home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Együtt a közös célokért
(tv.)
2007.10.03.
LXII. évf. 40. szám
Együtt a közös célokért

Több százan vettek részt a Civil Mozgalom szabadtéri rendezvényénZentán a hétvégén a Civil Mozgalom újabb megmozdulást szervezett. A Civil 5 perc elnevezésű rendezvényen több külföldi és hazai közéleti személyiség mondott beszédet. A szabadtéri rendezvényen felolvasták azt a kiáltványt, amel...

Több százan vettek részt a Civil Mozgalom szabadtéri rendezvényén

Zentán a hétvégén a Civil Mozgalom újabb megmozdulást szervezett. A Civil 5 perc elnevezésű rendezvényen több külföldi és hazai közéleti személyiség mondott beszédet. A szabadtéri rendezvényen felolvasták azt a kiáltványt, amelyet a Civil Mozgalom fogalmazott meg. Ez a nyilatkozat a vajdasági magyar politikai pártok együttműködésének fontosságára hívja föl a figyelmet. ,,Az utóbbi időben némileg javult a pártok közötti viszony, de mi hinni szeretnénk abban, hogy ez a közeledés nem pusztán a hatalom átmentéséről szól. Többévnyi egy helyben topogás után végre konkrétumokat várunk: közösen - a magyar pártok, civil szervezetek és a történelmi egyházak által - megfogalmazott célkitűzéseket, illetve a felvállalt célkitűzésekhez, következetes érdekképviseletet - áll a kiáltványban, melyet Süge Zsolt, a Civil Mozgalom aktivistája olvasott fel.
A szabadtéri rendezvény 16 órakor kezdődött: a Keljföljancsi Gyermekanimátor Szervezet színes programokkal szórakoztatta a legkisebbeket, a St. Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület haditornát mutatott be, ezután a Zyntharew együttes következett a színpadon énekelt verseket előadásával. A rendezvény egyik főattrakciója Nagy Bandó András humorista, előadóművész, író fellépése volt. Utána dedikálással egybekötött könyvvásár következett.
A Zanzibár-koncert előtt dr. Duray Miklós, a felvidéki Magyar Koalíció Pártjának az alelnöke szólt a közönséghez.
- A Felvidéken megtapasztaltuk a széthúzásnak minden káros voltát, és azt is, hogyan lehet ezt orvosolni. 1998-ban egyesítettük a magyar pártokat, és azokat az ellentéteket, amelyek eddig megnyilvánultak, sikerült csökkentenünk... Ha az ember a józan eszére hallgat, akkor el lehet érni, hogy alapvető kérdésekben a közösség érdekében összefogjunk és összetartsunk - fogalmazott dr. Duray. A felszólalók névsorát dr. Becsey Zsolt európai parlamenti képviselő gazdagította. Beszédében elmondta: büszke rá, hogy az Európai Parlamentnek Szeged szülötteként lehet a képviselője, így a Dél-alföldi mentalitást képviselheti Budapesten és Brüsszelben.
- Nem a politikai osztály, illetve az 50, 60, 70 év fölöttiekről szól a történet, hanem elsősorban a fiatalokról. Ezért támogattam azt az elképzelést, hogy a fiatalok próbáljanak civil megmozdulás útján közös célokat találni, olyan célokat, amelyek az időnként egymással acsarkodó politikusokat össze tudja kötni... Örülök annak, hogy a fiatalok elkezdtek egy közös programalkotást, amely köré a pártokat, mint nemzeti minimum le lehet ültetni - mondta dr. Becsey Zsolt európai parlamenti képviselő, hozzátéve, hogy meg kell győzni a vajdasági magyar politikusokat, hogy ne azt a gondolatot közvetítsék Brüsszel felé, hogy a Szerbiában élő magyar kisebbség elégedett a helyzetével.
Néhány jelentősebb vajdasági civil szervezet is képviseltette magát a rendezvényen. Dr. Gubás Jenőnek, az Aracs Társadalmi Szervezet elnökének és Nagy Margitnak, a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete elnökének a levelét is felolvasták. Az esti hangversenyre, melyen a magyarországi Zanzibár együttes lépett fel, több száz fiatal volt kíváncsi. Az utolsó műsorszámban a B-Terv lépett fel.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..