home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Bronzérem és olimpiai kvóta
Tóth Tibor
2023.10.20.
LXXVIII. évf. 42. szám
Bronzérem és olimpiai kvóta

A szerbiai válogatott öt éremmel (egy arannyal és négy bronzzal) zárta a Belgrádban véget ért birkózó-világbajnokságot. Az egyik bronzérmet a zentai Nemes Máté nyerte a kötöttfogásúak 67 kg-os súlycsoportjában, és az érem mellé olimpiai kvótát szerzett a 2024. évi párizsi játékokra.

* Az érmek sorozata folytatódott, hiszen a tavalyi világbajnoki cím után az idén bronzéremmel tértél haza a fővárosból, de talán még az éremnél is fontosabb, hogy olimpiai kvótát szereztél.

— Célom az olimpiai norma megszerzése volt, mely nem volt könnyű, amíg ugyanis 2019-ben az első hat helyezett jutott ki az olimpiára, addig most csak öt helyet osztottak. Ha a bronzmérkőzést elvesztettem volna, akkor az olimpiára való kijutásért még egy mérkőzést kellett volna vívnom, ami szerencsére nem történt meg, mert vesztes mérkőzés után újra szőnyegre állni pszichikailag nagyon megterhelő. Minden jól végződött, a cél teljesítve, az olimpiai norma a zsebben. Persze jó lett volna megvédeni a világbajnoki címet, de nem bánkódom, ez most így sikerült.

* Első mérkőzéseden a dél-koreai Minseong Kwon állt veled szemben, akit 6:2-re győztél le.

— Tudtam, hogy a koreai jó birkózó, négy-öt éve már kiálltam ellene, azóta viszont sokat fejlődött. Az első menetben nagy tempót diktált, de őt küldték le parterre-be, nekem pedig sikerült megpörgetnem, és 3:2-es eredménnyel mentünk szünetre. Tisztában voltam vele, hogy a második menetben nagyon meg kell hajtanom, hogy még egyszer őt küldjék le, ellenkező esetben 3:3-nál vesztettem volna. A bírók leküldték, de kivédekezte a parterre helyzetet, majd az utolsó percben engem is leküldtek, de próbálkozásait sikeresen kivédekeztem. 4:2-es vezetésemnél minden támadási felületet lezártam előtte, sőt még egy akciót végrehajtottam rajta, és 6:2-re nyertem. Meccs után nem éreztem jól magam, égett a tüdőm, korábban ilyen rosszul sosem voltam. Éreztem, hogy valami nem úgy működik, ahogy kellene, de tudtam, folytatnom kell a versenyt, mindent bele kell adnom, amire képes vagyok.


Akció a kirgiz elleni bronzmeccsen (Fotó:Wrestlingarenamedia.com)

* Ilyen állapotban léptél szőnyegre az indiai Vinayak Patil ellen, akit szintén legyőztél.

— Az indiai birkózók technikailag nem annyira jók, viszont erőnlétben a legjobbak között vannak. Szerencsére az elején eltolt, amit kihasználtam, és csípődobással 4:0-s előnyre tettem szert. Mondhatni, ez a dobás mentett meg, mert az egész meccsen annyira fáradtan birkóztam, hogy nem tudtam volna pontot csinálni. Az első menetben leküldték parterre-be, és szerettem volna megpörgetni, de valahogy nem volt erő a kezeimben. Úgy voltam vele, a hátramaradt időt kivédekezem, és meglesz a meccs. A második menetben egy parterre-t kivédekeztem, és 5:1-es eredménnyel az indiait is kipipálhattam. Meccs után jobban éreztem magam, mint a dél-koreai ellen, és nagyon vártam a negyeddöntőt.

* Ahol a későbbi világbajnok, kubai Luis Alberto Sanchez volt az ellenfeled.

— A kubai 60 kilóban megnyerte az olimpiát, tavaly a 63 kg-os mezőnyben birkózott a belgrádi világbajnokságon. Ismertem őt, hiszen februárban és júniusban is edzettünk együtt, de a verseny merőben más. A parterre helyzet elleni védekezése egy kicsit gyengébb, így taktikám szerint ebben a helyzetben szerettem volna megpörgetni, ami az edzőtáborokban mindig sikerült. A válldobás is a taktika része volt, ezt 2 pontért végre is hajtottam rajta, viszont mögém került, és az esés következtében meghúzódott a lábam. Az orvosok jegelni próbálták, de az nem segített, én szerettem volna, ha bekötik, és szorítót tesznek rá, de ők nem értették meg, mit is akarok. A második menetben kitolt a szőnyegről, és 3:2-es vezetéshez jutott. Szerettem volna pontot csinálni rajta, de a bal lábamat nem tudtam rendesen használni. Végül kikaptam, és reménykedtem, hogy a kubai bejut a döntőbe.

