home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Cinkotai találkozások (1.)
Martinek Imre
2023.08.17.
LXXVIII. évf. 33. szám
Cinkotai találkozások (1.)

Karnyújtásnyira van szinte Budapesttől. Az Örs vezér teréről induló HÉV-vonal sorrendben nyolcadik állomásán van a leszállás. Topográfiailag a Szilas-patak völgyében, ahol bizonyítottan már több ezer éve megtelepedett az ember.

Cinkota. Ámbár a település 1950 óta Budapest része (XVI. kerület), mindmáig sikerült megőriznie úgymond falusias jellegét — olvashattuk a célpontunkul kijelölt természetvédelmi területen lévő információs táblák egyikén, melynek szövege lényegében csak alátámasztotta mindazt, mit előzőleg személyesen is megtapasztalhattunk. Értelemszerűen a rendezett településközpontot is érintve, változatlanul az apostolák lovára hagyatkozva. Magyarán: gyalogszerrel. No, de lássuk csak, mi mindent jegyeztek fel számunkra (is) a helytörténet elhivatott krónikásai!

„A település neve először IV. Béla 1259. évi adománylevelében fordul elő (a településközpontban fellelt kőobeliszken az 1074-es évszám található)

miben több más faluval együtt a Nyulak-szigeti domonkosrendi apácák tulajdonába adja. A XII. század végén a rotunda (körtemplom) helyén román stílusú templomot építettek, ami később, a XIV. században gótikus stílusban lett átépítve. A település a török hódoltság idején, egy-két kisebb időszakot leszámítva végig lakott volt, viszont a XVII. században a Budát felszabadító zsoldos hadak rablásai miatt a lakosság erősen megfogyatkozott. A falu 1606-ban a Beniczky család tulajdonába kerül.  1699-ben Beniczky Tamás a felvidéki Zólyom megyéből tót jobbágyokat telepített be a hiányzó lakosság pótlására. 1740-ben a falu közepén épült a ma már lebontott Beniczky-kúria, vele szemben pedig 1747-ben a katolikus templom. […]

1849. április 16-án nagyobb összecsapás folyt Asbóth és Jelačić csapatai között, a patakvölgy Cinkota és Nagytarcsa közötti szakaszán, ami a magyar csapatok győzelmével végződött. (Továbbá, ezt viszont egy terméskőbe ágyazott kőtábla írása hirdeti odalent, Cinkotáról vonultak be Pestre Aulich Lajos honvédtábornok csapatai 1849. április 24-én.)

1906-ban épült a Batthyány Ilona grófnő által alapított volt tanítónőképző, a mai Szerb Antal Gimnázium…”

S mielőtt továbbindultunk volna, mindössze egy részletes várostérképpel, terepjárásokra és felfedezésekre egyaránt fogékony életösztönnel, illetve egy alkalmi Ide érdemes ellátogatni, ha a budapesti panorámára vagyunk kíváncsiak című újságcikkel felszerelkezve, egy fagyizást is beiktattunk a cinkotai buszfordulóban. Biztos, ami biztos alapon.

Fotóink 2022. augusztus 6-án készültek.

Fényképezte: Martinek Imre

Kapcsolódó cikkek
Ezen a napon
Cinkotai találkozások (2.)
2023.08.24.
LXXVIII. évf. 34. szám
Szinte karnyújtásnyira van Budapesttől. Az Örs vezér teréről induló HÉV-vonal sorrendben nyolcadik állomá…
Bővebben
Ezen a napon
Cinkotai találkozások (harmadik, befejező rész)
2023.08.31.
LXXVIII. évf. 34. szám
Szinte karnyújtásnyira van Budapesttől. Az Örs vezér teréről induló HÉV-vonal sorrendben nyolcadik állomá…
Bővebben
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..