home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Depeche Mode újratöltve
Zvekán Péter
2013.02.20.
LXVIII. évf. 8. szám
Depeche Mode újratöltve

2009 jelentős év volt számomra, hiszen akkor volt a Tour of the Universe, melynek Belgrád volt az egyik állomása. Milyen jó, gondoltam, végre nálunk is a valóságban átélhető a Depeche Mode-érzés. Végül sajnos Szerbiában mégsem léptek fel.

 

Tisztában vagyok vele, hogy Dave-nek súlyos egészségügyi problémái voltak, de ezek után már dacból sem mennék el egyetlen szerbiai koncertjükre sem. Volt fan sites belépőm és spéci buszjegyem is, ám hiába. Szörnyű élmény ez, higgyék el! Szerencsére az idén mindezt be lehet majd pótolni, mivel újból útra kelt a csapat. De kezdjük a történetet az elején!

A Depeche Mode egy legendás zenekar teljesen egyedi stílussal. Sokan a new wawe zenei irányzathoz sorolják, ám tévednek. Sem az Erasure-höz, sem az A-hahoz nem hasonlít a zenéjük. Ők az igazi new wawe képviselői.

Az évekig csak fekete-fehérben mutatkozó csapat 2009 elejéig több mint százmillió lemezt adott el, 45 kislemezzel szerepelt a brit kislemez-slágerlistán, és minden egyes stúdióalbuma bekerült a Top 10-be mind az Egyesült Királyságban, mind az Amerikai Egyesült Államokban. Emellett a Depeche Mode az egyetlen olyan elektronikus hangzású zenét játszó zenekar, amely túlélte a 80-as 90-es éveket anélkül, hogy stílusában radikális változás történt volna. Az 1980-ban alakult angol zenekar nem tekinthető megagroupnak. A kiváló zenészekből álló trió tagjai a jellegzetes hangú Dave Gahan, az egyedi megjelenésű gitáros, Martin Gore (a csapat esze, motorja), valamint a billentyűs Andrew Fletcher.

Az idei év azért izgalmas a DM rajongói számára, mert a várva várt új turnén kívül új albumnak is örülhet majd: március 25-én a Sony Music/Columbia Records gondozásában megjelenik ugyanis a „Delta Machine”-re keresztelt 13. stúdióalbumuk. A korongnak, melyet a múlt évben Santa Barbarán és New Yorkban rögzítettek, Ben Hillier a producere, miként az előző albumé is, így nem meglepő a két nagylemez hangzásvilágának a hasonlósága. Akkor a Wrong volt a legsikeresebb kislemez, mely kísértetiesen hasonlít az új üdvöskére, a Heavenre. Persze, ez nem baj.

Mint már említettem, más zenekaroknál, mint amilyen a Genesis is, rövid idő alatt rendkívül nagy stílusváltás figyelhető meg: progresszív rockzenekarból egy szelíd popzenekarrá vált, mivelhogy az előző koncepció már nem volt kellőképpen profitábilis. Ehhez képest a Depeche Mode csak egy picit korszerűsödött. Bevallom, többször is meg kellett hallgatnom a Heavent, mire belopta magát a szívembe. Három-négy taktus után tudatosodott bennem, hogy talán kissé merészebb lett, mint amilyenre számítottam. Videoklip is készült hozzá, melynek képvilágát a The Tree of Life című 2011-ben megjelent film ihlette. A felvételen hosszú idő után nem egy történet elevenedik meg, hanem maga a zenekar játszik egy szokatlan környezetben, ahol minden sejtelmes és sötét. A Heaven klipje február 1-jén mutatkozott be a YouTube VEVO-n. 

2013-ban adják ki az új nagylemezt, a Delta Machine-t is. A standard CD-formátum mellett exkluzív deluxe kiadásban is megjelenik majd 4 extra dallal és egy 28 oldalas keményfedeles könyvvel, melyben Anton Corbijnnek, a banda régi művészeti partnerének a képei is helyet kaptak.

Az új korong a csapat tagjait sem hagyta hidegen. Martin Gore a megjelenéssel kapcsolatban a következőket nyilatkozta: „Az album elkészítése csodálatos élmény volt számomra. Azt szerettem volna, hogy igazán modern legyen a hangzása, és aki hallgatja, jól érezze magát és békére leljen általa. Azt gondolom, van benne valami varázslatos”. Dave Gahan hozzátette: „Az album elkészítése pontosan úgy zajlott, ahogyan elképzeltük. Amikor túlságosan ’normálisnak’ és átlagosnak véltük a zenét, inkább felrúgtuk a szabályokat, és belecsempésztük az igazi, hamisítatlan Depeche Mode-hangzást. A Delta Machine pontosan így készült, és alig várom, hogy valamennyi rajongónk meghallgathassa!”

Nem mellékes az sem, hogy az album megjelenése után a Depeche Mode európai turnét tervez. Kezdete május 7-re, helyszíne pedig a Tel Aviv-i Hayarkon Park. Összesen 34 koncertet ad 25 országban, köztük a híres milánói San Siro Stadionban, a párizsi Stade de France színpadán, valamint a moszkvai Locomotive Stadion legendás helyszínén is. Mielőtt július 29-én a fehéroroszországi Minszkben véget érne a koncertsorozat, május 19-én Belgrádban is porondra lép az együttes. Ezt az észak-amerikai turné követi majd, melynek részleteiről csak később tájékoztatják a nyilvánosságot. A jegyek már most rohamosan fogynak.

(Remélhetőleg az idén a szerbiai közönség is élvezheti a Depeche Mode élő koncertjét Belgrádban.)

 

 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..