home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Együtt: Koštunica és Šešelj
(tv.)
2008.04.23.
LXIII. évf. 17. szám

A MAGYAR KOALÍCIÓ A RADIKÁLISOKKAL?! A Demokrata Párt szabadkai szervezetének egyes tisztségviselői szerint a Magyar Koalíció a választás után szövetségre lép a Szerb Radikális Párt vezette Szerb Lista Koalícióval. Tulajdonképpen nem meglepő a Demokrata Párt részéről az efféle téves információ, pont...

A MAGYAR KOALÍCIÓ A RADIKÁLISOKKAL?! A Demokrata Párt szabadkai szervezetének egyes tisztségviselői szerint a Magyar Koalíció a választás után szövetségre lép a Szerb Radikális Párt vezette Szerb Lista Koalícióval. Tulajdonképpen nem meglepő a Demokrata Párt részéről az efféle téves információ, pontosabban nem áll tőle távol a hazugságok terjesztése. Az elmúlt néhány évben számos példa alátámasztja -- lásd a legutóbbi helyhatósági választásokat --, hogy mennyire kétszínű ez a tömörülés. A DP önkormányzati szinten többször kormányzott együtt a VMSZ-szel, és többször előfordult, hogy a megállapodások ellenére az ellenkezőjét tette. A Magyar Koalíció közleményben tiltakozott a DP hamis híresztelésére: ,,A Magyar Koalíció vezetői számtalanszor hangsúlyozták, hogy soha, semmilyen körülmények között nem jöhet szóba koalíció a szerb radikálisokkal, sem más olyan pártokkal, amelyek Szerbia józanul gondolkodó polgáraiban és különösen a vajdasági magyarságban a sötét kilencvenes évek emlékeit ébresztik. A Demokrata Párt vezetőinek híresztelései tehát nevetségesek és szánalmasak. Egyúttal azt bizonyítják, hogy az európai Szerbiáról beszélő Tadić-féle demokraták a választási győzelem reményében a legolcsóbb balkáni módszerek bevetésétől sem riadnak vissza, sőt arról tesznek tanúbizonyságot, hogy csak ebben járatosak.
A Magyar Koalíció nem terjeszti róluk, hogy szövetkezni készülnek a Szerb Listával, noha az elmúlt időszakban az Alkotmány elfogadásakor, a kosovói álláspont kialakításakor és egyéb fontos döntések meghozatalakor együtt szavaztak, a kisebbségi javaslatok leszavazásakor pedig folyamatos partnerségben voltak. Ezeknek a tapasztalatoknak a tükrében jogosan tartunk attól, hogy a Magyar Koalíció legyűrése érdekében koalícióra lépnek. Koalíciónk stratégiája sziklaszilárd programon alapszik, tehát mi nem szorulunk holmi átlátszó kampánytrükkökre. Sajnálattal vesszük tudomásul, hogy a Tadić által vezetett politikai opciónak elfogyott a puskapora, ezért hazugságokkal és vaktöltényekkel kezdett el lövöldözni.
MEGÁLLAPODÁS. Tomislav Nikolić, a Szerb Radikális Párt elnökhelyettese kijelentette: kész felkínálni Vojislav Kostunicának, a Szerbiai Demokrata Pártnak a választást: vagy legyen ismét kormányfő, vagy pártjának legyen több minisztere a kormányban. A radikális funkcionárius egy interjúban elmondta: bízik abban, hogy a májusi választások után egy ideológiailag összetartó kormány jön létre, melyet a Szerb Radikális Párt és a Szerbiai Demokrata Párt alkot majd.
Nikolić ezzel közvetve megerősítette, hogy csakugyan létrejött a megállapodás Vojislav Šešelj és Vojislav Koštunica között. A Blic ugyanis azt írta, hogy Vojislav Koštunica távozó szerb miniszterelnök, a Szerbiai Demokrata Párt (DSS) elnöke megállapodott Vojislav Šešelj radikális vezetővel, hogy pártjaik közösen kormányoznak majd Szerbiában, ha megszerzik hozzá a szükséges többséget a május 11-ei parlamenti választásokon.
