home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Divattörténeti áttekintő — Egyesült Királyság
Salvai Ramona
2017.03.03.
LXXII. évf. 8. szám
Divattörténeti áttekintő — Egyesült Királyság

Néhány részes cikksorozatunkban áttekintjük azokat a neveket, amelyek nagymértékben meghatározták és meghatározzák azt, ahogyan az elmúlt száz évben a divatról gondolkodtunk, gondolkodunk. Ezúttal a brit divattörténet neves alakjai közül válogattunk.

Idézünk tőlük, a nevük ott csillog strasszból kirakva a szabadkai „Buvljak” gyorsan bolyhosodó „sztreccsmajicáin”, és ha szerencsénk van, akkor egy ezresért már nekünk is lehet egy „dolcsendgabana” (Dolce & Gabbana) feliratú cuccunk. A divat persze butaság, nem fontos: csak ruhák és cipők, nem lehet velük megváltani a világot. Valóban nem. Mindemellett a divat a gazdaság egyik legmeghatározóbb iparága. Elképesztő mennyiségű pénz van benne, és szociológiai szempontból is fontos a szerepe a kultúránk formálásában, formálódásában. Éppen ezért nem gyerekes, kicsinyes és felszínes beszélni, tudni róla. Sőt, egy bizonyos mértékig sokkal inkább olyan, mint bármely más kulturális jellegű téma, kérdés vagy egy művészeti ág.

Néhány részes cikksorozatunkban áttekintjük azokat a neveket, amelyek nagymértékben meghatározták és meghatározzák azt, ahogyan az elmúlt száz évben a divatról gondolkodtunk, gondolkodunk. Ezúttal a brit divattörténet neves alakjai közül válogattunk.

Alexander McQueen

Ha kortárs divattervezésről beszélünk, akkor Alexander McQueen kétségkívül az élvonalba sorolható. Nem véletlenül ragadt rá a l’Enfant terrible (szó szerinti jelentése: rossz gyerek, huligán) név szinte már az első művészi megnyilvánulásakor. 1969-ben született, és egy középosztálybeli londoni családban nevelkedett. A ruhatervezés iránti ambícióit már fiatalon elkezdte kibontakoztatni. Egy Savile Row-i szabóságban kezdte pályafutását, majd néhány év után sikeresen felvételizett a világhírű művészeti egyetemre, a Central Saint Martinsra. 1992. évi diplomakollekciójával — mely valódi vérfrissítést ígért a szakmának — szélsőséges véleményeket vívott ki.

Karrierje Isabella Blow támogatásával indult be, aki azonnal felkarolta a fiatal tervezőt. Kettejük barátsága és közös munkája legendás. McQueen tervezői különlegessége a példaértékű szakmai hozzáértésben, a végtelen kísérletezésben, a félelmet nem ismerő határfeszegetésben és a személyes élményeinek, világának bevonásában rejlik. Olyan ruhadarabokat, alkotásokat és show-kat hagyott maga után, amelyek a kortárs divat ikonikus darabjaivá váltak. Tragikus és korai halála után munkáját Sarah Burton vette át, aki szinte a kezdetektől szorosan a tervező mellett dolgozott. Érdekesség, hogy Kate Middleton és Vilmos herceg esküvőjére a mennyasszony ruháját Sarah Burton tervezte.

 

Vivienne Westwood

Vivienne Westwood szintén méltán tekinthető a brit divat- és kulturális szféra egyik legjelentősebb alakjának. A „punk kitalálásával” került be a divat körforgásába, és azóta is kulturális aktivistaként van jelen, működik és inspirál. Saját elmondása szerint még ma is punk, már ha ezen azt értjük, hogy felszólal az igazságtalanság ellen. A punk öltözködéskultúráját akkori párjával, a Sex Pistols menedzserével, Malcolm McLarennel alkották meg. Dizájnjai és a vizuális világ, melyet a brit mozgalom mögé tettek, már önmagában beírta őt a történelembe. Később divattervezőként is kipróbálta magát. Művészettörténeti, történelmi, közéleti és aktuálpolitikai utalásokat tartalmazó kollekciói, koncepciói, valamint nagy szakértelme emelte ikonikus státuszba. A tervezéssel egyidejűleg részt vesz a többi közt emberi jogi és környezetvédelmi kampányokban is. Márkáját jelenleg párjával, Andreas Kronthalerrel közösen vezeti.

 

Stella McCartney

Stella McCartney divattervezői karrierje viszonylag szokványos módon indult. Mindössze 24 évesen, a Central Saint Martinson megszerzett diplomájával máris a Chloe kreatív igazgatói székében találta magát. Nadrágkosztümjei, a vintage által inspirált ruhái alapozták meg azt a stílust, amelyről nem sokkal később egyértelműen felismerhetővé váltak munkái. Saját nevét viselő önálló márkáját 2001-ben indította el. Első üzleteit egészen hamar megnyitotta a világ legfontosabb divatközpontjaiban. Mára a vörös szőnyeges eseményeken megjelenő celebek egyik állandó és kedvelt tervezője, öltöztetője. Ami viszont mindezeknél fontosabb, az a felelősségteljes és tudatos hozzáállása, amellyel a kortárs divat megreformálásán dolgozik. Hithű vegetáriánusként kollekcióiban nem használ sem bőrt, sem szőrmét. Emellett több természetvédelmi és környezettudatos projektumban is részt vesz.

 

Thomas Burberry és Christopher Bailey

Britannia egyik legrégebbi márkája, a Burberry eredetileg nem divatvállalkozásként indult. Egy strapabíró, vízálló anyagról, a gabardinról vált híressé, melyet Thomas Burberry dolgozott ki 1870-ben. Katonatisztek viselték a ruháit, illetve Roald Amundsen is, az első ember, aki eljutott a Déli-sarkra. A XX. század eleje azonban még nem hozta meg a szélesebb körű és átütő sikert a később ikonikussá vált ballonkabátjainak. Egészen 2001-ig kellett várni a márka újraélesztésére. Ekkor a fiatal tervező, Christopher Bailey lett a kreatív igazgató. Modern látásmódját olyan sikeresen ötvözte a klasszikus angol stílussal, hogy azonnal elnyerte a kritikusok és a közönség figyelmét, tiszteletét. Bailey azonban nem az iskolapadból került ide. A diploma után a legnevesebb divatházakban szerzett tapasztalatot.

A Burberrynél egyébként nem csupán a kollekciók megtervezéséért, hanem az imázsért és a kampányok koncepciójáért is ő felel. Fő vonala a Prorsum nevet viseli, mely a latin előre szóból ered. Ezt az előrehaladást, előremutató stílust hivatottak képviselni a férfi- és a női kollekciói. A Burberry egyébként egyike volt az első olyan márkáknak, amelyek az úgynevezett See Now, Buy Now nevű üzleti, kereskedelmi modell bevezetését szorgalmazták. E szerint az elv szerint a divatházak kollekciói nem fél évvel a bemutató után kerülnének piacra, hanem a show befejeztével azonnal elérhetővé válnának, amivel a fast fashion márkák másolásra épülő üzletpolitikáját szeretnék ellehetetleníteni.


(Forrás: Top-fashion-designers.info, Farfetch.com, Biography.com)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..