* A kubai továbbmenetelt, aminek eredményeként a vigaszágra kerültél, ahol a román Mihai Mihut következett.

— A romántól 2019-ben egy szerbiai versenyen kaptam ki, tehát nehéz mérkőzést vártam. Már a meccs elején éreztem, hogy a sérülésem ellenére jobban mozgok, a fájdalomcsillapító megtette a hatását. Az első menetben kétszer megpörgettem, és ekkor már éreztem, hogy innen nem jön vissza, mert nincs olyan fizikai állapotban, mint korábban. 6:0-ra nyertem, és készültem a legfontosabb meccsre.

* A bronzmeccsen a nálad fiatalabb, a tavalyi világbajnokságon bronzérmes, kirgiz Amantur Iszmailov várt rád.

— Jobban örültem a kirgiznek, aki legyőzte az Eb-ezüstérmes grúz birkózót, hiszen Iszmailov stílusa sokkal jobban fekszik nekem. A tervem az volt, hogy parterre-ben csinálok pontot rajta, de már az elején láttam, ez nehezen valósulhat meg, mivel ő is úgy taktikázott, hogy engem küldjenek le elsőnek. Már az első perc végén alig álltam a lábamon, annyira szétmozgatott, de reménykedtem, hogy 6 percig nem képes ilyen erős tempót diktálni. Leküldtek, ő 2 pontos akcióval vezetést szerzett. Nyugodt maradtam, hiszen tudtam, a másodikban őt küldik le. A második 3 percre elkészült az erejével, leküldték parterre-be, és ebből a helyzetből elég könnyen megpörgettem. Másfél perccel a vége előtt, 3:3-nál már én voltam nyerőhelyzetben, és ennek megfelelően az eredmény tartására rendezkedtem be, majd megnyertem a meccset.


Nemes Máté

* Szerbia öt éremmel zárta a vb-t. Mennyire elégedettek a szövetségben az egy arany- és négy bronzéremmel?

— A vb előtt nem is az érmek száma, hanem az olimpiai kvótaszerzés volt a cél. A szövetségben a kötöttfogásban két, a szabadfogásban egy kvótában bíztak, végül a szabadfogás túlszárnyalta a kötöttfogást. Utóbbi fogásnemben a szerencse és a sérülések is közrejátszottak abban, hogy nem szereztünk több, olimpiai szereplésre feljogosító helyezést. 97 kilóban Mihail Kadžaja három meccset sérülten nyert meg, majd a négy közé jutásért egy olyan birkózótól kapott ki, akit az Eb-n óriási fölénnyel legyőzött. Ikertestvéremnek, Viktornak sem ment úgy a birkózás, ahogy az Európa-bajnokságon. Az örmény Amoyant már Viktor mumusának is nevezhetjük, hiszen a tavalyi vb-n a bronzmeccsen kapott ki tőle, az idei Eb-n pedig a döntő utolsó másodpercében fordított az örmény, és nyert Európa-bajnokságot. Bízom benne, hogy Viktornak jövőre valamelyik kvalifikációs verseny jól sikerül, és együtt mehetünk Párizsba. Ugyanazon a versenyen még sosem szereztünk mindketten érmet, ami remélem, a francia fővárosban sikerül.

* Mi vár rád az elkövetkező hónapokban? Az edzőtáborok és a versenyek helyett az otthoné és a családé lesz a főszerep?

— Így van. Minél több időt szeretnék tölteni a családommal, de napi egyet azért edzek, mert decemberben újra edzőtábor vár rám, és alaposan fel kell töltődni, hogy kibírjam az olimpiáig hátralévő időt. Korábban Bulgáriában, tavaly Spanyolországban végeztük a téli alapozást, és mindenkinek annyira tetszettek az ottani körülmények, a sportolók számára kialakított étrend, hogy az idén is ott kezdjük a felkészülést.

* Az olimpiai kvótát nem magadnak, hanem az országnak szerezted. Mikor döntik el a szövetségben, hogy ki indulhat Párizsban?

— Ezen nem gondolkodom. Úgy vagyok vele, ha nem jön közbe nagyobb sérülés, akkor én fogok menni, ezt meg sem kérdőjelezem magamban. Mindent beleadok, teljes erővel felkészülök, és bízom benne, hogy ikertestvéremmel, Viktorral együtt mindketten ott leszünk az olimpián, és végre ugyanazon a versenyen mindketten érmet is szerzünk.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..