home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Cinkotai találkozások (2.)
Martinek Imre
2023.08.24.
LXXVIII. évf. 34. szám
Cinkotai találkozások (2.)

Szinte karnyújtásnyira van Budapesttől. Az Örs vezér teréről induló HÉV-vonal sorrendben nyolcadik állomásán van a leszállás. Topográfiailag a Szilas-patak völgyében, ahol bizonyítottan már több ezer éve megtelepedett az ember.

Cinkota. Az elképzeltnél/vártnál egy kissé nagyobb vargabetűvel érkezünk a település külső peremére, időközben a 46-os BBK-s busz fedélzetére is felkapaszkodván. Egy-két megállóhely erejéig. Rekkenő kánikula szakadt ránk ugyanis hirtelenében, ami valahol várható is volt, lévén déli 12 körül járhatott az idő. Ezzel összhangban békés csend honolt a Zúgó nevet viselő patak fölött, és bármennyire hihetetlen, maga a természetvédelmi terület környékén is szabályosan állt a levegő. Egy megkapott útmutató tábla szerint alig 2,1 km-re jártunk a Naplás-tó partjától. Talán csak kibírjuk addig — néztünk össze párommal, majd megosztottuk egymás közt a kulacsunkban fennmaradt langymeleg vizet. Olykor-olykor átfuvintott felettünk egy társaitól elkódorgott szellőcske, melynek nyomán leginkább csőrögére száradt levelek kísérteties hörgése volt a felelet. Nemcsak a talpunk alól, de a Cinkotai-kiserdő fölébünk emelkedő faágainak csúcsáról is.

Cudar egy aszályos esztendő volt a kétezer-huszonkettedik. Végül mégiscsak elértük a pihenőt, hol nemcsak flaskóinkat tölthettük meg újra ivóvízzel, de a szellemi értékek virtuális begyűjtésére alkalmas tarisznyáinkba is jutott bőven elvitelre. A Naplás-tavi tanösvény három, helyenként egymással összefonódó, sárga, kék és zöld körrel jelzett útvonala mentében ugyanis tizennyolc nagy tábla van kihelyezve, a rajtuk található ismertetők pedig elsősorban a gyerekek számára nyújtanak érdekes információkat. Meg nekünk, örökös vándoroknak.

Ízelítő: A sárga körrel ellátott, kb. 1,8 km hosszú tanösvényszakasz a tótól nyugatra elterülő Alsó-láprétre kalauzol bennünket, ahol a Szilas-patak mentének emberi átalakítások előtti állapotával és az itt található különleges állatvilággal ismerkedhetünk meg. A kék körös, kb. 2,5 km hosszú szakasz a Naplás-tóhoz kötődő élővilágot, valamint az azt körülvevő területeket mutatja be. Végül a kb. 1,2 km hosszú, zöld körös tanösvényszakasz a tótól délre fekvő Cinkotai-kiserdő sétautakkal kiépített részét mutatja be, ahol az erdővel és az erdei életközösségekkel kapcsolatosan közöl számos érdekes és hasznos információt.

Minderről, a projektum megálmodóinak és megalkotóinak igyekezetét is méltatva, aprólékos fényképdokumentációt készítettem. Leplezetlenül reménykedve akkortájt, növendékeimmel együtt lészen majd visszatérésem e vidékre… Ember tervez. Megmaradtak viszont a fotók, melyekhez az alább olvasható szakmai kísérőszöveg az egyes számot viselő nagy tábláról vétetett.

„A Naplás-tó Természetvédelmi Terület — Budapest legnagyobb helyi védettségű természeti értéke a Naplás-tó Természetvédelmi Terület, melynek kiterjedése 165 hektár. Törvényes oltalmat 1997-ben kapott a Fővárosi Önkormányzattól. A terület legnagyobb értéke a kis területen fellelhető változatos élőhelytípusok sokaságában rejlik. Egy helyen megtalálható itt nyílt vízfelület, nádas, füzes, láprét, telepített parkerdő, patak, égerliget, melyeket nagy kiterjedésű szántóföldek vesznek körül. Ez a sokszínű előhely budapesti viszonylatban igen gazdag élővilágnak ad otthont. A kutatások során talált, vadon élő növényfajok száma a 400-at is meghaladja, az állatvilág legszínesebb képviselőinek tartott madarak közül pedig több mint 200 fajt figyeltek meg a tavon és tágabb környezetében. A terület külön érdekessége az 1970-es években épült, 16 hektáros kiterjedésű árvízvédelmi tározó, mely a főváros egyik legnagyobb állóvize. A jelenleg horgásztóként is üzemelő tó számos vízimadár és egyéb, vízhez kötődő állatfaj egyik utolsó menedékhelye Budapesten. A természetvédelmi szempontból legértékesebb részek a tó alatt és felett elterülő patakvölgy különféle növénytársulásai, amelyekben több ritka és védett faj található. A törvényes oltalom alatt álló terület legnagyobb részét a Cinkotai-kiserdő teszi ki, ami változatosan telepített fafajtáival, kiépített sétautakkal, pihenőkkel elsősorban a kikapcsolódásra, pihenésre vágyók igényeit szolgálja. Ugyanakkor szélein, tisztásain védett növények bújnak meg, nagyobb, zárt tömbjei pedig a vadállomány számára jelentenek fontos élőhelyet. Természetvédelmi szempontok alapján elmondhatjuk, hogy a területen évszázadok óta folyó emberi beavatkozások ellenére sikerült megőrizni az egykori táj képét és élővilágának sokféleségét.”

(Barangolós jegyzetünk harmadik, befejező részét augusztus 31-ei számunkban olvashatják.)  

Fotóink 2022. augusztus 6-án készültek.

Fényképezte: Martinek Imre

Kapcsolódó cikkek
Ezen a napon
Cinkotai találkozások (harmadik, befejező rész)
2023.08.31.
LXXVIII. évf. 34. szám
Szinte karnyújtásnyira van Budapesttől. Az Örs vezér teréről induló HÉV-vonal sorrendben nyolcadik állomá…
Bővebben
Ezen a napon
Cinkotai találkozások (1.)
2023.08.17.
LXXVIII. évf. 33. szám
Karnyújtásnyira van szinte Budapesttől. Az Örs vezér teréről induló HÉV-vonal sorrendben nyolcadik állomá…
Bővebben
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..