home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Egyensúlyban a művésztelep
Gyurkovics Virág
2013.07.10.
LXVIII. évf. 28. szám
Egyensúlyban a művésztelep

10 résztvevő a 9+1 idei mesterműhelyén

Éppen akkor gurultunk be a bácskossuthfalvi 9+1 Nemzetközi Művésztelep udvarába, amikor az épület teraszán elhelyezett étkezőasztalon felszolgálták a gőzölgő bundáskenyeret. Szalai Attila kollégámmal így a hagyományos Mesterműhely negyedik napi reggelijén volt szerencsénk csatlakozni a képzőművészek társaságához.
Ahogyan az a Mesterműhelyen lenni szokott, visszajáró és új vendégekkel is találkozhattunk. A tábor házigazdája az idén Sagmeister Laura volt, ő állította össze ismerősei, kollégái köréből a meghívottak névsorát, így a művésztelep július 1-je és 7-e között tíz alkotót látott vendégül Vajdaságból, Magyarországról, Szlovákiából és Svédországból.
A művésztelep idei ajánlott témáját ugyancsak a házigazda határozta meg. A saját érdeklődéséből kiindulva az egyensúly problematikáját vetette fel alkotótársainak. Véleménye szerint az egyensúly mindig aktuális, hiszen nemcsak mindenki, hanem a természetben is minden erre törekszik. A művészet pedig jó eszköz a harmónia megteremtésére, vagy ha úgy tetszik, akkor annak épp a kibillentésére. Ahogyan Laura fogalmazott, kíváncsi volt, ki hogyan reagál a témára, és érdekesnek tartja megfigyelni azt is, hogy az adott irányvonalra miként fűződnek fel a különféle stílusú alkotások, hogy kit milyen módon érint meg az egyensúly problematikája. És valóban, mindenki saját alkotói irányának megfelelően közelítette meg az összhang kérdését, ki a témával, ki a színekkel, ki pedig a szimmetriával operált.
A művésztelepi élet azonban nem csupán az alkotásról szól, hanem a gyakorlati kérdésekről folytatott értekezésekről és az elméleti megújulásról is. Az művészek tapasztalatcseréje, a hosszúra nyúló beszélgetések, a kortárs folyamatok, a szakmai kérdések megvitatása legalább olyan fontos része a művésztelepi munkának, mint az, hogy az alkotó szakmabeliekkel vitathassa meg dilemmáit. Mindemellett pedig jut idő a barátkozásra is, melybe a közös séták éppúgy beletartoznak, mint a helybeliekkel vívott barátságos focimeccsek.
A művésztelep vendégei az idén egy emberbaráti megmozdulásban is részt vesznek. Az alkotók egy-egy képet eladásra bocsátanak a Paskó Csaba által megszervezendő jótékonysági hangversenyen, a  bevételét pedig egy agydaganatban szenvedő szabadkai fiú gyógykezelésére fordítják majd.

Ifj. Novák Mihály (Szabadka), Lázár Tibor (Zenta), Nemes István (Magyarország, Baja), Csikós Tibor (Svédország, Jonsered), Léphaft Pál (Újvidék), Ágoston Lóránd (Magyarország, Szeged), id. Novák Mihály művésztelep-vezető (Bácskossuthfalva), Torok Melinda (Szabadka), Sagmeister Laura (Magyarkanizsa), Varga Rita (Magyarország, Pécs), Bott Maya (Szlovákia, Gabčikovo) – Szalai Attila felvétele
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..