home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Egy intézmény jeles pillanata
Tóth Lívia
2023.06.21.
LXXVIII. évf. 25. szám
Egy intézmény jeles pillanata

A hétvégén adták át rendeltetésének az újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ felújított épületét. A beruházás értéke csaknem 1 millió euró. A munkálatok 2021-ben kezdődtek, és abban az évben fejeződtek be, amikor Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóját ünnepeljük.

A szalagot Pásztor István, a tartományi képviselőház és a VMSZ elnöke, Milan Đurić, Újvidék polgármestere és Király Károly, az intézmény igazgatója vágta át.

— A megszépült épülettel új lehetőségeket adunk a találkozásokra, a kultúránk ápolására, neves évfordulóink megünneplésére és az azokon az eseményeken való részvételre, amelyek közösségünket egybekovácsolják — emelte ki Király Károly, aki a hagyomány tiszteletének és továbbéltetésének a fontosságáról, a megmaradás reményéről is beszélt, és mindenkinek megköszönte az objektum felújításához való hozzájárulását és az erőfeszítést, hogy a magyar közösség élvezhesse az új otthonát, megtölthesse azt tartalmakkal.

A Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ 2021-ben alakult át városi alapítású kulturális intézménnyé, tehát a költségvetésből is támogatják a működését. Milan Đurić polgármester elmondta, a város 110 millió dinárt fektetett be a költségvetésből az épület felújításába. A munkálatok négy szinten (pince, földszint, emelet, padlás) 1150 négyzetmétert érintettek, és tervben van az udvar átalakítása is.

— A Petőfi elmúlt évtizedei nagy fellángolásokkal, félelmekkel voltak tele, és nagy kataklizmákon is keresztülment ez az intézmény, viszont azt bizonyította, hogy az itt élő újvidéki és telepi magyar közösség mindig megtalálta, feltalálta magát, mindig erőt merített, és mindig újra tudta kezdeni a saját kulturális életét — hangsúlyozta Pásztor István. Hozzátette, 2021-ben az újvidéki magyar közösség egy nagyon merész, precedensértékű döntést hozott, amikor felkérte a várost, vállalja, hogy társalapítója lesz a központnak, mert ez arról is szólt, hogy bíznak egymásban, és kölcsönös felelősséggel járnak el egymás irányában.  

— Ma, amikor a megnyitást ünnepeljük, nem felejtjük el, hogy adósságunk van a múlttal szemben, mert vannak olyan oldalai a közös történelmünknek, amit még nem zártunk le. Nem szeretnék ünneprontó lenni, de ezt az oldalt nem lapozhatjuk úgy tovább, hogy a rajta levő feladatunkat közösen nem végezzük el. Ebben kitartók és türelmesek vagyunk, de nem feledjük. Azt gondolom, jövőt csak úgy lehet építeni, ha az ember becsületes módon a múltat rendezi — mondta Pásztor István, utalva arra, hogy létre kell hozni Újvidéken azt az emlékművet, amely az ártatlan áldozatoknak állít emléket. Egyúttal azt is hangsúlyozta, hogy fontos intézmények találhatóak Újvidéken, ezért az újvidéki magyar közösségnek a felelőssége nemcsak a saját maga, hanem az egész közösség vonatkozásában is nagyon jelentős.

Az ünnepségen alkalmi műsorszámok és versek hangzottak el, énekegyüttesek, citerazenekarok, néptáncosok, népzenészek mutatkoztak be, a kiállítóteremben a belgrádi Collegium Hungaricum jóvoltából magyarországi természetfotósok fényképeit tekinthették meg az érdeklődők.

Fényképezte: Ótos András

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..