BELGRÁDBAN JÁRT CARLA DEL PONTE UTÓDJA. Serge Brammertz hágai főügyész, Carla Del Ponte utódja Belgrádban a négy, még szökésben levő vádlott felelősségre vonását követelte. Vladimir Vukčevićtyel, a háborús bűntettek ügyében illetékes ügyésszel folytatott megbeszélésekor ,,kritikus fontosságú”-nak nevezte azt, hogy Ratko Mladić, Radovan Karadžić, Goran Hadžić és Stojan Župljanin mielőbb Hágába kerüljön. Brammertz találkozott Rasim Ljajićtyal, a törvényszékkel való együttműködés nemzeti bizottságának elnökével is. Ljajić (sokadik alkalommal) elmondta: Belgrád mindent megtesz az együttműködés érdekében. Brammertz Ramush Haradinaj volt kosovói kormányfő felmentő ítéletét kommentálva kijelentette, hogy a hágai törvényszék elemzi az ítéletet, és a fellebbezés lehetőségeit vizsgálja. A főügyész Boris Tadić államfővel és Vojislav Koštunica miniszterelnökkel külön-külön tárgyalt, s azt kérte (sokadik alkalommal) tőlük, hogy vállalják a felelősség rájuk eső részét, hogy Szerbia teljes mértékben együttműködjön Hágával. Meglepő módon újabb határidőt nem szabtak a háborús bűnösök kézrekerítésének. A főügyész május derekán terjeszti az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé a következő jelentést Szerbiáról. Az utolsót Carla del Ponte adta át decemberben, és abban Szerbiát elmarasztalóan értékelte. A kedvező megítélés az előfeltétele az EU-val való stabilizációs és társulási megállapodás aláírásának. Ljajić szerint ennek az okmánynak az aláírását nemcsak Hollandia ellenzi (Koštunica is), ezért kicsi a valószínűsége, hogy áprilisban megtörténik.
KASZA BÍRÁL! Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség tiszteletbeli elnöke a minap élesen bírálta a három délvidéki magyar párt alkotta Magyar Koalíciót. Megítélése szerint az MK az autonómia kérdését állítja a májusi szerbiai választást megelőző kampánya középpontjába. Kasza József szerint a vajdasági magyarok autonómiájának kérdése nem új keletű, már 10-15 éve napirenden szerepel, de a Magyar Koalíció nagyon rossz, taktikai szempontból hibás és átgondolatlan döntést hozott, amikor kampánya középpontjába állította. Szerbiában ugyanis -- már csak Kosovo elvesztése miatt is -- most bármilyen autonómia nagyon kényes kérdés. Kasza József úgy véli: meg kellene várni a május 11-ei parlamenti, önkormányzati és vajdasági tartományi választások eredményét, az annak nyomán létrejövő pártközi megállapodásokat, s aztán párbeszéddel, megegyezéssel rendezni a kérdést.
BEVERTÉK A KATOLIKUS TEMPLOM ABLAKAIT. Az újvidéki rendőrség bűnvádi feljelentést tesz három kiskorú személy ellen, aki beverte a futaki Jézus Szíve katolikus templom ablakait. A rendőrség a kiskorúakat mindjárt a bűncselekményt követően elfogta, olvasható a rendőrségi közleményben.
VIHAR OKOZTA KÁROK. Jelentős károkat okozott a szombati vihar Délnyugat-Bácskában. Bács községben mogyoró nagyságú jég esett, s elverte a termést a földeken. A kárfelmérés hétfőn kezdődik.
A jégeső kísérte viharos erejű szél károkat okozott Bácska Duna menti területein is.
TAXISGYILKOSSÁG. Szombatra virradóra Nagybecskereken meggyilkoltak egy taxist. A gépjárműben találták meg reggel a holttestét a radiátorgyár bejáratánál -- írja a Tanjug. A 45 éves Miroslav Maksićot három készszúrással ölték meg. Nincs nyoma annak, hogy kirabolták volna. A Taxi plus egyesületnél volt taxisként bejegyezve.
ANARCHIA VAN! A Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) programjának egyik legfontosabb kitétele az anarchia elleni harc. Meggyőződésük, hogy a rend visszaállítása állhatja útját a kisebbségben élő magyarok elpusztítására szőtt ördögi tervek véghezvitelének. ,,A saját bőrünkön tapasztaljuk, mekkora szükség van a sajtószabadságra, a jogok tiszteletben tartására, a tisztességes tájékoztatásra, amit nem képviselhet olyan napilap, amely a már évek óta törvénytelenül működő Magyar Nemzeti Tanács parancsuralma alatt működik, azaz Józsa Lászlón -- a VMSZ oszlopos tagján -- keresztül Pásztor István kezében van -- olvasható a párt közleményében. Az MPSZ azt is kifogásolja, hogy a Magyar Szó a választások meghirdetése és a kampány kezdete óta szinte teljesen kizárta az MPSZ-t az újságból, miközben a Magyar Koalícióról naponta számol be terjedelmes, fényképes cikkekben. Az MPSZ mindezek után, különös tekintettel a saját programjára, elképzelhetőnek tartja, hogy feljelentést tesz a Magyar Szó ellen, és azon az úton szerez érvényt a jogainak -- figyelmeztet a párt közleménye, melyet Rácz Szabó László elnök írt alá.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..