home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Csöndes farsang
Tóth Lívia
2021.02.17.
LXXVI. évf. 7. szám
Csöndes farsang

Lapunk legfrissebb számának a megjelenése ezúttal egybeesik a farsang végével, február 17-e ugyanis hamvazószerda napja. Bizony, elmúlt az idei farsang, és észre sem vettük, hogy egyáltalán volt. Elmaradtak az ilyenkor szokásos bálok, a gyerekek vidám, színes jelmezes, zajos felvonulása — mindössze egy-két megtartott eseményről kaptunk hírt —, a kiszebáb égetése, a bőgőtemetés. A finom, szalagos fánk sütése helyett a legtöbben védőoltásokkal, számokkal, szigorodó vagy enyhülő intézkedésekkel foglalkoztunk az elmúlt hetekben (is).

A téltemetés/tavaszvárás ősi örömünnepe január 6-án, vízkeresztkor kezdődik, és változó hosszúságú — a húsvétot megelőző, negyvennapos nagyböjt kezdetéig tart —, de a csúcspontja a farsang farka, vagyis az utolsó három nap, farsang vasárnapjától húshagyó keddig. A világhírű riói karnevált a járvány miatt az év közepére halasztották, lemondták a hasonlóan híres társát, a velencei álarcos vigasságot, és Mohácson sem gyülekeztek ebben az évben a marconaságuk ellenére is szeretni való busók.

Régen a farsangi összejöveteleken ismerkedtek a fiatalok, és ez volt a lakodalmak legfőbb időszaka is. A lányok a kiszemelt legénynek bokrétát adtak, melyet a farsang végén a kalapjára tűzött, és ezzel vallotta be a szándékát. A báli szezon lényege ugyanis az eljegyzés volt.

Mint tudjuk, a lakodalmak mostanság igencsak megritkultak. Az egybekelni szándékozó párok azonban bizakodóak, hogy az idén másként lesz, éppen ezért sokan már az év elején időpontot kértek az anyakönyvi hivatalban, lefoglalták a fergetegesnek tervezett mulatság helyszínét.

Ahogyan tavaly online történt a húsvéti locsolkodás, most a farsang költözött a virtuális térbe. A művelődési egyesületek a lehetőségekhez alkalmazkodva igyekeznek éltetni a hagyományt, hiszen azt találták ki, hogy a gyermekek otthon öltözzenek be, a szülők fényképezzék le őket, a zsűri pedig a hozzájuk eljuttatott fotók alapján választotta ki a legötletesebb jelmezt. Volt, ahol a bőgőtemetést is megrendezték — természetesen közönség nélkül —, videóra vették, és feltöltötték a világhálóra. Mindez szép és jó, csak éppen a legfontosabb, a közösségi élmény, az együtt éneklés, táncolás, nevetés maradt el, az összetartozás jóleső érzése hiányzott.

Reméljük, többé nem lesz ilyen furcsa, csöndes farsangunk!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..