home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Egynyári üröm
Ivanics Elizabetta
2023.10.03.
LXXVIII. évf. 39. szám
Egynyári üröm

Az egynyári üröm (Artemisia annua) 1—1,5 méter magasra növő (termesztve akár 3 méterig), világoszöld, friss és aromás illatú növény. Ujjaink közt szétmorzsolva, ellentétben a többi ürömfajtával, azonnal felismerhető üde illata.

Az egynyári üröm többnyire ártéri gyomtársulásokban, útszéleken és szántókon sok helyütt megtalálható. Levélcimpái szálasak, levelei erősen szabdaltak. Sárga virágzatú. Az emberiség több ezer éve használja. Artemisinin molekuláját és hatásterületeit a 2015-ben Nobel-díjat kapott Tu Ju-ju kínai kutató, mintegy a hagyományos gyógyítókat igazolva, azonosította be.

Hatásos lázcsökkentő, helyi pakolásként seb- és bőrfertőtlenítő, az emésztőrendszer összes gyulladását, fertőzését megszünteti, a női virágzás akadozásainál, illetve túlzásainál is áldásos, hatásos mindennemű vérmérgezésnél a vér parazitái ellenében, a vírusoktól, baktériumoktól kezdve a malárián át a Lyme-kórig.

A malária 2016-ban 216 millió embert érintett, 91 országban évi 1,2 millió többnyire gyermekáldozattal. 2017-ben már percenként halt meg egy gyermek maláriában. Dr. Lucile Cornet-Vernet elképesztő munkával megalkotta az Artemisia Házakat tizenöt afrikai országban a valójában semmibe vagy fillérekbe kerülő egynyári ürömmel a malária gyógyítására. Segít a Lyme-kór név alá gyömöszölt betegségek és származékai felszámolásában, illetve mindennemű Spirochaeta- és piroplazmózis betegségek gyógyításában.

A növény levélzetét és virágzatát használjuk. Gyógyereje totumként (a teljes szárított növény) alkoholban és zsírban oldva szabadul fel igazán. Az artemisinin zsírban (lipidekben) oldódó, így olajos, zsíros főzetben (Afrikában például kókusztejben) 80%-os a kioldódás, míg a vizes forrázatában csak 20-25%-os. Vagyis zsírsavészterek, zsírsavas sók kellenek az oldódáshoz, így kókuszvajat, kacsa-, liba- vagy tyúkzsírt, illetve egy evőkanálnyi nemes olajat tegyünk a forrázathoz az olyan növényeknél, mint a mák, kender, mandula, magvas gomborka, len stb.

Szinte elképesztően következetes hatásterülete nagyon széles a paraziták, vírusok és gombák ellen, az agy-vér gáton áthatolók ellen is. Hatásos vér- és mirigytisztító, csökkenti az immunbetegségek kialakulásának esélyét. Egyre inkább meghajlunk a rákot gyógyító ereje előtt is, főleg a vérrák, mellrák, vastagbélrák esetében bizonyított, de a mongol és a vietnámi gyógyítók mindennemű rák és vérbaj ellen ősidők óta használják.

A rákos sejteket gyorsan öli meg. Valóságos „endoperoxid”, gyökfogó, a beteg sejtek vasatomjai által képzett szabad gyököket fogja be. A rákos sejtekben általában jóval több a vas a kelleténél. Így akár vashiányt is okozhat. Az augsburgi klinikán gyakran takácsmácsonyával együtt használják eredményesen.

Az egynyári ürömmel végzett 5—7 napos, mélyreható kúra után szükséges 21—28 napos felépítőkúra, majd újabb 5—7 napos „sokkterápia”. A szervezetnek így módja van újraalkotni a vörösvértesteket és a sejteken belüli „hidrogénreaktorokat”, a mitokondriumokat. A kemoterápia antioxidánsok és gyulladásgátlók mellett ellenhatásokat idézhet elő, így ezekkel TILOS a használata!

Az egynyári ürömmel végzett mélyreható kúra után a 28 napos felépítőkúra és az azt követő biztonsági, a sejtek szintjén „sokkhatású” ismétlés teszi ki az ősi magyar hathatós kúraidőt: hat hét. De mivel nincs két egyforma állapotú és érzékenységű ember, ez sem aranyszabály, csak azoknak szól, akik bizonytalanok saját érzékelő- és döntésrendszerükben.

Akiknek az emésztőrendszere az egészségtelen élelmiszerektől és étkezéstől, az antibiotikumoktól, más orvosságoktól, illetve örökletes módon lepusztult, azok számára ajánlatos a pre- és a probiotikumok fogyasztását is a kúra részévé tenni. A hagyományos élelmiszerek közül a visszaépítés és a felépítés mesterei: kuzu (kudzu), miso, kimcsi, tejsavas erjesztésű zöldségek, kombucha, szerves gazdaságból származó aludttej, joghurt, kefir, fürjtojás, virágpor, búzacsíra, lencsecsíra, csalán minden változatban (forrázat, főzet, erjesztmény, leves, főzelék és torta), nyers vöröskáposzta-, cékla- és sárgarépareszelék vagy saláta citrommal, esetleg nemes ecettel, olajjal és sóval készült öntettel. A húsevőknek sokáig főzött csirke, fürj, galamb, csont vagy hal „kolloid” levesek.

Forrázatok és főzetek: csalán, katáng, örvénygyökér, rozmaring, útifű és meténg. Az utóbbit tavaszi virágzásakor igazi vérfrissítőként vörösborba is áztathatjuk. A felépítő étrendre, de egyébként minden épeszű étrendre vonatkozó alapszabály, hogy este már nem eszünk sem állati, sem növényi eredetű fehérjéket, és a szénhidrát mennyiségét is alaposan visszafogjuk. A három főétkezés közt semmit sem eszünk, egy falatot sem! Kivétel lehet néhány, szerves gazdaságból származó alma. Valamint a három főétkezés összeállításánál semmiképp sem szerepelhetnek együtt a következők: húsok és tészták, hal és rizs, fehérjék és gabonák, keményítők, hüvelyesek.

Sokat segít, ha még vacsora előtt (17-18 óra tájban) vagy vacsora helyett elfogyasztjuk egy grapefruit levét egy tojássárgájával és mézzel összekeverve (turmixolva), vagy egy tojássárgáját azonos mennyiségű kókuszvajjal összekeverve pirított kenyéren, vagy egy kis teáscsészébe fektetett tojásra annyi citromlevet facsarunk, hogy ellepje. Másnap reggelre a tojáshéj kalciuma a citromlébe oldódik, ekkor óvatosan kiemeljük a tojást, és az oldathoz visszaadjuk a sárgáját, egy villával jól összehabarjuk, és azonmód elfogyasztjuk. Van, akinek ebből a felépítőkúrából 7, 15, 21 nap elég.

„Ha nem vagy rá hajlandó, hogy változtass az életeden, nem lehet rajtad segíteni” (Hippokratész).

 Forrás: Somlósi Lajos (gyűjtemény)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..