home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Együtt a közösségért
KOVÁCS Nándor
2007.08.22.
LXII. évf. 34. szám
Együtt a közösségért

A XIV. Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok megnyitójának egyik helyszíne, az általános iskolaTemplombúcsúra és a Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok megnyitójára készül SzilágyiA centenáriumok sorát ünnepli ezekben az években a Nyugat-Bácskában, a kis római sánc mellett fekvő apatini, bácsszentiváni...

A XIV. Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok megnyitójának egyik helyszíne, az általános iskola

Templombúcsúra és a Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok megnyitójára készül Szilágyi
A centenáriumok sorát ünnepli ezekben az években a Nyugat-Bácskában, a kis római sánc mellett fekvő apatini, bácsszentiváni és szondi kincstári tölgyerdők területén a XX. századfordulón alakult település, Szilágyi. A jogász, politikus Szilágyi Dezső egykori igazságügy-miniszter emlékét nevében őrző falu néhány éve az alapításának, tavaly a Szent István tiszteletére felszentelt templomának századik évfordulóját ünnepelte, az idén pedig az Önkéntes Tűzoltótestület centenáriumán emlékeznek az eltelt száz esztendőre. A harmadik évezred elején sorjázó jubileumok arról tanúskodnak, hogy a szikes, helyenként mocsaras kincstári birtokon létrehozott településen a XX. század elején hitben, tettrekészségben, kitartásban és közösség iránti tiszteletben nem volt hiány.
Az idén a Szent István napját követő hétvégén az egyébként is minden évben a falu legnagyobb ünnepének számító templombúcsúval egyidejűleg Szilágyin rendezik meg a Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok megnyitóját is.
- A falu középnemzedéke az elmúlt évtizedek háborús hangulata során megtizedelődött. Az egykori ezerötszáz lakosnak csak fele maradt körünkben. Ezzel persze együtt jár, hogy a fiataloknak korábban kell részt vállalniuk a közéletben. Ezért is tölt el örömömmel, hogy a fiatalok szívükön viselik a nemzeti és egyházi ünnepeket. Kisebb csodának számít ez, amiért persze a szülőket is köszönet illeti. Nyugodtan mondhatom, biztos a falu jövője, hiszen a fiatalok nemcsak tisztelettel viseltetnek a hagyományok iránt, hanem hitből fakadó tevékenységgel kapcsolódnak be ápolásukba, sőt újak felelevenítését kezdeményezik - tájékoztat ft. ORCSIK Károly plébános, aki egy éve került a Szent István plébániára. Meglátása szerint, a fiatalok megértették és követik államalapító királyunk példamutató gyakorlatát, hogy Isten segítségével tervezte és építette az országot. Az üres szavak pufogtatása helyett őket a tettek érdeklik. Megértették, hogy éppen azért, mert kevesen vagyunk, nem elég beszélni, hanem tenni is kell a magyarságért, a kisközösségért, amelyben élünk.
- A búcsú előestéjén bemutatott ifjúsági szentmisén az énekek is a földi és égi királyról, Istvánról és Jézus Krisztusról szólnak majd, akikben az a közös, hogy nem a hatalmat élvezték, hanem a közösséget szolgálták, Krisztus az emberiséget, István pedig nemzetét, népét. A templombúcsú napján, vasárnap délelőtt a hálaadó szentmisére a fúvószenekar kíséretében, a Mária lányok és a Jézus Szíve legények vezetésével felvonulók kísérik az új kenyeret és az Ódri Zoltán által szalmavirágból készített magyar szentkoronát. Délután pedig a XIV. Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok megnyitója alkalmából tartunk ökumenikus istentiszteletet - mondja Orcsik atya.
- Csak megerősíteni tudom az atya meglátását - kapcsolódik a beszélgetésbe HORVÁTH Béla, a helyi közösség tanácsának és a József Attila Művelődési Egyesületnek az elnöke. Mint mondja, hosszú évtizedeken keresztül az volt a gondjuk, hogy miként toborozzanak helyi fellépőket a Bácskertes, Doroszló, Gombos, Szilágyi alkotta Négyes fogat rendezvényhez, mára viszont a fiatalok szinte mindegyike igényli a részvételt.
- Kezdeményezésükre jött létre a néptánccsoport is. Hónapok óta intenzíven járnak a próbákra, hogy az idei Ünnepi Játékokon már felléphessenek, de az utóbbi egy-két évben a műkedvelő színjátszás is fellendülőben van. Valójában az egész falu megmozdult. A szervezésben a Piros pipacs hímzőkör ajánlotta fel segítségét, de lázasan készülődnek a fellépésre a Búzavirág menyecskekórus és iskolánk tanulói is, akikkel Szakáll Mónika magyartanárnő foglalkozik - sorolja az újdonságokat a művelődési egyesület elnöke, a helyi közösség vezetőjeként pedig arról beszél, hogy ekkora horderejű rendezvényt Szilágyi még nem szervezett.
- Lehetőségeinkhez mérten segítjük a helybeli szervezetek munkáját. Az idén a századik évfordulóját ünneplő Önkéntes Tűzoltó-egyesület került előtérbe, de hozzájárultunk a templom felújításához is. Mára a templom és környéke falunk jelképének mondható. Nem hanyagoljuk el a közterek rendezését sem. A közelmúltban két civil szervezet alakult. A hagyományosan együttműködő négy falu részvételével a Dunatáj a régió fejlesztésén szorgoskodik, a Szilágyi Dezső Polgári Társulás pedig a környezetre, az ökológiára összpontosít. Fennállásuk rövid ideje alatt sikerült elérniük, hogy megkapjuk az ökofalu minősítést - mondja Horváth Béla, tanácselnök miközben megérkezik FORGÁCS Dénes, a nyolcvankét tagot számláló tűzoltó-egyesület vezetője.
- Éppen az évforduló megszervezésének utolsó simításait végzem. Az ünnepséget egyébként szombaton, augusztus 18-án szentmisével kezdjük, ekkor szenteli meg plébánosunk az új zászlónkat, majd megkoszorúzzuk a templomtéren álló Szent Flórián-szobrot és elhunyt tagtársainkról is megemlékezünk - foglalja össze a centenárium programját az elnök, majd elmondja, hogy Orcsik Károly atyával közösen elkészítették a százéves tűzoltótestület történetét, valamint ezúttal tablón mutatják be a testület tagságát.
- Sajátságos helyzetben vagyunk. Mivel nem civil szervezetként működünk, pályázatokra nem jelentkezhetünk, így önellátóknak kell lennünk. Ezért jelent sokat számunkra, hogy a tűzoltóotthon vendéglőtermét különböző alkalmakra kiadhatjuk, valamint ez ösztönöz bennünket a valamikori tűzoltóbálok szervezésének felújítására is - mondja a hagyományokat is tisztelő testület elnöke, hozzátéve, hogy a kapott támogatások viszonzásaképpen részt vállalnak a templombúcsú, valamint az Ünnepi Játékok megnyitójának lebonyolításában.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..