home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
„Dekoráció” az óvodában
Tomek Viktor
2013.04.17.
LXVIII. évf. 16. szám
„Dekoráció” az óvodában

Szerbia miniszterelnöke még március elején megígérte Michel Platininek, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnökének, hogy megfékezi a futball-huliganizmust az országban. Azt is megígérte, hogy tíz napon belül megalakul egy olyan speciális osztag, amely a stadionokban gátat vet az erőszaknak.

Platini egyébként már többször figyelmeztette az országot, hogy a vandál szurkolók miatt ki is zárhatják a szerb válogatottat és a klubokat a nemzetközi versenyekből. Az UEFA első embere az elmúlt két évben kétszer fenyegette meg a szerb, illetve a miénkhez hasonló problémákkal küzdő horvát futballvezetőket és politikusokat a kizárással.
Nem tudom, a kedves Olvasó hogy van vele, de én nem emlékszem egyetlen bejelentésre sem, amely arra vonatkozott volna, hogy megalakult a fent említett „speciális osztag”.

Szabadkán mindenki — talán a rendőrség kivételével — tudja, hogy melyik városrész az, ahol a Partizan Sportklub szurkolóinak bázisa található. A városban alig akad olyan lakóépület, köztéri szobor, amelyet nem csúfítana valamilyen graffiti, pad, amelyet ne rongáltak volna meg. A Tesla-telepen nemhogy lakóépület, de kirakat is alig akad, amit legalább egyszer ne csúfítottak volna meg, illetve ne törtek volna be. Az iskolák, óvodák udvarai hemzsegnek az elhasznált fecskendőktől, üres söröspalackoktól, használt kotonoktól, és néha még tűzrakás nyomaira is találnak a pedagógusok az intézmények területén. Az elkövetők gyakran az aláírásukat is a helyszínen hagyják, de — a kormányfő bejelentése ellenére — soha nem történik semmi. A szülők sötétedés után aggódva engedik ki gyermekeiket az utcára.

Például a minap a Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény Šumica óvodájának udvari padján egy üres alkoholosüveget „csodálhattak” meg az arra járók. A szülők és gyermekeik egész nap a csodájára járhattak az oda nem illő tárgynak. A nap végén valaki azért mégiscsak eltávolította. Egyébként az intézményben időről időre felmerül a kerítés lecserélésnek az ötlete, de a pénztelenség miatt a gyerekek kénytelenek olyan udvaron játszani, ahol életveszélynek vannak kitéve, hiszen nemcsak üveget lehet találni ott, hanem annál jóval veszélyesebb dolgokat is.
Ezek az állapotok más oktatási intézményekre is érvényesek persze, nem szabad minden garázdaságot ennek a szurkolócsoportnak a számlájára írni, de az esetek többségében mégis biztosra vehető az elkövetők kiléte.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..