home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Egy élet a külhoniakért
MTVA
2014.12.18.
LXIX. évf. 51. szám
Egy élet a külhoniakért

Balogh Bornemissza Eszter posztumusz kapta a Kós Károly Kollégium kitüntetését. — Idén, második alkalommal ítélték oda az MTVA Kós Károly Kollégium Médiadíját. A kitüntetéssel a májusban elhunyt Bornemissza Eszter életművét jutalmazták, a díjat férje, Balogh József vehette át.

Az erdélyi polihisztor születésnapján, december 16-án tartotta évzáró ülését az MTVA Kós Károly Kollégiuma. A találkozón adták át a testület Média Díját. A jeles eseményen részt vettek a Dr. Kós Károly Néprajztudós Közhasznú Alapítvány képviselői is.

Deák Árpád nagyváradi szobrászművész alkotását és az ezereurós tiszteletdíjat idén - a Magyar Televízió nyugalmazott vezető szerkesztője - Balogh Bornemissza Eszter, posztumusz kapta. A kitüntetett május 13-án, 60 éves korában hunyt el, az elismerést az összejövetelen férje vehette át.

A laudációt rendhagyó módon a Kollégium tagjai egyenként fogalmazták meg. A méltatók kiemelték egykori kollégájuk szaktudását, emberségét, s a külhoni magyar médiáért végzett áldozatkész munkáját.

A kitüntetést Eszter a négy évtizedes újságírói pályájával érdemelte ki – szólt a plakett átvételekor Balogh József. – Szűkebb pátriáját a történelem felosztotta, a szülőfaluja, Nagypalád Kárpátalján maradt. Emberségét, magyarságát e kis településnek és édesanyjának is köszönheti.”

Az újságírással Kárpátalján, a Kárpáti Igaz Szó napilap munkatársaként jegyezte el magát. Áttelepülése után neve két évtizeden keresztül összeforrott a határon túli tematikájú műsorokkal, mint a Nagylátószög, a Palackposta, a Vándorének, a Szórvány, a Kézfogás és a Határátkelő.

Munkáját számos kitüntetéssel honorálták, legutóbb 2012. augusztus 20-án  a Magyar Érdemrend tisztikeresztje elismerésben részesült.

Ezt a magas állami kitüntetést név szerint én kaptam – nyilatkozta Bornemissza Eszter az elismerés átvétele után. -  Mégis úgy érzem, egy csapatnak szól. Számomra ők a magyar-magyar összefogás példaképei.”

Kós Károly születésnapján a „csapat” ezen elismeréssel tisztelgett Eszter emléke előtt!

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..