgoznak velük, a hétévesek a legfiatalabbak. Tamara kisebbekkel is foglalkozik az MMK Aranykapu játszóházának keretében, ahol jelenleg munkaviszonyban van. Azt tartja, hogy a tánc, az ének, a zene szeretetére való nevelés nagyon fontos, ezért a játszóházban a 3—6 éves gyermekeket igyekszik a játékokon keresztül megismertetni a néptánc világával.

Egységes népművészet és nemzeti öntudat

Roland és Tamara a Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület alapítói és vezetői.
— Az idén alapított egyesületünk célja az, hogy a magyar folklór tanításán kívül szélesebb művészeti palettán mozogjunk, és a fiatalokat megismertessük az előadóművészetek egyéb ágaival is, mint amilyen az ének, zene, tánc, színjátszás és a drámajáték — hallottuk Rolandtól. — Az itt végzett munkánk elsődleges szempontja, hogy a művészet oktatása a maga sajátos eszközeivel, érzelmi és esztétikai neveléssel hozzájáruljon a sokoldalúan művelt, érett, kreatív személyiség kialakításához. Ezért kiemelt figyelmet fordítunk a térségünkben élő gyermekek és fiatalok művészeti nevelésére. A művészetoktatás keretében négy művészeti ágban (ének-, zene-, táncoktatás, színjátszás) kínálunk fejlődési lehetőségeket a művészetek iránt érdeklődő, tanulni vágyó fiatalok számára 4-től 26 éves korig. Ezeknek a szakirányoknak a tanítása, ha külön foglalkozásokon is, de az egységes népművészet szellemében történik. Vagyis: a táncosok például megismerik nagy magyar zeneszerzőnk, Kodály Zoltán kiváló zenetanítási módszerét is stb. Ezzel is igyekszünk erősíteni nemzeti öntudatukat.
A Brezovszki házaspár a színházban is tevékenykedik. Roland például több darabban játszik a Magyar Nemzeti Tanács által szervezett néptánc-képzés keretében Nagykikindán és Újvidéken. Bácsfeketehegyen két csoportot oktatnak, de Magyarországon — Szegeden, Szarvason, Kecskeméten és Szekszárdon — is igen tevékenyek. Nyáron pedig Jászberényben és Nyíregyházán tanítják majd a népművészetet.

Beérett a termés

A most kiérdemelt díjra mindketten nagyon büszkék.
— Számunkra ez azt jelenti, hogy a Kárpát-medencei magyar folklórszakma elismeri a munkákat — mondja Tamara. — 2011-ben a szerbiai szakma is méltatta a törekvéseinket, amikor a rumai fesztiválon a népkörösökkel négy díjban részesültünk. A mostani kitüntetés azt a munkát ismeri el, amit térségünkben évtizedek óta végzünk. Úgy is mondhatnánk, hogy ez a gyümölcs, amit most a kezünkben tarthatunk. Sok örömet adott nekünk ez a hivatás, és az évek során sok termést betakarítottunk már, hiszen a gyermekek ragaszkodása, szeretete, a szülők elismerése, valamint azok a díjak, amelyeket csoportjaink a legkülönfélébb megmérettetésekről hazahoznak, szintén óriási jelentőségű. Ez mindennél fontosabb! Úgy érzem, hogy a vajdasági néptánc-pedagógusok munkáját nem igazán ismerik el, tevékenységünket nem tudják hová sorolni. Mi nem vagyunk sem pedagógusok, sem előadóművészek, mégis mindkét hivatásban otthonosan mozgunk. Kisebbségi magyarként kiérdemelni ezt a díjat nagy megtiszteltetés, ugyanakkor felelősség is: a jövőben még nagyobb alázattal kell végeznünk a munkánkat.

A család egy jól működő gépezet

A magánélet és a munka egyeztetése mindig is kihívást jelentett az ember számára. A próbák, a versenyek időpontja bizony szigorú tempót diktál a háromgyermekes Brezovszki házaspár számára is.
— A mi családunk egy jól működő gépezet — mondja Roland. — A nagyszülők és a testvérek szerves részei a mindennapjainknak, hiszen a gyermekeinkre főként a nagymamák vigyáznak, de a taták is szakavatott gyermekmegőrzők már. Sokszor igénybe vesszük a testvéreink segítségét is. Ezt itt és most megköszönjük nekik. Persze, amikor megtehetjük, a srácainkat visszük magunkkal a próbákra, a fellépésekre. Ez egy olyan életforma mindannyiunk számára, amelyben fontos a rendszeresség, hogy mindenre és mindenkire tudjunk időt, figyelmet fordítani.    

Hinni önmagunkban

A Brezovszki házaspár tervei között nem szerepel egyéb, mint folytatni, szívvel-lélekkel tovább művelni nemes hivatásukat. Ebben az elidegenedett és egymásnak rosszat akaró világban nagyon nehéz bármit is eltervezni, vélik.
— A legfontosabb, hogy higgyünk önmagunkban és a törekvéseink eredményességében, mert a szakmai alázattal végzett munka mindig eredménnyel jár — vallja Roland. — Mi mindketten hiszünk Kodálynak: „Akiben van tehetség, köteles azt kiművelni a legfelsőbb fokig, hogy embertársainak mennél nagyobb hasznára lehessen. Mert minden ember annyit ér, amennyit embertársainak használni, hazájának szolgálni tud.”
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..